Kända alumner

Linköpings universitet har många alumner (tidigare studenter) som på olika sätt har gjort avtryck i samhället. Här är några exempel på kända och framgångsrika alumner.

Peter Agnefjäll, vd och koncernchef IkeaFoto: David Einar

Peter Agnefjäll, vd och koncernchef Ikea

Peter Agnefjäll är LiU-alumn från fristående kurser med företagsekonomi som huvudämne. Efter utbildningen började han 1995 som trainee på Ikea. Han har arbetat sig upp i företaget och sedan 2013 är han vd och koncernchef, baserad i Holland. 2014 utsågs han till Årets alumn vid Linköpings universitet.

Elnaz Baghlanian, litterär chef Atlas

Elnaz Baghlanian är LiU-alumn från fristående kurser med litteraturvetenskap som huvudämne. Ett stort litteraturintresse parat med samhällsengagemang ledde till att hon blev Svenska Pens första anställda i Sverige. I dag är hon styrelseledamot i Svenska Pen och litterär chef på förlaget Atlas. 2014 utsågs Elnaz Baghlanian till Årets alumn vid Linköpings universitet.

Marie Ekström Trägårdh, vice vd Sectra

Marie Ekström Trägårdh är LiU-alumn från Systemvetenskap och IT. Sedan 1999 har hon varit vd för olika bolag inom Sectra, ett världsledande företag inom medicinsk teknik och avlyssningssäker kommunikation med rötter i forskningen vid Linköpings universitet. I dag är hon vice vd för Sectra och vd för det bolag som hanterar medicinsk IT, Sectra Imaging IT Solutions.

Gustav Fridolin, utbildningsminister

Gustav Fridolin är LiU-alumn från folkhögskollärarprogrammet. Han är språkrör och riksdagsledamot för Miljöpartiet och sedan hösten 2014 är han Sveriges utbildningsminister. Han har även skrivit böcker och arbetat som journalist och folkhögskollärare.

Johan Söderström, vd ABB Sverige

Johan Söderström är LiU-alumn från Industriell ekonomi. Han är vd för ABB Sverige och även ordförande i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Tidigare har han haft flera chefspositioner inom ABB, såväl i Sverige som utomlands. Johan Söderström har varit drivande i forskningsprojekt mellan ABB och Linköpings universitet sedan 90-talet och 2016 utsågs han till teknologie hedersdoktor vid universitetet.

Fler kända alumner

• Mihai Aldén, belönad med teknisk Oscar för visualiseringsverktyg
  • Melker Becker, tv-producent och programledare
  • Mattias Bergbom, Oscarsbelönad för Bästa visuella effekter