LiU SAI - Scene for AI

LiU SAI – Scene for AI - är en arena där vi arrangerar föreläsningar och event med AI i fokus, i samarbete med AI Sweden. Syftet är att synliggöra den AI-relaterade verksamhet som finns vid såväl Linköpings universitet och som i det regionala näringslivet.

Tanken med scenen är att inspirera, väcka intresse och vara en naturlig samlingsplats för alla med intresse för AI, för att därigenom stimulera samarbeten och samverkan både inom universitetet, med det lokala näringslivet och med andra regionala, nationella och internationella AI-intressenter!

Denna sida kommer kontinuerligt att uppdateras med nya tillfällen, besök den därför gärna ofta. Alla tillfällen kommer att vara öppna för såväl den akademiska världen, näringslivet och allmänheten, men målgrupp, tekniskt djup och språk kommer att variera mellan gångerna.

Alla tillfällen spelas in och finns tillgängliga här i efterhand.

Hector speaks in front of an audience

Kommande LiU SAI Visa/dölj innehåll

23.e Maj: Artificiell Intelligens - Trender, utmaningar och möjligheter

Välkommen till en halvdag på Visualiseringscenter C i Norrköping med intressanta föreläsningar och samtal om AI, 23 maj kl 08.30-12.00.

Eventet vänder sig till alla med intresse för AI-utvecklingen och dess konsekvenser, särskilt till beslutsfattare inom privat och offentlig sektor. Varmt välkommen!

På eventet kommer Jeannette Wing (Executive Vice President for Research, Columbia University) och Göran Lindsjö (Seniorrådgivare, AI Sweden) att presentera utveckling och utmaningar ur ett internationellt perspektiv. Vidare kommer Miriam Ben Hadj Ali (Departementssekreterare, Infrastrukturdepartementet) att presentera utvecklingen och dess konsekvenser ur ett regerings- och EU-perspektiv, följt av presentationer av Anders Ynnerman (Program Director, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) och Fredrik Heintz (Professor och föreståndare styrkeområde AI, Linköpings universitet) om trender, utmaningar och möjligheter inom AI-relaterad forskning och utbildning.

09.00-09.05 Intro: Per-Olof Brehmer, Vicerektor, Linköpings universitet

09:05-09:35 Dr Jeannette Wing, Executive Vice President for Research and Professor of Computer Science, Columbia University:
Forskningsfronten och utvecklingstrender inom AI (baserad på Ten Research Challenge Areas in Data Science)

09:50-10:35 Göran Lindsjö, Senior Rådgivare, AI Sweden:
Så påverkar AI-revolutionen individer, välfärd och företag världen över

10:50-11:10 Miriam Ben Hadj Ali, Departementssekreterare vid enheten för samhällets digitalisering på Infrastrukturdepartementet:
AI-utvecklingen ur ett departements- och EU-perspektiv

11:15-11:35 Anders Ynnerman, Program Director at Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program:
Utvecklingen inom AI-relaterad forskning – trender, utmaningar och möjligheter

11:40-12:00 Fredrik Heintz, Professor vid institutionen för datavetenskap, Linköping universitet och Per-Olof Brehmer,Vicerektor, Linköpings universitet :
Accelerera utvecklingen inom AI-området vid Linköpings universitet

Programmet är preliminärt och detaljer kan komma att ändras.

Thor Balkhed

Kalender Visa/dölj innehåll

Planerade tillfällen

LiU SAI #5 - Artificell intelligens - Trender, utmaningar och möjligheter

Den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens innebär både stora möjligheter och betydande utmaningar för såväl individer, företag och organisationer som för samhället i stort. För att belysa och diskutera utvecklingen och dess konsekvenser bjuder Linköpings universitet in till en halvdag där nationella och internationella experter ger sin syn på AI-utvecklingens möjligheter och utmaningar. Fler detaljer och agenda kommer uppdateras på liu.se/sai

Börjar 23 maj 2022 kl. 08.30
Slutar 23 maj 2022 kl. 12.00
Plats Norrköpings Visualiseringscenter C
Kontakt Micael Frideros

Se tidigare LiU SAI Visa/dölj innehåll

LiU SAI #4 AI in the service of democracy

Den här gången lyssnar vi till Anders Arpteg, Säkerhetspolisen. Inspelat i Zenit, Campus Valla, Linköpings universitet 3.e Maj 2022

LiU SAI #3: Flexibla AI-system

Hector Geffner, Wallenberg Guest Professor inom AI, presenterar forskning om flexibla AI-system och diskuterar hinder inom det. Inspelat den 31.a mars 2022 i Lövverket i Studenthuset, Campus Valla, Linköpings universitet.

LiU SAI #2: Hur undviker vi orättvisa AI-system?

Om diskriminering, mänskliga rättigheter och juridisk reglering av AI-system.

• Går det helt och hållet att reglera bort problematiken med partiska AI-system?
  • Vem ska hållas ansvarig för AI-systemen?
  • Är det överhuvudtaget möjligt eller ens önskvärt att reglera globala AI-system?
  • Hur vi kan samverka mellan de som skapar AI-system (matematiker, programmerare) och jurister för att AI ska skapa ett mervärde i samhället

Från LiU SAI #2 i mars 2022 med Elif Härkönen som gäst och Karin Ackerholm som moderator.

LiU SAI #1: AI på LiU och AI Sweden

Fredrik Heintz, LiU, presenterar AI-verksamheten på LiU och bredden på kurser och kompetens inom AI. Annette Bystedt, AI Sweden, presenterar regionala noden av AI Sweden.

Från LiU SAI #1 i februari 2022.

Kontakt för LiU SAI Visa/dölj innehåll

Är du intresserad av att medverka på LiU SAI eller är du nyfiken på ett ämne som vi ännu inte har belyst? Hör gärna av dig!

Du kan kontakta någon av kontaktpersonerna nedan eller ai@liu.se

Mer om AI på LiU: Visa/dölj innehåll

LiU SAI – i samarbete med AI Sweden Visa/dölj innehåll