Artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt världen vi lever i. Nu har vi:
- automatisk översättning av text mellan olika språk
- helt autonoma drönare
- bilar med varierande grad av autonom körning
- verktyg som automatiskt kan fylla i luckor i bilder
- förmågan att projicera olika ansikten på videoinspelning av skådespelare
... och många fler revolutionerande AI-applikationer. Det är inte förvånande att många företag och statliga organisationer är intresserade av att utnyttja AI-teknik. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja och vem man ska involvera. Här kan AI Academy, som drivs av Linköpings universitets styrkeområde AI, hjälpa till.
Mål att bidra till samhället
AI Academy är ett initiativ som försöker utmana begåvade studenter från en mängd olika program med spännande verkliga AI-problem.
Vårt mål är att bidra till samhället genom att ge nästa generations AI-experter praktisk erfarenhet av att arbeta med problem som intressenter i akademi, industri och statliga organisationer står inför.
AI Academy startades 2022 av Reasoning and Learning Lab, ledd av professor Fredrik Heintz, som en del av Linköpings universitets Styrkeområde AI. AI Academy är spridd över flera labb som förser studenter med toppmodern utrustning, allt från kraftfulla AI-maskiner till olika typer av robotar. Genom att vara ansluten till avdelningen Artificiell intelligens och integrerade datorsystem (AIICS) vid Linköpings universitet, drar AI Academy nytta av en stark domänexpertis och stora kontaktnät.
Processen från idé till resultat är enkel
Under hela året samlar vi in intressanta AI-problem från akademi, industri och statliga organisationer. I början av varje höst-, vår- och sommartermin startar AI Academy en ny omgång med deltagare.
Varje projektidé pitchas och deltagarna anger sina projektpreferenser. Vi tilldelar sedan varje deltagare ett projekt och våra AI-experter övervakar projektgrupperna tillsammans med den tredje partens projektintressenter. Varje projektgrupp har tillgång till ett växande lager av AI-modeller som kontinuerligt utökas. I slutet av varje projekt sammanfattas resultaten i en kort presentation.