Forskningsmiljön vid Tema Barn är tvärvetenskaplig och avdelningens forskare har sin bakgrund i många olika ämnesområden, så som psykologi, kulturvetenskap, språkvetenskap, socialantropologi, sociologi och historia. Forskningen har fokus både på barns och ungas vardag, och på samhälleliga, politiska och historiska förhållanden som påverkar barn, barndom och familjer. Forskningen kan delas upp i fyra övergripande områden: barns sociala samspel och språk, barnkultur och barns konsumtion, barndomens förändring i tid och rum samt barn, familj och föräldraskap.
Som doktorand blir du en del av denna forskningsmiljö. Doktorandstudierna inleds med ett kursår som omfattar två längre kurser i teoretiska och metodologiska grunder inom barnforskningen. Dessa varvas med kurser där en fördjupning sker inom ett specifikt tema så som familj, hälsa, skola, eller kultur. Syftet är att ge en bred tvärvetenskaplig förståelse för barnforskningsområdet. Fördjupningen inom det egna avhandlingsämnet sker genom valbara kurser och kontinuerlig handledning under arbetet med avhandlingen.
Seminariet som arbetsform
En central del av forskarutbildningen är en livaktig seminarieserie som är en angelägenhet för hela Tema Barn. Här får doktoranderna återkoppling på sitt avhandlingsarbete av doktorandkollegor såväl som seniora forskare.
Vid andra tillfällen ges möjlighet att lyssna till och diskutera med inbjudna forskare. Genom att ge och få kommentarer och genom att delta i en ständigt pågående diskussion om teori och metod inom barnforskningen fördjupas kunskaperna och argumentationen inom det egna avhandlingsprojektet skärps.
Inom ramen för doktorandutbildningen ges också möjlighet att ta undervisningsuppdrag på mastersprogrammet i Child Studies och inom grundutbildningen för bland annat blivande lärare. Genom sådan s k institutionstjänstgöring om 20 % per år kan doktorandtiden förlängas med ett år, från fyra till fem år.
Vi erbjuder kurser
Forskarutbildningen vid institutionen och Tema Barn erbjuder ett antal kurser. Doktorander från andra institutioner och andra lärosäten får delta i mån av plats. Kravet är att du är antagen till någon forskarutbildning.