Är du ny student på LiU? Kanske rentav ny i stan? Känner du dig nervös inför att träffa dina nya klasskamrater och orolig för att inte hitta på campus? Lugn. Sveriges största (och bästa?) studentmottagning guidar dig rätt.

Bild på nya studenter LiU. Foto Charlotte Perhammar Som ny student kan det vara svårt att hitta rätt i studentdjungeln. Kanske undrar du hur du någonsin ska hitta rätt bland alla universitetets byggnader, var du kan värma din matlåda, köpa billigt kaffe, förstå hur undervisningen går till och hur du hittar likasinnade?

Förvirringen är stor, spänningen olidlig, förväntningarna höga och frågorna många. Men så fort uppropet är avklarat och den två veckor långa välkomstmottagningen för alla nya studenter dragit i gång, börjar allt klarna. 

De två första veckorna efter uppropet kallas i folkmun för Nolle-P, nolleperioden, och står för period noll, det vill säga tiden före läsperiod ett eller när studierna drar i gång på ”riktigt”. Det är veckorna då nya studenter välkomnas till universitetet genom olika festliga och sociala aktiviteter. Allt helt frivilligt och väldigt långt från kränkningar och alkoholhets. Mottagningen innebär stor risk för sömnbrist – och många möjligheter att hitta nya vänner. 

Till varje utbildning finns en förening som kallas ”sektion” knuten och faddrar inom den sektionen planerar ett späckat schema för alla deras nya studenter. Sektionen brukar skicka ut information och inbjudan till mottagningen när terminsstarten börjar närma sig. Så håll utkik! Du kommer bli inbjuden till evenemang av olika slag som brännbollsturneringar, grillkvällar och middagar. Kanske får du ett underligt uppdrag att lösa tillsammans med andra nybörjare lika förvirrade som du själv. Kanske stöter du på människor i solglasögon och konstiga kläder som taktfast marscherar på led runt universitetsområdet. Risken är stor att det blir två veckor när du knappt ser sängen, disken får vänta och tvättkorgen svämmar över. 

Veckorna toppas av Kalasmottagningen – ett stort evenemang för alla nya LiU-studenter oavsett utbildning och sektionstillhörighet. Kalasmottagningen brukar inkludera en mässa med alla möjliga specialerbjudanden för studenter och ett utomhusområde med massor av aktiviteter och en avslutande konsert med toppartister. 

När de första förvirrade veckorna är över kommer du att ha fått en oförglömlig upplevelse. Du har fått nya kontakter i din telefonbok och ett helt nytt ordförråd eftersom du kommer att ha koll på studentikosa uttryck som kravall, sittning och klägg. Kanske har du även hittat någon att träna med, bästa plugghörnan, någon som drar med dig på skojiga aktiviteter, din framtida kombo och ett helt gäng att ha tacofredag med!

Så välkommen att fira ditt nya liv som student! Delta i mottagningen och hitta nya vänner!

Text: Teres Wramell

De förbereder mottagningen

Förberedelserna för mottagningen av nya studenter börjar flera månader i förväg. Ungefär 3 000 studenter engagerar sig som faddrar med särskilt ansvar för att ta hand om de nya och få dem att känna sig välkomna, inkluderade och finna sig socialt och studiemässigt till rätta. Faddrarna ser helt enkelt till att första tiden på LiU blir kalas!

Bild på faddrar i gröngräsetFaddrar i gröngräset som väntar på att få välkomna alla nya studenter.Alla faddrar går en fadderutbildning som hålls av Studenthälsan i samarbete med kårerna. I utbildningen varvas en gemensam mottagningspolicy med kunskaper om hur man skapar god stämning och en bra gruppsammanhållning. Faddrarna verkar för jämställdhet och mot kränkande särbehandling och strävar efter en mångfald i aktiviteter så att så många nya studenter som möjligt kan och vill vara med i mottagningen. Ingen aktivitet ska vara uteslutande och ingen ska känna sig kränkt, trakasserad eller diskriminerad. Faddrarna verkar även för att LiU:s policy för alkohol och andra droger följs. Alla ska ha ett sunt förhållningssätt till alkohol, så att risken för ohälsa, skador och alkoholrelaterade olyckor minimeras. Första och minst hälften av alla mottagningskvällar ska vara alkoholfria och vid fester ska alkoholfria alternativ erbjudas.

Läs mer om kårerna

Läs mer om sektionerna

Läs mer om LiU:s arbete med lika villkor 

Se Liu:s Policy för en god arbets- och studiemiljö

Faddrar Campus Norrköping.

Faddrarna lotsar nya studenter rätt

Varje termin fylls Linköpings universitet med nya studenter. För att starten ska bli så bra som möjligt finns faddrarna där. De hjälper nyblivna studenter att hitta rätt i sin nya vardag genom olika aktiviteter som förberetts månader i förväg.

Kalas - Sveriges största evenemang för nya studenter

Har du kommit in på LiU? 

Studentliv att längta till