Före skörd
Handhållna spektrometrar med NIR-teknik (exempelvis Yara N-sensor) mäter reflektioner från grödan i den del av ljusspektrumet som ligger nära den infraröda delen. Detta kan ge information om beståndets egenskaper. Denna teknik har visat sig kunna förutsäga näringskvalitet och skördemängd och kan vara ett bra komplement till nuvarande hjälpmedel som Vallprognos.se. De sistnämnda vallprognoserna baseras på provklipp i vallen samt temperatursumma, en modell som enbart kan användas inför förstaskörd. Det finns ett behov av att kunna bestämma optimal skördetidpunkt även i senare skördar. Dessutom tar det några dagar innan analysresultaten från provklippningarna är tillgängliga. Med en bärbar mätare får man svaret direkt i fält.I projektet har data från flera år och platser över landet samlats in i växande vall inför tre skördar, både genom mätningar med handhållen Yara N-sensor och via kemiska analyser av klippta referensprov. Avkastning, råprotein, torrsubstans, fiber (NDF), smältbarhet och energiinnehåll mättes. Data från spektrometern jämfördes med de kemiska analyserna och med hjälp av detta skapades statistiska modeller med maskininlärning (en typ av AI). Resultaten visade god överensstämmelse mellan skanningar i fält och labbresultat. Därmed finns stor potential för att handhållna spektrometrar ska kunna bidra till effektiva skattningar av näringskvalitet och skördemängd. Det finns dock behov framåt av sensorer för växande vall till ett överkomligt pris som inte är beroende av väder och solens position.
Efter skörd
Även här användes handhållna skannrar med NIR-teknik, men mätningarna gjordes på ensilage. Vissa av ensilageproven togs i samarbete med ett projekt finansierat av Nötkreatursstiftelsen Skaraborg. Kalibreringarna gjordes på liknande sätt som före skörd, genom att data från skanningar och kemiska analyser från samma ensilageprover användes för att ta fram beräkningsmodeller med hjälp av maskininlärning. En handhållen mätare (i detta fall en NeoSpectra-skanner) kan leverera tillförlitliga resultat om foderkvalitet i ensilaget direkt på gård istället för att behöva vänta på analyssvar från laboratoriet. Torrsubstans, NDF, smältbarhet och råprotein mättes med god precision.Källor:
Ny teknik ger foderanalys direkt på gård | Växa
Vall-Optimal: New technology and operations management for optimal harvest time and forage quality on cattle farms| Externwebben
Karlsson J, Oliviera J, Bergqvist S, Lindberg H, Rustas B-O, Morel J, Parsons D, Gustafsson A H. 2024. VallOptimal – skattning av näringskvalitet och skördemängd i växande vall med Yara N-sensor.
Svenska Vallbrev Nr 5, september 2024. (Kommer bli tillgänglig här. )