02 juni 2023

Julia Larsson är en av de mest inflytelserika personerna inom tech i Sverige enligt listan Tech50 och grunden till hennes framgång lades när hon studerade vid LiU. Hon är ett tydligt bevis för att det går att lyckas med högre studier och karriär även om ambitionen i grundskolan och gymnasiet inte var så stark.

Julia Larsson, LiU alumna.

– Ibland vill jag bara spola tillbaka tiden och uppleva allt jag var med om på LiU igen, men var sak har sin tid. De där fem åren var bland de bästa i mitt liv. 

Julia Larsson beskriver sig själv som lösningsorienterad. När hon väl vet vad hon vill, hittar hon den väg som passar henne och ser till att gå i mål. Hon studerade statsvetenskap vid LiU mellan åren 2012 och 2017.

I dag arbetar hon som teamledare för digitalisering och innovation samt som förändringsledare på Adda Kompetens som är ett bolag som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner (Skr). Hon fyller 30 år i höst och befinner sig precis där hon vill vara just nu – hon har drömjobbet, som hon mestadels sköter på distans, från sitt drömhus i Linköping, där hon lever tillsammans med sin partner. Hon är tydlig med att åren på universitetet har betytt otroligt mycket för henne, men att plugga vidare var inte ett självklart val.

En engagerad men skoltrött ungdom

– Jag var ingen pluggtjej, det var tråkigt och inte särskilt inspirerande. Även om jag hade ett stort driv redan då, så var jag inte så intresserad av skolan. Men jag brann för att engagera mig, exempelvis i ungdomsråd, elevråd och senare i ett partipolitiskt ungdomsförbund.

Hon beskriver sitt unga jag som ”väldigt snabbt av och på, 100 procent engagemang som sedan snabbt dog.” Men den här gången blev det annorlunda då hon i ungdomsförbundet lärde känna en riksdagsledamot som bodde i hennes hemort Tranås och fick möjligheten att i gymnasiet ha en praktikvecka i Sveriges riksdag. 

– Det var så häftigt och coolt. Det blev en aha-upplevelse och jag insåg att jag behövde studera. För jag kände att jag ville ”bli något”.

Högskoleprovet blev biljetten till högre studier och till kärleken

Samhällskunskap var ett självklart ämne, LiU låg nära till, men ändå tillräckligt långt från Tranås så att hon kunde uppfylla sin längtan att flytta till en annan stad. Hon kom in tack vare ett tillräckligt bra resultat på högskoleprovet. Allt kändes toppen, Julia var mycket motiverad, men det blev inte som hon tänkt sig. Hon trivdes inte med alla ämnen som ingick i det program hon valt. Hon tog hjälp av en studievägledare och designade sin egen utbildning för att ta kandidatexamen och senare en masterexamen i statsvetenskap.

När Julia skulle skriva kandidatsuppstats 2015 träffade hon Elin Wihlborg, som för övrigt fortfarande jobbar på LiU som professor inom statsvetenskap. Elin ville att Julia skulle skriva om det som på den tiden kallades för e-förvaltning.

– Jag fick bra kontakt med Elin och hon var väldigt spot on inom mitt intresseområde. Hon kunde hjälpa mig att komma fram till vad jag faktiskt vill göra.

På den vägen är det, men hur gick det till, var det även i LiU:s långa korridorer som hon hittade kärleken?

– Han var med i studentorkestern LiTHe Blås där jag också har varit med. Han och alla andra människor i orkestern betydde och betyder fortfarande så mycket för mig.

Hon strålar och berättar att det finns en speciell gemenskap i orkestern. Det är inte bara musik och fest, de är som en familj och är fortfarande i dag ett fantastiskt nätverk inom olika områden.

- LiTHe Blås var en viktig förutsättning för att jag skulle orka när studierna var svåra. För även om jag har ett driv och en stark vilja, så fanns det tillfällen när studierna var väldigt tuffa. Jag tycker det är viktigt att vara ärlig med att det krävs mycket att ta examen, men det är så värt det. Jag lever verkligen mitt drömliv nu och har uppnått mitt mål tack vare tiden på LiU.

Det här gör Julia Larsson på Adda Kompetens

I motiveringen till Tech50 kallas du för ”förnyelsebyråkrat” vad betyder det?

Det är min nuvarande chef som har myntat det uttrycket. Byråkrat är det finaste som finns tycker jag. Men många associerar ordet ”byråkrat” med något negativt; som förnyelsebyråkrat vill jag tänka framåt, utveckla och förbättra för välfärden och utveckla våra demokratiska institutioner.

Det handlar om att våga och vilja utmana gamla föreställningar om hur det är att arbeta – och verka – inom och för offentlig sektor.

Se hela Tech50 listan.

Vad gör du på jobbet?

Jag är teamledare för områdena för digitalisering och innovation samt förändringsledare. Det innebär att jag leder och driver olika innovativa projekt.

Just nu är jag ansvarig för en nationell kraftsamling, tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) där jag jobbar med bred kompetensutveckling för alla kommuner och regioner inom området för digitalisering och innovation – att stärka kommunernas och regionernas förmåga att styra, leda och driva digitalisering.

Hur går det till?

Bland annat samlar jag in insikter från forskning, experter, ledare, företrädare och arrangerar seminarier och kurser utifrån olika perspektiv där kommuner och regioner deltar.

Jag brinner för att lära ut vad det här handlar om. Vi behöver prata om rätt saker, på ett sätt som alla förstår. Inte blanda in obegripliga ord, utan definiera konkreta problem och se hur vi kan nyttja digitalisering och teknik för att lösa våra samhällsutmaningar. Men grunden i mitt jobb ligger nu i att tillse att vi har rätt kompetens – och förmågor – att förflytta våra positioner framåt i kommun- och regionsektorn. Det är jättehäftigt!

Vad ska ditt arbete leda till?

Välfärden står inför stora utmaningar. De kan inte mötas med gårdagens lösningar, utan kräver en omställning till smarta arbetssätt och hållbara samhällen. Rätt hanterat ger digitaliseringen unika möjligheter till innovation, utveckling och ökat värde för både invånare, medarbetare, samhälle och näringsliv. Men vi i offentlig sektor behöver öka både vår organisatoriska förmåga att styra och leda digitalisering och också vår individuella kompetens i dessa frågor.

Grunden finns i forskningen, men det kan vara svårt att ta till sig forskningen. Jag försöker översätta forskningen till praktik och sedan hjälpa till att sprida den. Det hela ska mynna ut i en bättre, mer demokratisk digitalisering.

Julia Larsson, LiU alumna.

Så här kan du skapa din unika utbildning

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.