31 oktober 2024

Under Elmia Lantbruk 2024, fick Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering möjlighet att nå ut och möta de behov som finns kring digitalisering hos lantbrukarna själva. Montern bubblade av spännande digitalteknik, något som visade sig vara väldigt uppskattat bland besökarna.

Per Frankelius och Karolina Muhrman, organisationsledare för kunskapsnav för jordbrukets digitalisering.
Foto: Ebba Nordqvist

Behovet av digitalteknik

Att Elmia Lantbruk är en stor händelse för lantbrukssverige, det gick inte att undgå. Med över 21 612 besökare och 330 utställare fylldes mässhallarna med en stor bredd av produkter där besökarna kunde möta allt från stora maskiner till spännande innovationsprojekt.

Kunskapsnav för jordbrukets digitaliserings monter stod minst sagt ut med sin rosa färg, både i vepor, t-shirts och trycksaker under Elmia Lantbruk 2024. Med sin placering intill de tre andra kunskapsnaven så skapades en enhetlig känsla av kunskapsutbyte inom olika områden. På plats var även Jordbruksverket, som har gett Linköpings universitet möjligheten att ansvara för digitaliseringsnavet som blev ytterligare en pusselbit att förstå hur allt är uppbygt gällande naven.

Platsen och tillfället blev såklart en otrolig möjlighet för digitaliseringsnavet att nå ut och framför allt höra om de behov som finns ute hos lantbrukare själva, vad gäller digitalisering inom lantbruket. På plats i montern fanns representanter både från kansliet och de organisationer som ingår i expertnätverket. Besökarna kunde möta David Askenteg med kollega från Väderstad. På plats var även Per-Anders Algerbo från RISE, Sara Lundberg från Växa Sverige, Gustaf Stache från Ludvig & Co och Sofie Johansson från Gård & Djurhälsan.
Per-Anders Algerbo från RISE
Foto: Ebba Nordqvist

SeedEye-system och digitala gårdar

En hel del digitalteknik av olika slag fanns med på plats, Väderstad hade med sig sin demo av SeedEye-system som revolutionerar sådden genom att eliminera vridprovskravet och erbjuda realtidsräkning av utsädet för exakt sådd. En drönare från RISE som kan läsa av ogräs på åkrarna, digitala gårdar som man kan följa i realtid, gjord av bland annat Victor Johansson, Växa Sverige med sin sensor VäxaControl som kan analysera djurens mående i realtit och indikera på värmestress. Det märktes att digitalteknik var något som lockade till sig besökare, i alla åldrar dessutom något som gav ett bevis på att det faktiskt behövs ett sådant nav.

Under onsdagen var det dags för en presentation av kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, plats på scen var verksamhetsledare Per Frankelius och Karolina Muhrman samt Ulrik Lovang från Lovang Lantbrukskonsult AB som också ingår i expertnätverket. Tillsammans berättade de om digitaliseringsnavets syfte, hur det är organiserat, vad det kommer innebära och såklart vikten av digitalisering inom jordbruk.

Innovationsarenan och Innovation Award

Nytt för i år var innovationsarenan som Agtech Sweden anordnade tillsammans med Elmia, ett utrymme som delades av 22 olika företag och deras innovativa produkter. Det råder inget tvivel om att även detta går hand i hand med kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering.

Genom området så arrangerades även guidade turer av Per Frankelius och Karolina Muhrman, organisationsledare för både Agtech Sweden och Digitaliseringsnavet, där bland annat en välbekant ansikte syntes. Under en hel timme fick de möjlighet att visa Landsbygdsministern Peter Kullgren alla de innovationer som bubblade i arenan, något som han visade stort intresse kring.
Landsbygdsministern får en presentation av Optifruit robotics
Foto: Ebba Nordqvist
Vidare under torsdagskvällen var det dags för galamiddag som arrangerades av Elmia för alla utställare. Här fick en stor skara gå upp på scenen och ta emot året Innovation Award, det delades ut fem guldvinnare, fyra silvervinnare och ett folkets pris.
Juryn som hade tagit fram dessa vinnare bestod av Charlotte Önnestedt, Åby Storgård, Per Frankelius, Linköpings Universitet, Mikael Gilbertsson, Rise, Helena Kättström, Växa Sverige AB, Rebecca Johansson, Land Lantbruk, Carolina Axelsson, mässansvarig Elmia Lantbruk.

Årets guldvinnare:

  • DeLaval Sales AB med deras produkt DeLaval OceanBlu™ Spray OceanBlu™ Pro & OceanBlu™ Barrier
  • Kverneland Group Sverige med Kverneland Pudama
  • Rongers Agro o Industry Service AB med BinConnect – Siloövervakning
  • Söderberg & Haak – Amazone Fertispot och Väderstad AB med Dynamisk spårmarkering.

Årets silvervinnare:

  • Tama Scandinavia med deras produkt EZ- web
  • Svenska John Deere – See & Spray
  • Väderstad AB - Nya Elektroniska styrsystemet WSX för TEMPO
  • Ystadmaskiner AB med GreenTec Spider Armklippare.

Vinnaren av folkets pris:

  • Svenska John Deere med deras See & Spray.

Vill du veta mer om vad vi gör eller kontakta någon av oss? Allt sådant hittar du här!

Startsida

Omvärldsanalyser och senaste nytt från Digitaliseringsnavet

Svart kalv

Brunstövervakning

SensHub transponder registrerar brunst, idissling, aktivitet och hälsa. Informationen omvandlas till rapporter som kan användas i besättningen för att brunstövervaka och på så sätt lyckas bättre med semineringar, samt övervaka djurens hälsa.

Kor på fodring

Näringsinnehåll i gröda

Tekniken med NIR-sensor har flera användningsområden, till exempel till skördad spannmål, ensilage och flytgödsel. Den slutliga analysen ger svar på grödans innehåll av bland annat ts-halt, fiber, protein, aska och stärkelse.

Människa som vidrör en kalv

Hälso- och fertilitetsövervakning

Information från fruktsamhet, utfodring, stallmiljö och mjölkning samlas och kan genom systemet utvärderas för att förbättra produktionen på gården.

Finansiärer

Finansieras av Europeiska unionen logotyp
Jordbruksverket Logga
Jordbruksverket Logga

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Digitaliseringsnavet är placerat på Linköpings universitet