Nolle-p är fester och föreläsningar, grillkvällar och brännbollsturneringar. Underliga uppdrag tillsammans med andra nybörjare, lika förvirrade som man själv. Människor i solglasögon och konstiga kläder som taktfast marscherar på led runt universitetsområdet. Ett par veckor då man knappt hinner se sitt studentrum och tvättkorgen svämmar över. Stor risk för sömnbrist. Stor chans att hitta vänner för livet.
Förberedelserna för mottagningen börjar flera månader i förväg. Ungefär 2 000 studenter utbildas till faddrar med särskilt ansvar för att ta hand om de nya och få dem att känna sig välkomna. Till varje utbildning finns en förening som kallas sektion knuten och de planerar ett späckat schema för de studenter som ska börja på just deras program.
Och så förstås kronan på verket: Kalasmottagningen, som är Sveriges största evenemang för nya studenter. Där alla nya bjuds in till en mässa med studenterbjudanden i varje hörn, ett uteområde fullt med aktiviteter och en stor avslutande konsert med någon av Sveriges hetaste artister.
Faktum är att LiU har störst andel nybörjare som fortfarande är kvar i årskurs två av alla de stora svenska universiteten. Med andra ord färre som hoppar av och fler som känner att de har hittat rätt. Kanske har det lite med mottagningen att göra.
Foto: David Einar