Dagens städer behöver ställas om i en klimatsäker, klimateffektiv och ekologiskt hållbar riktning. Det handlar om allt från att anpassa dagvattensystemen eller detaljplaner för byggande till det förändrade klimatet. En mängd aktiviteter pågår i städer i världen såväl som i Sverige. I svenska kommuner ges klimatfrågan allt högre prioritet och allt fler städer arbetar idag med klimatanpassning och för att minska klimatpåverkan, något som ställer krav på nya angreppssätt i samhällsbyggandet. Men städerna har antagit denna utmaning i olika utsträckning och på olika sätt. Det här projektet gör städers klimatomställning synlig. Det lyfter fram uppmuntrande och sporrande exempel på hur städer ställer om. Olika ledarstilar och medel för att styra identifieras. Utifrån dessa och andra mönster i städernas arbete delas de in i olika typer av omställning, med sina respektive styrkor och svagheter.
Brett deltagande för djupare insikt
Projektet drivs gemensamt av forskare och kommunala tjänstemän och politiker. Stadsplanerare, strateger, politiker, byggherrar och medborgare finns med i olika delar. Det behövs för att kunna tränga in tillräckligt djupt i omställningens flaskhalsar: hur man styr och leder klimatomställning, hur privata och offentliga aktörer kan samarbeta och hur man skapar en varaktig medborgardialog. Projektet arbetar genom experiment i Norrköpings beslutsarena, genom att följa och stödja pågående kommunalt klimatarbete, återblickar till städer som studerats tidigare och utblickar till städer i världen som kommit långt i sin omställning.
Inspirerande verktyg som förväntat resultat
Ett förväntat resultat är en serie web-baserade verktyg och metoder för att inspirera och underlätta kommuners och städers omställningsarbete under rubriken Urban Transition Showroom. Målet är att kunna visualisera städers omställningsarbete och ge exempel på olika vägar framåt.