Den här seminarieserien ger dig med ledarskapsuppdrag verktyg att leda din skola mot en hållbar framtid ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Särskilt fokus läggs vid ditt ledarskap inom skolan.

Målgrupp

Seminarieserien vänder sig i första hand till dig som är rektor eller biträdande rektor, men det finns också möjlighet att delta som team och bjuda med utvecklingsledare, förstelärare eller de med annan liknande funktion och intresse för, och uppgift att leda arbete med hållbarhetsfrågor inom förskola, skola eller fritidshemmet. På så vis kan ni gemensamt öka er kunskap om och förståelse för frågorna.

Om utbildningen

Seminarieserien ger konkreta verktyg och fördjupade kunskaper om lärande för hållbar utveckling, i spänning lokalt – globalt, ur ekologiska, sociala och ekonomiska dimensioner. I fokus står ledarskapets betydelse för omställningsarbete i det som rör utbildning och lärande för hållbar utveckling.

Frågor om skolutveckling och förändringsarbete ser olika ut beroende på skolform, skolkultur, elevunderlag och andra förutsättningar. Den här seminarieserien är därför upplagd för att identifiera behoven i er verksamhet och koppla ihop modeller och verktyg som passar era behov och förutsättningar.

Innehåll

I seminarieserien behandlas:

  • Hållbarhetsperspektiven kopplat till utbildning och lärande i olika verksamhetsformer som förskola, grundskola, gymnasieskola.
  • Modeller och verktyg för att styra och leda ett förändringsarbete, exempelvis distribuerat ledarskap, adaptiv expertis och tillitsbaserad styrning.
  • Livslångt lärande och hållbar rekrytering kopplat till hållbarhetsperspektiven.
  • Organisationens och ledarskapets betydelse för att kunna åstadkomma utbildning och lärande för hållbar utveckling.

Deltagare om utbildningen

Anders är en inspirerande och sakkunnig kursledare! Lärorika föreläsningar, bra kurslitteratur och upplägget öppnar upp för det kollegiala lärandet. Jag önskar att flera i min personal hade gått denna utbildning med mig!
Rektor

Träffarnas innehåll

Utbildningen består av två fysiska träffar vid Campus Valla i Linköping och två digitala träffar online. Träffarna utgår från Skolverkets olika moduler för hållbarhetsarbete och annan relevant forskning. 

Tillfälle 1

Tillfälle 1 genomförs på plats på LiU under en heldag, för att lära känna varandra och få en introduktion till kursen. Vi går igenom bakgrund till hållbarhetsperspektiven kopplat till utbildning och lärande och olika verksamhetsformer som förskola, grundskola, gymnasieskola osv. Särskilt fokus läggs på vad hållbart ledarskap och hållbar organisation kan innebära med barns och elevers lärande i centrum.

Tillfälle 2

Tillfälle 2 genomförs digitalt under en halvdag. Vi lyfter fram livslångt lärande som begrepp kopplat till hållbarhetsperspektiven, som också har en koppling till rekrytering för att sätta samman hållbara organisationer. Vi går igenom den senaste svenska modellen för livslångt lärande och hållbar rekrytering och diskuterar vad den kan betyda i olika verksamhetsformer.

Tillfälle 3

Tillfälle 3 genomförs också digitalt under en halvdag. Tillfället syftar till att nå fördjupad kunskap om organisation. Vi går igenom några olika perspektiv om organisationens betydelse för att kunna åstadkomma utbildning och lärande för hållbar utveckling samt ledarskapets betydelse för att åstadkomma detta.

Tillfälle 4

Tillfälle 4 genomförs på plats på LiU under en heldag. Under detta avslutande tillfälle får du som deltgare redogöra för något du lärt dig under kursen och tagit till dig av för att tillämpa i den egna verksamheten genom en gemensam redovisning och diskussion.

Om utbildningen

Genomförande

Utbildningen består av två fysiska träffar vid Campus Valla i Linköping och två digitala träffar online. Mellan träffarna sker självstudier.

Den vetenskapligt baserade kunskapen kombineras med praktiska erfarenheter, genom att du och andra deltagare delar med er av viktiga erfarenheter från den egna praktiken när olika hållbarhets- och ledarskapsfrågor diskuteras.

Relaterad information

Kontakt

Kontakta oss, vi svarar gärna på dina frågor

• Kursansvarig – om utbildningens innehåll och form.
• Projektsamordnare – om frågor som rör ekonomi, avtal, regelverk och administration.