Sveriges bästa studentmottagning?

”Nollning” är ett ord som är negativt laddat för många. Förknippat med kränkningar, alkolholhets och till och med misshandel. Men student efter student vittnar om hur den bilden inte alls stämmer när de kommer till Linköpings universitet och påbörjar mottagningsperioden.

Nya studenter på Campus Valla

Studentmottagningen är fester och föreläsningar, grillkvällar och brännbollsturneringar. Underliga uppdrag tillsammans med andra nybörjare, lika förvirrade som man själv. Människor i solglasögon och konstiga kläder som taktfast marscherar på led runt universitetsområdet. Ett par veckor då man knappt hinner se sitt studentrum och tvättkorgen svämmar över. Stor risk för sömnbrist. Stor chans att hitta vänner för livet.

Förberedelserna för mottagningen börjar flera månader i förväg. Ungefär 2 000 studenter utbildas till faddrar med särskilt ansvar för att ta hand om de nya och få dem att känna sig välkomna. Till varje utbildning finns en förening som kallas sektion knuten och de planerar ett späckat schema för de studenter som ska börja på just deras program.

Och så förstås kronan på verket: Kalasmottagningen, som är Sveriges största evenemang för nya studenter. Där alla nya bjuds in till en mässa med studenterbjudanden i varje hörn, ett uteområde fullt med aktiviteter och en stor avslutande konsert med någon av Sveriges hetaste artister.

Faktum är att LiU har störst andel nybörjare som fortfarande är kvar i årskurs två av alla de stora svenska universiteten. Med andra ord färre som hoppar av och fler som känner att de har hittat rätt. Kanske har det lite med mottagningen att göra.

Foto: David Einar

Bilder från tidigare mottagningar

Nya studenter på Campus Norrköping
Nya studenter har samlats utanför Kåkenhus på Campus Norrköping. Thor Balkhed
Bilkörning för nyblivna ingenjörsstudenter
Olika tävlingar och uppdrag avlöser varandra under mottagningsperioden.  Cecilia Olsson
Maskinteknologsektionen
Vilka är de mystiska personerna i mörka solglasögon?  Cecilia Olsson
Myllrande mässa under Kalasmottagningen. Charlotte Perhammar
Kalas avslutas med en stor scenshow. MagnusAndersson

Kalas - Sveriges största evenemang för nya studenterVisa/dölj innehåll

Har du kommit in på LiU? Visa/dölj innehåll

Studentliv att längta tillVisa/dölj innehåll

Förnyare från börjanVisa/dölj innehåll