Varje år utser Linköpings universitet två stycken Årets alumner, med syftet att uppmärksamma de insatser som tidigare studenter gör i samhället.

För att bli Årets alumn ska man ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter ha utfört en prestation, engagerat sig i en fråga eller gjort något annat som förtjänar att uppmärksammas.

Årets alumner 2023

Årets alumner 2023 är Amanda Borneke, inspiratör och hållbarhetsexpert i byggbranschen, och Leif Nixon, känd profil inom IT-säkerhet.

Årets alumner tog emot utmärkelsen fredagen den 6 oktober under en ceremoni i Studenthuset på Campus Valla i Linköping.

Fotomontage: Kvinna på byggarbetsplats, man framför superdator

Amanda Borneke och Leif Nixon. Foto Thor Balkhed/Magnus Johansson

Ta del av talen från Årets alumn 2023

Amanda Borneke

Amanda Borneke har läst programmet Miljövetenskap och gjort en snabb karriär som hållbarhetsexpert i byggbranschen. Sedan 2021 arbetar hon på Sweco som specialist inom cirkulär ekonomi och hon är även styrelseledamot i Byggcheferna. ”Byggbranschen står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och har därmed en rad hållbarhetsutmaningar att ta sig an. Med kommunikation och nytänkande lyfter Amanda Borneke cirkulär ekonomi och återbruk och visar att en klimatomställning av branschen är både nödvändig och möjlig”, lyder en del av hennes motivering.

Leif Nixon

Leif Nixon har arbetat med IT-säkerhet i många år och både hackat och försvarat det mesta. Efter examen från datavetenskaplig linje vid LiU har han bland annat arbetat på Nationellt superdatorcentrum och Sectra Communications, på uppdrag hackat CERN i Schweiz och stöttat polismyndigheter i flera länder i brottsutredningar. Idag är han säkerhetsexpert på Combitech i Linköping. ”I en osäker omvärld är det viktigt att minska klyftan mellan den snabba digitaliseringen och ett säkerhetsarbete som inte har hängt med. Leif Nixon bidrar till att öka medvetenheten och kunskapen om IT-säkerhet och göra världen till en säkrare plats”, står det i motiveringen till att han blir Årets alumn.

Nominera Årets alumner

Nominera Årets alumner

Det går att nominera kandidater året runt. Skicka förslag till alumni@liu.se, eller fyll i det här formuläret. Förslaget ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

2023 års alumner - Amanda Borneke och Leif Nixon

2022 års alumner - Gunilla Lööf och Salad Hilowle

2021 års alumner - Cecilia Bödker Pedersen och Martin Hultman

2020 års alumner - Linnea Bergman och Anders Tegnell

2019 års alumner - Sara Magnusson och Andreas Norlén

2018 års alumner - Rebecka Le Moine och Eva Uustal 

2017 års alumner - Sofie Lindblom och Oskar Henrikson 

Sofie Lindblom

För sitt engagemang för innovation, mångfald och att få fler tjejer att bli häftiga problemlösare i teknikbranschen. Civilingenjören Sofie Lindblom hade varit global innovationschef på Spotify och därefter grundat innovationsplattformen Ideation 360 när hon fick utmärkelsen Årets alumn.

Oskar Henrikson

För att han, i ett samhälle med ökande psykisk ohälsa, fokuserar på det friska och uppmuntrar människor till själslig friskvård på samma sätt som de tränar och äter rätt för att må bra fysiskt. Psykologen Oskar Henrikson hade grundat Psykologifabriken och det psykologiska gymmet Habitud när han blev Årets alumn.

2016 års alumner - Suad Ali och Thomas Lunner 

Suad Ali

För sitt enträgna arbete för att hjälpa världens flyktingar, påverka den globala utvecklingen och lyfta fram människorna bakom siffrorna. Statsvetaren Suad Ali var expert på Sveriges flyktingkvot på Migrationsverket och ingick i generaldirektörens stab när hon utsågs till Årets alumn.

Thomas Lunner

För att han är en av forskarna bakom världens första digitala hörapparat, en uppfinning som hjälpt miljontals människor till en bättre hörsel. Thomas Lunner var chef för en stor forskargrupp på företaget Oticon och adjungerad professor i kognitiv hörselvetenskap vid LiU när han utsågs till Årets alumn.

2015 års alumner - Kajsa Andersson Lundblad och Mihai Aldén

Kajsa Andersson Lundblad

För sitt sätt att föra samman den senaste forskningen med den beprövade erfarenheten från klassrummet, med sikte på att utbilda framtidens Nobelpristagare. Kajsa Andersson Lundblad var rektor för Skäggetorpsskolan i Linköping när hon utsågs till Årets alumn.

Mihai Aldén

För att han är en av de Oscarsbelönade kreatörerna bakom ett verktyg (OpenVDB) som har använts i en mängd stora filmproduktioner för att skapa avancerade effekter som översvämningar och explosioner. Mihai Aldén var utvecklare på Dreamworks Animation i Los Angeles när han blev Årets alumn.

2014 års alumner - Elnaz Baghlanian och Peter Agnefjäll

Elnaz Baghlanian

För att hon använt sitt samhällsengagemang, sin konstnärliga ådra och kunskap om litteraturen för att göra det möjligt för andra att fritt kunna få uttrycka sig. Elnaz Baghlanian var redaktör för nättidskriften Dissidentbloggen och kansliansvarig för Svenska Pen när hon utsågs till Årets alumn.

Peter Agnefjäll

För en fantastisk karriär där han arbetat sig upp från varuhusgolvet på Ikea till att leda koncernens utveckling i världen. Peter Agnefjäll var vd och koncernchef för Ikea när han fick utmärkelsen Årets alumn.

2013 års alumner - Maha Bouzeid och Jonas Ludvigsson

Maha Bouzeid

För att hon parallellt med en snabb karriär drivit frågor om social rättvisa och att stärka andra kvinnor i näringslivet. Civilingenjören Maha Bouzeid var chef inom Ericsson och hade arbetat i flera olika länder när hon valdes till Årets alumn.

Jonas Ludvigsson

För en framgångsrik forskarkarriär kombinerad med arbete som barnläkare och deltagande i samhällsdebatten. Jonas Ludvigsson delade sin tid mellan Örebro universitetssjukhus och en deltidsprofessur på Karolinska Institutet när han blev Årets alumn.

2012 års alumner - Carina Brage och Melker Becker

Carina Brage

För att hon lyft andra arenor för lärande än klassrummet och låtit elever känna på hävstångsprincipen med hela kroppen och leta efter pi och negativa tal ute i naturen. Carina Brage arbetade med lärarutbildning och hade skrivit flera böcker om utomhuspedagogik när hon blev Årets alumn.

Melker Becker

För sitt historieberättande och sin folkbildning med tv-mediet som verktyg. Tv-producenten och programledaren Melker Becker hade bland annat gjort de faktabaserade serierna ”Hemliga svenska rum” och ”En tavlas hemlighet” när han utsågs till Årets alumn.

2011 års alumner - Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson

Jeanette Mikkelsen

För sitt arbete för en äldrevård som bättre tar vara på de äldres förmågor och stärker deras livskvalitet. Socionomen Jeanette Mikkelsen var verksamhetschef inom kommunal äldreomsorg när hon fick utmärkelsen Årets alumn.

Erik Thorstensson

För sin drivkraft att skapa ett hållbart samhälle genom att göra nya produkter av industrispill – lekklossar, klädnypor och annat som kan produceras inom ramen för den vanliga tillverkningen. Civilingenjören Erik Thorstensson drev företaget Creatables när han utsågs till Årets alumn.

Så håller LiU kontakten med tidigare studenter

Taggar