Verksamheten inom Skolsamverkan Öst styrs av parternas behov av fördjupat samarbete främst inom områden som skolutveckling, kompetensförsörjning, kompetensutveckling, utbildningsvetenskaplig forskning, lärarutbildning och VFU, men också exempelvis insatser för ökade övergångstal till högre studier samt aktiviteter riktade till skolelever. Avtalet sträcker sig över tvåårsperioder för vilka en handlingsplan upprättas där LiU och skolhuvudmännen gemensamt beslutar vilka aktiviteter som ska vara i fokus under avtalsperioden.
För avtalsperioden 2022/2023 har två prioriterade områden valts ut:
- Kompetensutveckling genom tematiska seminarieserier samt en årlig konferens om praktiknära forskning och skola på vetenskaplig grund
- Gemensamt arbete med övergången från lärarutbildning till skola som syftar till att ge bättre förutsättningar nyutexaminerade lärare.
Organisation och styrning
Beslut om Skolsamverkan Östs verksamhet tas i det regionala Skolchefsnätverket (i vilket LiU ingår) som fungerar som ledningsstämma. LiU-externt Skolsamverkansråd fungerar som arbetsutskott och bereder frågor till ledningsstämman. Kommunerna erlägger årligen avgift till Skolsamverkan Öst och LiU finansierar med motsvarande summa i form av arbetsinsatser.