Det är mycket att hålla reda på när du ska börja studera. I checklistan för nya studenter hittar du viktig information om hur du registrerar dig för att kunna påbörja dina studier. Men utöver det finns det många andra saker som kan vara bra att tänka på redan när du väntar på, eller just har fått, ditt antagningsbesked. Här har vi samlat praktiska tips på vad du kan göra i förväg för att ha full koll när terminen startar.

Börja leta bostad

Om du ska flytta för att börja studera, har du bättre förutsättningar att hitta en bostad om du börjar leta tidigt. Ställa dig i bostadskö kan du göra redan innan antagningsbeskedet, och så fort du blivit antagen är det dags att aktivt söka efter en bostad.

Här hittar du fler bostadstips 

Ansök om studiemedel

Om du planerar att ta hjälp av CSN för att finansiera dina studier, kan du redan innan du fått antagningsbeskedet skicka in ansökan för bidrag och/eller lån. När du antagits och registrerats på din första kurs, skickar du sen in en studieförsäkran för att komplettera ansökan och få dina studiemedel utbetalda.

Läs mer om studiemedel på csn.se

Hitta schema och kurslitteratur

Kolla ditt schema

Du kan söka fram ditt schema i TimeEdit, Linköpings universitetets schematjänst, så snart det är klart och blir tillgängligt. Via LiU-appen kan du dessutom prenumerera på ditt schema till mobilen (läs mer om LiU-appen längre ned på sidan).

Gå till TimeEdit

Hitta kurslitteratur

Ofta behöver du inte använda kurslitteraturen direkt på första dagen, men det kan vara bra att kolla upp vilka böcker du behöver och var de finns att få tag på. Vilka böcker du behöver hittar du i din kursinformation.

Förutom vanliga bokhandlare, fysiskt och på nätet (tips - kolla efter studentrabatter!), finns det flera sätt att hitta begagnad kurslitteratur för en lite billigare peng. Alla campus har ett bibliotek där du kan hitta kurslitteraturen, men ofta bara i enstaka exemplar och trycket för att låna dem kan vara högt vid kursstarter.

Den studentdrivna bokhandeln Bokab har en fast butik på campus Valla och en tillfällig butik vid kursstart på campus Norrköping. På campus Valla finns också Campusbokhandeln, som säljer och köper begagnad kurslitteratur.

Det finns flera grupper på sociala medier där andra LiU-studenter säljer sina böcker. Fråga dina faddrar, kanske vill de sälja vidare sina böcker som de använde året innan och ofta används samma upplagor under flera år som kursen ges. 

Har du behov av kurslitteratur i anpassade medier för läshinder? Kontakta biblioteket på ditt campus så får du hjälp med att låna exempelvis talböcker.

Bokab

Campusbokhandeln

Linköpings universitetsbibliotekLär dig mer om ditt campus

Ladda ner LiU-appen

LiU-appen gör din vardag som student enklare. Här kan du smidigt boka studielokaler, hantera dina tentor, lägga till kurser i ditt schema och få hjälp att hitta på campus. Du hittar den där appar finns att hämta för iOS och Android.

Lär dig hitta på campus

Det är inte helt lätt att veta vart man ska i början. På länken nedan, eller i LiU-appen, hittar du kartor över våra olika campus som hjälper dig att hitta rätt byggnad och lokal.
Behöver du ta dig mellan olika campus? Med Campusbussen åker du som student gratis mellan våra tre campus i Linköping och Norrköping.

Så fort du har registrerat dig och fått ditt LiU-kort, får du också tillgång till de lokaler du behöver komma in i på campus. Under de första veckorna kommer du snabbt lära dig var du och dina klasskamrater främst kommer hålla till under era kurser.

Se kartor över Linköpings universitet

Läs mer om Campusbussen

Läs mer om hur du skaffar ditt LiU-kort i vår checklista

Kolla upp stöd du kan få

Som student kan du ibland behöva stöd och råd. Inom Linköpings universitet finns en omfattande verksamhet för att hjälpa och underlätta under utbildningen.

Biblioteks- och informationsservice

Linköpings universitetsbibliotek, LIUB, består av fyra bibliotek på tre Campusområden. Här finns kurs- och referenslitteratur, läsplatser och även grupprum och datorarbetsplatser. LIUB erbjuder även handledning i informationssökning, källkritik och referenshantering med mera. Via biblioteket kan du också gratis ladda ner programvara för text till tal eller stavningskoll för dyslektiker.

Läs mer om biblioteket

Infocenter

På Infocenter kan du få hjälp med studieadministrativa ärenden som aktivering av LiU-ID och registrering, LiU-kort och intyg. Infocenter finns i Studenthuset på campus Valla, i Kåkenhus på campus Norrköping och i Växthuset på campus Norrköping. Du kan även nå Infocenter på telefon och via e-post/kontaktformulär.

Läs mer om Infocenter


IT-resurser och support

Som student har du tillgång till ett stort antal LiU-gemensamma resurser – bland annat datorsalar, skrivare, trådlöst nätverk och även en digital lärplattform. Du får också tillgång till vissa licenserade programvaror under dina studier. Stöter du på IT-problem relaterat till dessa resurser kan du kontakta IT:s kundcenter för hjälp.

Läs mer om Kundcenter för hjälp med IT-frågor

Studenthälsa

Att må bra är en god grund för lyckade studier. Studenthälsan vid Linköpings universitet hjälper dig som student med frågor och bekymmer som rör din hälsa, ditt mående och dina studier - helt kostnadsfritt! All personal är utbildad och har tystnadsplikt. Du kan komma på stödsamtal, få rådgivning och gå på workshops och föreläsningar, till exempel om stresshantering och studieteknik, som hjälper dig till en förändring för att må bättre.

Kontakta Studenthälsan

För dig som student finns också studenthälsa.se till hjälp för ett bättre mående under studietiden. På den här webbplatsen - där LiU ansvarar för den nationella samordningen - hittar du olika tips och förebyggande information om allt från sömnsvårigheter till ekonomistress.

Gå till studenthälsa.se

Stöd vid funktionsnedsättning

Har du en funktionsnedsättning och vill börja plugga på universitetet? Ta reda på vilket pedagogiskt stöd du kan få.

Kontakta våra koordinatorer för studenter med funktionsnedsättning

Språkverkstaden

Språkverkstaden kan hjälpa dig att förbättra dina akademiska texter, bli säkrare i att tala inför andra och att hitta en studieteknik som hjälper dig i studierna. 

Läs mer om Språkverkstaden 

Studievägledning

Behöver du hjälp i studie- och karriärval? Vill du ha svar på frågor om universitetsstudier?

Kontakta våra studievägledare

LiU Elitidrott

Vill du kombinera universitetsstudier med din elitsatsning inom idrott? Vi på LiU hjälper dig att hitta lösningarna.

Se vad LiU Elitidrott kan göra för dig

Foto Anna Nilsen
Förbered fritiden

Student som cyklar längs Corson
Du tar dig fram enkelt med cykel.   Anna Nilsen

Skaffa cykel och busskort 

Oavsett vilket campus du kommer studera på är chansen stor att du kommer bo i närheten. Cykeln är många studenters bästa vän och tar dig såväl till klassrummet som till fritidsaktiviteterna - smidigt, billigt och miljövänligt. Köp en begagnad cykel via köp- och säljgrupper, annonsplatser eller en av de cykelverkstäder som finns runt studentområdena. I Linköping finns även elcyklar och elscooters att hyra för den som vill ta sig runt ännu snabbare. 

Behöver du ta dig mellan olika campus? Med Campusbussen åker du som student gratis mellan våra tre campus i Linköping och Norrköping. Vill du se och uppleva hela Östergötland kan du åka kollektivt med Östgötatrafiken.

Läs mer om Campusbussen

Till Östgötatrafikens webbplats 

Engagera dig i studentlivet

Vill du engagera dig i något utanför studierna? Då kan du redan nu börja titta på de olika kårer och föreningar som finns och som kan intressera dig. Vid LiU finns tre studentkårer som representerar studenterna inom olika ämnesområden. Kårerna har inflytande vid beslut som rör universitetets utbildning och utveckling, och ordnar stora event.
Läs mer om studentkårer

Sektioner och nationer är knutna till ett program eller ett geografiskt område. De jobbar för utbildningens kvalitet, men ordnar också event och fester för studenterna.
Läs mer om sektioner och nationer

Föreningar är intresseorganisationer där likasinnade kan träffas och utöva en aktivitet, ordna event eller driva en verksamhet. På LiU finns föreningar inom allt från sport till musik till gaming, och det mesta däremellan.
Läs mer om studentföreningar

Boka upp kalendern för mottagning

De första veckorna av studiestarten kantas av roliga aktiviteter som universitetet och de nuvarande studenterna anordnar. Din sektion brukar skicka ut information om Nolle-P när terminsstarten börjar närma sig till alla antagna på program, och läser du fristående kurser kan du höra av dig till en studentförening som ligger nära ditt ämnesområde. Alltihop avslutas med Kalasmottagningen som ordnas för alla nya studenter.

Kalasmottagningen

Kalasmottagningen är finalen när Linköpings universitet (LiU) välkomnar alla nya studenter. Upplev kalaset, träffa dina nya vänner och möt massor av spännande föreningar och företag!

Få koll på din studentekonomi

Allt för dig som blivit antagen