Årets alumner

Talmannen Andreas Norlén gjorde en historisk insats för att Sverige i ett svårt läge skulle få en ny regering. Sara Magnusson inspirerar unga att bli ingenjörer och framtidens problemlösare. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet och fick ta emot utmärkelsen den 18 oktober på Campus Valla.

Foto Thor Balkhed/Anna NilsenSara Magnusson är civilingenjör i industriell ekonomi och var under studietiden en av grundarna bakom företaget Experimentfabriken, där barn och ungdomar kunde utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik med studenter som lärare. I dag är hon tekniskt ansvarig på Legi Lexi, en icke vinstdrivande stiftelse som tar fram digitala verktyg för att hjälpa lågstadiebarn lära sig läsa. Hon är därtill andra vice ordförande i Sveriges Ingenjörer.

I september 2018 valdes Andreas Norlén till talman i Sveriges riksdag och inledde arbetet för att Sverige i ett svårt parlamentariskt läge skulle få en ny regering. Det tog fyra månader och många turer innan det var klart. Andreas Norlén har både studerat och doktorerat i affärsjuridik vid LiU

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Sara Magnusson och Andreas Norlén tog emot utmärkelsen den 18 oktober vid en ceremoni i Studenthuset på Campus Valla.

Sara Magnussons tal vid Årets alumn 2019

Andreas Norléns tal vid Årets alumn 2019

Möt Sara Magnusson Årets alumn 2019

Möt Andreas Norlén Årets alumn 2019

Årets alumner 2018

Rebecka Le Moine

LiU-alumn från Ekologi, miljö- och naturvård och Ecology and the Environment som har gjort viktiga insatser för att bevara biologisk mångfald och är en inspiratör inom området.

Foto: Gunilla Pravitz

Eva Uustal

LiU-alumn från läkarlinjen och forskarutbildningen i obstetrik och gynekologi som under många år varit drivande i kampen för en trygg förlossningsvård.

Eva UustalFoto: Anna Nilsen

Årets alumner 2017

Oskar Henrikson

LiU-alumn från Psykologprogrammet som är en förnyare inom psykologyrket och bygger gym för själen.

Oskar Henrikson funderar Foto: Anna Nilsen

Sofie Lindblom

LiU-alumn från Civilingenjörsprogrammet i medieteknik som är expert på innovation och vill inspirera fler tjejer att välja teknik.

Sofie Lindblom framför whiteboard Foto: Lena Katarina Johansson

Årets alumner 2016

Suad Ali

LiU-alumn från Statsvetenskap som arbetar målmedvetet och engagerat med att göra skillnad för världens flyktingar och är en stark och orädd röst i debatten.

Suad Ali, Årets alumn 2016Foto: Vibeke Mathiesen

Thomas Lunner

LiU-alumn från Teknisk fysik och elektrotekniklinjen och forskarutbildningen i teknisk audiologi som är en av forskarna bakom världens första digitala hörapparat.

Thomas Lunner, Årets alumn 2016Foto: Anna Nilsen

Årets alumner 2015

Mihai Aldén

LiU-alumn från Civilingenjörsprogrammet i medieteknik som belönats med en teknisk Oscar för ett verktyg som skapar avancerade filmeffekter och har använts i en mängd stora filmproduktioner de senaste åren.

Kajsa Andersson

LiU-alumn från Lärarutbildningen och Pedagogiskt arbete som står för ett kunnigt och engagerat pedagogiskt ledarskap i skolan och är en förebild inom sin yrkeskår.

Årets alumner 2014

Peter Agnefjäll

LiU-alumn från Företagsekonomi som gjort en fantastisk karriär och arbetat sig upp från varuhusgolvet till en topposition på ett världsledande företag inom sin bransch.

Elnaz Baghlanian

LiU-alumn från Litteraturvetenskap som använder sitt samhällsengagemang, sin konstnärliga ådra och kunskap om litteraturen för att göra det möjligt för andra att fritt kunna få uttrycka sig.

Årets alumner 2013

Maha Bouzeid

LiU-alumn från Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi som inspirerar genom sin spännande karriär och sitt engagemang för fler kvinnor på ledande positioner.

Jonas Ludvigsson

LiU-alumn från Läkarprogrammet som kombinerar en framgångsrik forskningskarriär med arbete som barnläkare och som generöst delar med sig av sitt kunnande och engagemang.

Årets alumner 2012

Melker Becker

LiU-alumn från Kultur, samhälle, mediegestaltning (KSM) som på ett lättfattligt sätt lyckas förmedla kunskaper till tv-tittarna inom vitt skilda ämnen från hårdrock till nygotisk kyrkoarkitektur.

Carina Brage

LiU-alumn från Lärarprogrammet som brinner för ett lustfyllt och hållbart lärande, utomhus och med hela kroppen, inom naturvetenskap och teknik.

Årets alumner 2011

Jeanette Mikkelsen

LiU-alumn från Socionomprogrammet som arbetar för att förändra äldrevården till det bättre.

Erik Thorstensson

LiU-alumn från Civilingenjörsprogrammet i maskinteknik som bidrar till en hållbar värld genom att skapa nya produkter av spillmaterial i industrin.

Nominera Årets alumner

Det går att nominera kandidater till Årets alumn året runt. Skicka förslag till alumni@liu.se. De ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

För att bli Årets alumn ska man ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter ha utfört en prestation, engagerat sig i en fråga eller gjort något annat som förtjänar att uppmärksammas.

Läs mer om Årets alumner
Visa/dölj innehåll

Så håller LiU kontakten med tidigare studenter
Visa/dölj innehåll