31 oktober 2024

Under Elmia Lantbruk 2024, fick Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering möjlighet att nå ut och möta de behov som finns kring digitalisering hos lantbrukarna själva. Montern bubblade av spännande digitalteknik, något som visade sig vara väldigt uppskattat bland besökarna.

Per Frankelius och Karolina Muhrman, organisationsledare för kunskapsnav för jordbrukets digitalisering.
Foto: Ebba Nordqvist

Behovet av digitalteknik

Att Elmia Lantbruk är en stor händelse för lantbrukssverige, det gick inte att undgå. Med över 21 612 besökare och 330 utställare fylldes mässhallarna med en stor bredd av produkter där besökarna kunde möta allt från stora maskiner till spännande innovationsprojekt.

Kunskapsnav för jordbrukets digitaliserings monter stod minst sagt ut med sin rosa färg, både i vepor, t-shirts och trycksaker under Elmia Lantbruk 2024. Med sin placering intill de tre andra kunskapsnaven så skapades en enhetlig känsla av kunskapsutbyte inom olika områden. På plats var även Jordbruksverket, som har gett Linköpings universitet möjligheten att ansvara för digitaliseringsnavet som blev ytterligare en pusselbit att förstå hur allt är uppbygt gällande naven.

Platsen och tillfället blev såklart en otrolig möjlighet för digitaliseringsnavet att nå ut och framför allt höra om de behov som finns ute hos lantbrukare själva, vad gäller digitalisering inom lantbruket. På plats i montern fanns representanter både från kansliet och de organisationer som ingår i expertnätverket. Besökarna kunde möta David Askenteg med kollega från Väderstad. På plats var även Per-Anders Algerbo från RISE, Sara Lundberg från Växa Sverige, Gustaf Stache från Ludvig & Co och Sofie Johansson från Gård & Djurhälsan.
Per-Anders Algerbo från RISE
Foto: Ebba Nordqvist

SeedEye-system och digitala gårdar

En hel del digitalteknik av olika slag fanns med på plats, Väderstad hade med sig sin demo av SeedEye-system som revolutionerar sådden genom att eliminera vridprovskravet och erbjuda realtidsräkning av utsädet för exakt sådd. En drönare från RISE som kan läsa av ogräs på åkrarna, digitala gårdar som man kan följa i realtid, gjord av bland annat Victor Johansson, Växa Sverige med sin sensor VäxaControl som kan analysera djurens mående i realtit och indikera på värmestress. Det märktes att digitalteknik var något som lockade till sig besökare, i alla åldrar dessutom något som gav ett bevis på att det faktiskt behövs ett sådant nav.

Under onsdagen var det dags för en presentation av kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, plats på scen var verksamhetsledare Per Frankelius och Karolina Muhrman samt Ulrik Lovang från Lovang Lantbrukskonsult AB som också ingår i expertnätverket. Tillsammans berättade de om digitaliseringsnavets syfte, hur det är organiserat, vad det kommer innebära och såklart vikten av digitalisering inom jordbruk.

Innovationsarenan och Innovation Award

Nytt för i år var innovationsarenan som Agtech Sweden anordnade tillsammans med Elmia, ett utrymme som delades av 22 olika företag och deras innovativa produkter. Det råder inget tvivel om att även detta går hand i hand med kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering.

Genom området så arrangerades även guidade turer av Per Frankelius och Karolina Muhrman, organisationsledare för både Agtech Sweden och Digitaliseringsnavet, där bland annat en välbekant ansikte syntes. Under en hel timme fick de möjlighet att visa Landsbygdsministern Peter Kullgren alla de innovationer som bubblade i arenan, något som han visade stort intresse kring.
Landsbygdsministern får en presentation av Optifruit robotics
Foto: Ebba Nordqvist
Vidare under torsdagskvällen var det dags för galamiddag som arrangerades av Elmia för alla utställare. Här fick en stor skara gå upp på scenen och ta emot året Innovation Award, det delades ut fem guldvinnare, fyra silvervinnare och ett folkets pris.
Juryn som hade tagit fram dessa vinnare bestod av Charlotte Önnestedt, Åby Storgård, Per Frankelius, Linköpings Universitet, Mikael Gilbertsson, Rise, Helena Kättström, Växa Sverige AB, Rebecca Johansson, Land Lantbruk, Carolina Axelsson, mässansvarig Elmia Lantbruk.

Årets guldvinnare:

  • DeLaval Sales AB med deras produkt DeLaval OceanBlu™ Spray OceanBlu™ Pro & OceanBlu™ Barrier
  • Kverneland Group Sverige med Kverneland Pudama
  • Rongers Agro o Industry Service AB med BinConnect – Siloövervakning
  • Söderberg & Haak – Amazone Fertispot och Väderstad AB med Dynamisk spårmarkering.

Årets silvervinnare:

  • Tama Scandinavia med deras produkt EZ- web
  • Svenska John Deere – See & Spray
  • Väderstad AB - Nya Elektroniska styrsystemet WSX för TEMPO
  • Ystadmaskiner AB med GreenTec Spider Armklippare.

Vinnaren av folkets pris:

  • Svenska John Deere med deras See & Spray.

Vill du veta mer om vad vi gör eller kontakta någon av oss? Allt sådant hittar du här!

Startsida

Omvärldsanalyser och senaste nytt från Digitaliseringsnavet

En illustration om lönsamhet med ny teknik.

Är ny teknik lönsamt?

Ny teknik kan öka lönsamheten i lantbruket – men till vilken kostnad? I en artikel från Lantbrukets Affärer nr 11, 2024, analyserar Ulrik Lovang hur teknikinvesteringar påverkar både ekonomi och arbetsmiljö.

Bilder från smaXtec´s monter från EuroTier. Foto: Emelie Oskarsson

SmaXtec

SmaXtec är ett avancerat hälsosystem för kor där en sensor i nätmagen mäter hälsodata i realtid. Informationen analyseras med AI och ger lantbrukare insikter om kornas hälsa och fertilitet.

BinConnect

System för löpande kontroll av innehållet i silos

Binconnect är ett system för löpande kontroll av innehållet i silos. Installationen kräver inga omfattande ingrepp i silon, utan man fäster helt enkelt en sensor och sändare i ett av behållarens ben.

Finansiärer

Finansieras av Europeiska unionen logotyp
Jordbruksverket Logga
Jordbruksverket Logga

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.

Digitaliseringsnavet är placerat på Linköpings universitet