Lärarutbildare på Linköpings universitet får möjlighet att följa en verksam lärare inom deras ämnesområde och få ny inblick i läraryrkets förändringar.

Många nyexaminerade lärare upplever en "verklighetschock" när de tar steget från lärarutbildningen till att stå inför en klass. Teorin från utbildningen möter skolans verklighet, och skillnaderna kan vara stora. För att minska detta glapp och skapa en mer realistisk förberedelse inför yrkeslivet driver Skolsamverkan Öst och Linköpings universitet (LiU) projektet Skugga en lärare.

Pilotstudie utvecklar modell för skuggning

Skolsamverkan Öst har tagit fram en rapport om hur nyexaminerade lärare upplever sitt första år i yrket. Syftet med rapporten är att skapa ett underlag för samarbete mellan LiU och kommunerna inom Skolsamverkan Öst för att stärka övergången från utbildning till yrkesliv. En av rapportens rekommendationer är att lärarutbildare får möjlighet att "skugga" verksamma lärare.

För LiU Skolsamverkan, som bland annat fokuserar på kompetensutveckling och kompetensförsörjning, har det varit naturligt att utöka denna möjlighet till alla delar av lärarutbildningen. Under det senaste läsåret har tio lärarpar matchats och genomfört en skuggning, med planerade uppföljande besök på LiU under hösten.

Insikter för framtiden

Genom att låta lärarutbildare följa verksamma lärare inom deras ämnesområde får de nya insikter i hur läraryrket utvecklas och vilka utmaningar som kan uppstå i klassrummet. Dessa erfarenheter hjälper lärarutbildare att bättre rusta blivande lärare inför de oväntade situationer som väntar i yrket.

Dessutom får verksamma lärare chans att bjudas in till universitetet för att delta i seminarier och dela med sig av sin praktiska kunskap i teoridiskussioner med studenterna. De kan även få en fördjupad förståelse för hur lärarutbildningen bedrivs.

Så går det till

Projektet Skugga en lärare innebär att lärarutbildare vid LiU får följa en verksam lärare under en dag för att få en realistisk bild av skolvardagen. Efter en inledande matchning och ett digitalt uppstartsmöte genomförs skuggningsdagen under våren. Därefter hålls ett uppföljande seminarium i maj och ett besök på LiU under hösten, där de verksamma lärarna får ta del av lärarutbildningens innehåll.

Projektet avslutas med ett seminarium i september 2025, där erfarenheter och lärdomar delas. Målet är att skapa en starkare dialog mellan akademin och skolan, så att nya lärare får den bästa möjliga starten på sin yrkesbana.

Organisation