ProLinC är ett av tretton forskningscenter som, tillsammans med två industripartners, nu fått sitt samarbetsprojekt finansierat av EU inom Horizon 2020. Samarbetet ska skapa infrastruktur och utbyte över stora delar av Europa, för forskning inom molekylär biofysik. ProLinC är en del av Linköpings universitet och kommer att vara den nordligaste noden som deltar i projektet och den enda i Sverige.
- MOSBRI ger en fantastisk möjlighet för LiU att samverka och utvecklas tillsammans med Europas främsta faciliteter inom molekylär biofysik, säger Maria Sunnerhagen,Maria Sunnerhagen professor vid Linköpings universitet och initiativtagare till ProLinC.
ProLinC kommer att ha flera uppdrag inom konsortiet, bland annat att ansvara för alla projektets mottagna ansökningar om att få använda utrustning, granska ansökningarna och se till att experimenten genomförs vid lämpligast forskningscenter.
- Men ProLinCs huvudsakliga roll är att ta emot forskare från övriga Europa som vill använda vår utrustning för att analysera proteiners strukturella och funktionella egenskaper. ProLinCs forskningsinfrastruktur och vår expertis gör att vi fokuserar på oordnade och felveckade proteiner eftersom mycket av vår forskning handlar om sådana lite udda proteiner inom cancer, infektion och neurodegeneration, säger Maria Sunnerhagen.
Molekylär biofysik studerar strukturer, dynamik och interaktioner hos bland annat proteiner, DNA och RNA, molekyler som är helt avgörande för alla levande organismer. MOSBRI ska skapa förutsättningar för en multifacetterad strategi och stor variation av metoder, allt för att kunna få djupare kunskap om dessa livsviktiga molekylers beteenden.Per Hammarström Foto IFM, Linkoping University
- ProLinC kommer också att leda samverkan mellan forskningscentrum i Nederländerna, Italien, Belgien och Danmark för att utveckla nya kombinerade specialmetoder för att undersöka proteinfelveckningsförlopp. Detta har stor betydelse för forskningen inom till exempel Alzheimers sjukdom, säger Per Hammarström, professor i proteinkemi.
ProLinC är LiU:s ”core-facility” för molekylära proteinstudier, och dess medverkan inom MOSBRI etablerar nu LiU på internationell nivå som en nod med toppmodern utrustning och rådgivning. Det innebär att anläggningen kommer att vara tillgänglig för internationella användare men också att forskare vid Linköpings universitet kommer att kunna vända sig till Europa för sina behov.
- Detta är kritiska förutsättningar för att resultat och kvaliteten på experiment ska bli så bra som möjligt, säger Maria Sunnerhagen.