04 november 2020

Från och med hösten 2021 erbjuder Linköpings universitet masterprogrammet Protein Science på engelska. Utbildningen blandar teoretiska och praktiska moment med stor tyngd vid laboratoriearbete.

Pipettering i kemilabb.
Fotograf: Anna Nilsen

– Vi har en stor och avancerad instrumentpark där studenterna kommer vara mycket under programmets gång och bygga upp värdefull erfarenhet – något få andra universitet i världen kan erbjuda. Därför känns det kul att nu kunna erbjuda masterprogrammet i Protein Science till internationella studenter också, säger Karin Enander, universitetslektor och ordförande i programnämnden för kemi, biologi och bioteknik.

Tidigare har endast svensktalande studenter kunnat söka programmet. Men nu anpassas innehållet helt till internationella studenter. Samtidigt tillkommer fler praktiska moment i utbildningen som ska förbereda studenterna på livet efter examen.

– Programmet är forskningsförberedande om man väljer att gå den vägen. Men det finns också möjlighet att jobba med exempelvis laboratorieanalys eller nya testmetoder för sjukdomar. Eller inom läkemedelsindustrin, som mer och mer jobbar med biologiskt baserade läkemedel där proteiner spelar en avgörande roll, säger Karin Enander.

Utbildning i framgångsrik forskningsmiljö

Lärandemiljön inom Protein Science erbjuder forskningsaktiv personal med internationell erfarenhet kompletterad med experter med bakgrund inom läkemedelsindustrin.

Kurserna behandlar både komplexa proteinstrukturer och deras funktion, såsom stabilitet, bindningsförmåga och katalys och huvudfokus ligger på växelverkan mellan de proteiner och andra molekyler som utgör grunden för alla livsprocesser.

– Genom att studera proteiner kan vi upptäcka de molekylära orsakerna till sjukdomar och hur vi kan bota dem, säger Karin Enander.

Det internationella Masterprogrammet i Protein Science startar hösten 2021. Ansökningen är nu öppen.

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig

Senaste nytt från LiU

Två män i labbrockar med en dator i ett labb.

De förbättrar Nobelprisvinnande AI

AI-verktyget Alphafold har förbättrats så att det nu kan förutsäga formen på väldigt stora och komplexa proteinstrukturer. Forskarna vid Linköpings universitet har också lyckats integrera experimentella data i verktyget.

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.