Cirka 25 000 personer anmäls försvunna varje år i Sverige. De flesta kommer snabbt tillrätta men cirka 400 personer bedöms vara i livsfara och blir föremål för efterforskning enligt Lagen om skydd mot olyckor, varav 25 procent hittas i dåligt skick och 11 procent hittas döda. Efterforskning av försvunna personer, EFP, är förhållandevis okänt i Sverige liksom volymen av personer som försvinner eller saknas. Ett försvinnande berör dessutom både den som saknas och närstående, men också Poliser och frivilliga som söker, och är mycket resurskrävande.
I takt med en åldrande befolkning, psykiska problem, våldsammare väderhändelser, ökande sociala klyftor och samt migration kan antalet försvinnanden och saknade personer generellt antas öka framöver. Därför är det viktigt att utveckla kunskap för att kunna förebygga försvinnanden och effektivisera efterforskningsprocessen.
Nyheter och aktiviteter
- Läs reportage i Sjöfartsverkets tidning Sjörapporten 3, 2022, sidorna 25-27 reportaget handlar om Terrängpejlen.
- Nyhet: Efterforskning av försvunna måste bli mer än en "tillika verksamhet" (22/2 2022)
- Se Rebecca Stenbergs föreläsning vid ett riksdagsseminarium (27/3 2019) om trygghet vid krissituationer för personer med Downs syndrom.
- Läs inlägget Who is a missing person at high risk in Sweden? på The Missing Persons Research Hub.
- Studentövning, forskning och samverkan i ett - att finna en försvunnen person. Läs om en praktisk övning i oktober 2021.
- Ny rapport om efterforskning: Efterforskning av försvunna personer - mot en kunskapsbaserad verksamhet