I studien utforskar vi hur pedagogiska arbetsformer för lärarutbildningen kan utvecklas när utbildningen sker i decentraliserad form, med studenter som deltar och är uppkopplade från lokala lärcenter. Denna modell gör högre utbildning tillgänglig för personer som annars inte skulle ha möjlighet att flytta till en studieort – en viktig nyckel till breddad rekrytering, men också en modell som medför intressanta pedagogiska utmaningar.
I dessa lärandemiljöer möter läraren samtidigt studenter som är fysiskt närvarande i undervisningssalen och studenter som deltar på distans via digital länk. Detta kräver att lärare utvecklar nya färdigheter för att planera och leda denna typ av undervisning samt skapa meningsfulla relationer med studenter de främst möter i digitala rum.
Utmaningen blir särskilt relevant eftersom dessa utbildningar ofta attraherar studenter från studieovana miljöer, vilket ställer särskilda krav på utbildningens struktur och genomförande för att verkligen främja delaktighet. Det unika med vår ansats är att programansvariga, lärare, studenter och personal vid lokala lärcenter tillsammans formar och utvecklar hybridundervisningen. Trots att denna utbildningsform växer finns förvånande lite systematisk kunskap om hur den bäst utformas.
Studien strävar efter flera viktiga resultat:
- Genom noggrann kartläggning skapar vi djupare förståelse för studenters, lärares och campus-personals erfarenheter och behov kring hybridundervisning och akademiskt skrivande – kunskap som både driver vårt arbete framåt och bidrar till forskningsfältet.
- Lärare inom förskollärar- och grundlärarutbildningen med inriktning fritidshem, tillsammans med personal på lärcenter, får stöd att utveckla kompetens och trygghet i att genomföra effektiv hybridundervisning.
- Studenters aktiva deltagande och känsla av tillhörighet stärks genom nya undervisningsformer som särskilt främjar engagemang över digitala avstånd.
Nya perspektiv på hybridundervisning
Arbetet kommer att bidra med värdefull kunskap om hybridundervisningens möjligheter, vägar till breddat deltagande, utveckling av akademisk litteracitet och hur fruktbar samverkan mellan lärosäten och lokala lärcentrum kan formas. Ett konkret resultat blir ett praktiskt och inspirerande webbaserat material som kan vägleda andra som vill utveckla hybridundervisning.