10 september 2024

Den 2 juli påbörjades ett nytt världsrekordförsök på Bro Godås gård i Säffle, av teamet från Kverneland Group Sverige. Hur många balar kan man producera under 24 timmars kontinuerlig drift?

FastBale
Foto: Per Frankelius

Starten för rekordförsöket skedde på sen eftermiddag den 2 juli, 2024. Den oberoende analysen av exprimentet utfördes av Per Frankelius, docent från Linköpings universitet och innovationsledare på Agtech Sweden. Förutsättningarna var inte optimala med såväl väder som tekniken. Ett huvuddrev gick sönder. Efter svetsning med elverk, så blev den snabbare lösningen att använda ett drev från en annan maskin.

18:30 var experimentet igång igen och därmed kunde de 24 timmarna börja. Under tiden skedde några små stopp för bränslepåfyllning och smörjning, samt i ett par fall även när pickupen blev full med hö. Andra störningar som förekom var transporten mellan fälten, som uppskattningsvis landade på 30 kilometer.

FastBale

Maskinen FastBale bygger upp balen i två olika kammare. I förkammaren formas två tredjedelar av balen, därefter förs den vidare till den andra kammaren, här byggs den resterande tredjedelen av balen upp.

När denna bal sedan är färdigbyggd växlas gräsinflödet åter till förkammaren och samma process dras igång på en ny bal i förkammaren. Under tiden sveps den färdigpressade balen i ett nät och förs vidare bak i väntan på plastning. I regel plastas balen med sex lager plast vilket görs genom tolv rotationer.

Genom att det samtidigt byggs en ny bal i förkammaren så kan maskinen köras kontinuerligt och behöver inget stopp, därav namnet FastBale. Dessutom har maskinen en definierad storlek på balningskammarna, vilket gör att balarna får samma storlek varje gång. Detta kallas för fixkammare till skillnad från flexkammare som kan bygga olika stora balar.

Skärmar i FastBale
Foto: Per Frankelius

Preliminära analyser på platsen

Efter 24 timmar (tidtagning på tiondels sekund) från nystarten efter haveriet, summerades 1587 balar, plastade och klara enligt displayen i traktorn. Efter att extraherat data från de sensorer och datorer som kontinuerligt följde processen kunde man bekräfta ovanstående preliminära analys.

I beräkningen av antal producerade balar per varje tiominutersperiod kunde följande slutsats dras: De exakt 24 timmar som förflöt mellan 2 och 3 juli visade att 1 587 balar producerades. Det innebär 66,125 balar i timmen och mindre än en minut per bal, närmare bestämt 54 sekunder per bal.

- Då balarna vägde omkring 500 kilo i genomsnitt är det imponerande att det bara tog 54 sekunder i genomsnitt, särskilt då tiden inkluderade transporter mellan fälten, säger Per Frankelius.

Data visade slutligen att det tog mindre än 16 timmar att producera 1 000 balar.

- Det blev ett intensivt dygn, men med ett världsrekord i ryggen så var det välinvesterad tid, minst sagt, konstaterar Per Frankelius.

Läs mer:
Kvernelandgroup.com

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering och Agtech Sweden

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.