På den internationella klimatstyrningens arena undersöker jag vilka aktörer (statliga och icke-statliga) som deltar, vad de gör och vad de vill uppnå. Här har vi utvecklat nya begrepp exempelvis styrprofiler och metoder. Vi använder oss framför allt av den världsunika enkätstudien: Internationella förhandlingsbarometern som mäter klimatförhandlares och klimatexperters uppfattningar om klimatpolitiska frågor och ledarskap. Enkäter i kombination med intervjuer och dokumentstudier möjliggör spännande och nya analyser. Forskningen används bland annat av FN:s klimatsekretariat och flera länders förhandlingsdelegationer.
Visualisera städers klimatomställning och klimatarbete
På den lokala arenan brottas jag med frågan om hur man kan ”se” omställning. Det är svårt att skilja stegvis förändring från mer omvälvande omställning – här har forskningen ännu inget svar. Då är det svårt att veta hur man ska mäta omställning; vilka faktorer initierar den, upprätthåller den, bäddar in den och skalar upp den?
Tre flaskhalsar för städers klimatomställning
Vår tidigare forskning om klimatarbete i svenska städer visar att styrning och ledning för att mobilisera resurser, samverkan mellan offentliga och privata aktörer och dialog med medborgarna begränsar omställningen. I tätt samarbete med svenska kommuner testar vi därför verktyg och metoder för att bättre hantera dagens flaskhalsar. Vi kommer att göra återbesök till några av de trettio kommuner vi studerat för att se om samma faktorer begränsar arbetet. Dessutom kommer vi att specialstudera hur de städer som anses vara bäst har gripit sig ledning och styrning, offentlig-privat samverkan och medborgardialog. I Norrköpings beslutsarena kommer vi att testa olika verktyg med olika grupper av kommunalpolitiker, planerare, medborgare, företagare och andra aktörer.