Sveriges största (och bästa?) studentmottagning – för nya LiU-studenter som vill hitta vänner för livet

Är du ny student på LiU? Kanske rentav ny i stan? Känner du dig nervös inför att träffa dina nya klasskamrater och orolig för att inte hitta på campus? Lugn. Sveriges största (och bästa?) studentmottagning guidar dig rätt.

Foto: Magnus JohanssonSom ny student kan det vara svårt att hitta rätt i studentdjungeln. Kanske undrar du hur du någonsin ska hitta rätt bland alla universitetets byggnader, var du kan värma din matlåda, köpa billigt kaffe, förstå hur undervisningen går till och hur du hittar likasinnade?

Förvirringen är stor, spänningen olidlig, förväntningarna höga och frågorna många. Men så fort uppropet är avklarat och den två veckor långa välkomstmottagningen för alla nya studenter dragit i gång, börjar allt klarna. 

De två första veckorna efter uppropet kallas i folkmun för Nolle-P, nolleperioden, och står för period noll, det vill säga tiden före läsperiod ett eller när studierna drar i gång på ”riktigt”. Det är veckorna då nya studenter välkomnas till universitetet genom olika festliga och sociala aktiviteter. Allt helt frivilligt och väldigt långt från kränkningar och alkoholhets. I coronatider genomförs även allt i lagom stora och socialt distanserade skaror, en del aktiviteter är helt digitala. Oavsett om mottagningen sker på plats eller distans eller båda delar kan den innebära stor risk för sömnbrist – och många möjligheter att hitta nya vänner. 

Till varje utbildning finns en förening som kallas ”sektion” knuten och faddrar inom den sektionen planerar ett späckat schema för alla deras nya studenter. Sektionen brukar skicka ut information och inbjudan till mottagningen när terminsstarten börjar närma sig. Så håll utkik! Du kommer bli inbjuden till evenemang av olika slag som brännbollsturneringar, grillkvällar och middagar. Kanske får du ett underligt uppdrag att lösa tillsammans med andra nybörjare lika förvirrade som du själv. Kanske stöter du på människor i solglasögon och konstiga kläder som taktfast marscherar på led runt universitetsområdet. Risken är stor att det blir två veckor när du knappt ser sängen, disken får vänta och tvättkorgen svämmar över. 

Veckorna toppas av Kalasmottagningen – ett stort evenemang för alla nya LiU-studenter oavsett utbildning och sektionstillhörighet. Kalasmottagningen brukar inkludera en mässa med alla möjliga specialerbjudanden för studenter och ett utomhusområde med massor av aktiviteter och en avslutande konsert med toppartister. I år blir det en direktsänd show där tävlingar varvas med musik och besök av studentföreningar som vill ha dig som medlem, spännande företag och Linköpings och Norrköpings kommuner samt Region Östergötland som välkomnar alla sina nya invånare. 

När de första förvirrade veckorna är över kommer du att ha fått en oförglömlig upplevelse. Du har fått nya kontakter i din telefonbok och ett helt nytt ordförråd eftersom du kommer att ha koll på studentikosa uttryck som kravall, sittning och klägg. Kanske har du även hittat någon att träna med, bästa plugghörnan, någon som drar med dig på skojiga aktiviteter, din framtida kombo och ett helt gäng att ha tacofredag med!

Så välkommen att fira ditt nya liv som student! Delta i mottagningen och hitta nya vänner!

Bilder från tidigare mottagningar

Nya studenter på Campus Norrköping
Nya studenter har samlats utanför Kåkenhus på Campus Norrköping. Thor Balkhed
Bilkörning för nyblivna ingenjörsstudenter
Olika tävlingar och uppdrag avlöser varandra under mottagningsperioden.  Cecilia Olsson
Bild på overall
Det finns många möjligheter att köpa märken som man kan fästa på sin overall.
Maskinteknologsektionen
Vilka är de mystiska personerna i mörka solglasögon?  Cecilia Olsson
Myllrande mässa under Kalasmottagningen. Charlotte Perhammar
Kalas avslutas med en stor scenshow. MagnusAndersson

Corona och studiestarten Visa/dölj innehåll

De förbereder mottagningenVisa/dölj innehåll

Förberedelserna för mottagningen av nya studenter börjar flera månader i förväg. Ungefär 2 000 studenter engagerar sig som faddrar med särskilt ansvar för att ta hand om de nya och få dem att känna sig välkomna, inkluderade och finna sig socialt och studiemässigt till rätta. Faddrarna ser helt enkelt till att första tiden på LiU blir kalas!

Bild på faddrar i gröngräsetFaddrar i gröngräset som väntar på att få välkomna alla nya studenter.Alla faddrar går en fadderutbildning som hålls av Studenthälsan i samarbete med kårerna. I utbildningen varvas en gemensam mottagningspolicy med kunskaper om hur man skapar god stämning och en bra gruppsammanhållning. Faddrarna verkar för jämställdhet och mot kränkande särbehandling och strävar efter en mångfald i aktiviteter så att så många nya studenter som möjligt kan och vill vara med i mottagningen. Ingen aktivitet ska vara uteslutande och ingen ska känna sig kränkt, trakasserad eller diskriminerad. Faddrarna verkar även för att LiU:s policy för alkohol och andra droger följs. Alla ska ha ett sunt förhållningssätt till alkohol, så att risken för ohälsa, skador och alkoholrelaterade olyckor minimeras. Första och minst hälften av alla mottagningskvällar ska vara alkoholfria och vid fester ska alkoholfria alternativ erbjudas.

Läs mer om kårerna

Läs mer om sektionerna

Läs mer om LiU:s arbete med lika villkor 

Se Liu:s Policy för alkohol och andra droger

Kalas - Sveriges största evenemang för nya studenterVisa/dölj innehåll

Har du kommit in på LiU? Visa/dölj innehåll

Studentliv att längta tillVisa/dölj innehåll