Medieöverskridande nyhetsproduktion på en uppdelad redaktion

Teckning av arbete på nyhetsredaktion.
Webbredaktörer diskuterar om en rubrik verkligen är rättvisande när den misstänkte inte är fälld för brottet han anklagas för. Illustration Mattias Arvola.  Mattias Arvola

Frågan om hur en nyhet egentligen blir till var det som drev Mattias Arvola och Mathias Broths nyfikenhet i det här projektet. Därför började de med att observera arbetet på en nyhetsredaktion.

Mattias Arvola och Mathias Broth satt med på reportrarnas morgonmöten, följde dem där de satt och skrev och observerade de som planerade sidorna i papperstidningen och webbredaktionen som uppdaterade webbsajter och appar. Det stod snart klart att de som arbetar på de geografiskt spridda redaktionerna åstadkommer nyhetsproduktionen över tid genom sitt samspel med varandra, med nyhetsmaterialet och med olika interaktiva system.

Det handlar dels om att få ordning på var nyheterna ska publiceras och placeras, när de ska ut och vilka andra artiklar som de hör ihop med. En så enkel och vardaglig sak som att sätta en rubrik som är rättvisande, lockande och dessutom får plats i det tänkta utrymmet är en gemensam aktivitet på webbredaktionen.

Om den inte skulle dra så mycket läsning som förväntat så kanske rubriken, bilden eller texten behöver ändras. Den kan också flyttas ned eller upp på sidan eller postas i sociala medier. Det krävdes videoinspelning med sex samtidiga kameror på redaktionerna i två städer för att Mattias och Mathias skulle kunna följa en nyhets väg från morgonmötet ut i papperstidning och på webben. För att förstå medarbetarnas upplevelse av arbetet gjordes också intervjuer.

Den sista delen i projektet handlar om design av redaktionernas framtida arbetsredskap och medarbetarna har själva deltagit i designworkshops för att forma framtidens nyhetsproduktion.

Kontakt

Organisation