Årets alumner

Varje år utser Linköpings universitet två stycken Årets alumner, med syftet att uppmärksamma de insatser som tidigare studenter gör i samhället.

För att bli Årets alumn ska man ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter ha utfört en prestation, engagerat sig i en fråga eller gjort något annat som förtjänar att uppmärksammas.

Årets alumner 2023

Årets alumner 2023 är Amanda Borneke, inspiratör och hållbarhetsexpert i byggbranschen, och Leif Nixon, känd profil inom IT-säkerhet.

Möt Årets alumner 6 oktober

Amanda Borneke och Leif Nixon tar emot utmärkelsen fredagen den 6 oktober under en ceremoni i Studenthuset på Campus Valla i Linköping. Läs mer och anmäl dig här.

Fotomontage: Kvinna på byggarbetsplats, man framför superdatorAmanda Borneke och Leif Nixon. Foto Thor Balkhed/Magnus Johansson

Amanda Borneke har läst programmet Miljövetenskap och gjort en snabb karriär som hållbarhetsexpert i byggbranschen. Sedan 2021 arbetar hon på Sweco som specialist inom cirkulär ekonomi och hon är även styrelseledamot i Byggcheferna. ”Byggbranschen står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och har därmed en rad hållbarhetsutmaningar att ta sig an. Med kommunikation och nytänkande lyfter Amanda Borneke cirkulär ekonomi och återbruk och visar att en klimatomställning av branschen är både nödvändig och möjlig”, lyder en del av hennes motivering.

Leif Nixon har arbetat med IT-säkerhet i många år och både hackat och försvarat det mesta. Efter examen från datavetenskaplig linje vid LiU har han bland annat arbetat på Nationellt superdatorcentrum och Sectra Communications, på uppdrag hackat CERN i Schweiz och stöttat polismyndigheter i flera länder i brottsutredningar. Idag är han säkerhetsexpert på Combitech i Linköping. ”I en osäker omvärld är det viktigt att minska klyftan mellan den snabba digitaliseringen och ett säkerhetsarbete som inte har hängt med. Leif Nixon bidrar till att öka medvetenheten och kunskapen om IT-säkerhet och göra världen till en säkrare plats”, står det i motiveringen till att han blir Årets alumn.

Nominera Årets alumner

Det går att nominera kandidater året runt, men deadline för nominering av Årets alumn 2023 har nu passerat. Redan nu går det dock bra att nominera för Årets alumn 2024. Skicka förslag till alumni@liu.se, eller fyll i det här formuläret. Förslaget ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

2023 års alumner - Amanda Borneke och Leif Nixon

2022 års alumner - Gunilla Lööf och Salad Hilowle

2021 års alumner - Cecilia Bödker Pedersen och Martin Hultman

2020 års alumner - Linnea Bergman och Anders Tegnell

2019 års alumner - Sara Magnusson och Andreas Norlén

2018 års alumner - Rebecka Le Moine och Eva Uustal 

2017 års alumner - Sofie Lindblom och Oskar Henrikson 

2016 års alumner - Suad Ali och Thomas Lunner 

2015 års alumner - Kajsa Andersson och Mihai Aldén

2014 års alumner - Elnaz Baghlanian och Peter Agnefjäll

2013 års alumner - Maha Bouzeid och Jonas Ludvigsson

2012 års alumner - Carina Brage och Melker Becker

2011 års alumner - Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson

Så håller LiU kontakten med tidigare studenter