Städer är särskilt sårbara i ett framtida klimat och en viktig arena för strategisk mobilisering av handlingskraft och genomförande av klimatanpassningsåtgärder som effektivt minskar våra sårbarheter. I Sverige är möjligheten att genomföra anpassningsåtgärder i den bebyggda miljön en knäckfråga. Svårigheterna har att göra med ansvarsfördelningen mellan offentliga och privata aktörer där fastighetsägarna idag är ansvariga för att klimatsäkra de egna fastigheterna. Många fastighetsägare är inte medvetna om detta. Kommunerna ser det som sitt uppdrag att tillse samhällsviktig verksamhet och menar sig vara förhindrade att vidta åtgärder som gynnar enskilda fastighetsägare. Detta skapar en komplex situation. Därtill kommer markägandeförhållanden, där ibland upp emot 70% utgörs av privat kvartersmark, och en förtätningstrend, vilket gör att klimatanpassningsinsatser ofta krävs på såväl offentlig som privat mark. För att möjliggöra effektiva klimatanpassningsåtgärder krävs nya lösningar.
Vi tar avstamp i forskningslitteraturen om urbana klimatanpassningsexperiment som påtalar behovet av att utforska nya sätt att hantera klimatfrågan för att möjliggöra förstärkt och accelererad klimatanpassning. Studier av platsspecifika exempel gör det möjligt att utforska framväxten av urbana anpassningsexperiment med ambition att överbrygga de tidigare svårigheterna. I linje med detta är syftet med projektet att utforska hur nya former av offentligt-privata klimatanpassningsexperiment fokuserade på samverkan och samfinansiering kan bidra till att låsa upp trögheter som har begränsat implementeringen av klimatanpassningsåtgärder i befintlig miljö. Vi tar oss an följande frågor:
- Hur riggas och utvecklas experimenten avseende process och resultat (mål, strategier, processer och insatser)? Här ingår hur nyckelprinciper hanteras samt vilka faktorer som begränsar, möjliggör och driver arbetet framåt.
- Hur hanteras flaskhalsarna kring ansvar/markägande, offentlig-privat samverkan och samfinansiering under arbetets gång? Fokus ligger på goda exempel och kvarstående dilemman.
- Hur kan klimatanpassningen i den bebyggda miljön stärkas och accelereras? Vad krävs i form av nya styrinsatser och styrmedel?
Empiriskt genomför vi kvalitativa fallstudier som via intervjuer och projektdokumentation utforskar praktiska anpassningsexperiment i befintlig miljö. Dessutom utforskas policylärdomar i samverkan med policyaktörer. Vi räknar med att kunna göra ett viktigt avtryck såväl för forskningen om urban klimatanpassning som för det praktiska klimatanpassningsarbetet i bebyggd miljö.