Komponenter

Nya komponenter och hur du kan använda befintliga

Hösten 2020 kom det ut ett par nya komponenter som kan vara intressanta att använda på olika ställen. Det gäller dels en komponent vi kallar för Korta fakta (tidigare Short facts), dels en komponent vi kallar för FAQ. Tipsar här även hur du kan använda komponenten Bild med text.

Riktlinjer Korta fakta

  • Används för att visa upp siffror och fakta som LiU är stolt över.
  • Används på start, substartsidor (Entrance page) och på andra sidtyper där man vill lyfta något att vara stolt över o dyl.
  • På sidor där man kan lägga in ett högerblock kan man också lägga in en Short facts-komponent i den. Denna kan lämpa sig väl på t.ex. organisationssidor där man vill lyfta viktiga fakta om institutionen likväl som på forskningsverksamhetssidor där man vill framhålla något viktigt kring forskningen.
  • Du har fyra färger att välja mellan, blå, grön, orange och lila

OBS! I det övre mörkare fältet får man skriva max två rader, i det ljusare undre fältet är antalet tecken begränsat till 180.

Korta fakta exempel 1

LiU i siffror

32 000 studenter

Vid våra fyra campus studerar drygt 2400 internationella studenter.

4 0000 medarbetare

Vid LiU arbetar bland annat 1200 doktorander och 300 professorer.

50 utbytesländer

Vi främjar internationella utbyten och har utbytesavtal med 400 universitet i 50 länder. 

Kortfa fakta exempel 2

Forskarstuderanden och examina

1230

forskarstuderande fanns vid LiU 2022

150

doktorsexamina avlades 2022

37

licentiatexamina avlades 2022

Korta fakta exempel 3

Varför LiU?

32 000 studenter

70% av våra studenter har flyttat hit för att plugga. Här får du vänner från hela världen.

Utbildningar det talas om

En examen från LiU gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Hela 86% av våra studenter har jobb 1,5 år efter examen.

Bästa studentlivet

LiU har fått utmärkelsen Årets studentstad två gånger. 2014 och 2016/2017.

Lite längre fakta/info o dyl. - exempel 4

Komponenten Bild med text är också en bra faktakomponent

Den nya komponenten Short facts är en komponent där man kan skriva korta saker för att lyfta upp intressanta och viktiga fakta om LiU.

Vi har sedan länge komponenten Bild med text som kan användas för att skriva lite längre info-/faktatexter och med bild. Den här komponenten hjälper dig att skapa mer innehåll på sidan. Den kan i många fall användas istället för att skapa artikelsidor. Komponenten lämpar sig t.ex. väl för att skriva kortare intervjuporträtt som då blir ett innehåll på sidan (istället för en puff till en annan sida).

Vänsterställd text i Bild med text

Cykelmekarstation på Campus Valla.
Cykelmekarstation på Campus Valla. Fotograf: Magnus Johansson

Cykelstationer på LiU

På Linköpings universitet arbetar vi tillsammans med kommunerna och hyresvärdarna för att få cykelvänliga campus och fungerande cykelvägar till och från våra campus.

Idag utgör cykeltrafiken i Linköpings kommun ca 30 % av den totala trafiken. Om du cyklar istället för att åka bil så minskar du dina CO2-utsläpp, minskar trängseln på gatorna, minskar halten partiklar, kvävgaser, flyktiga organiska ämnen, mm i luften.

Genom de gröna cykelstationer som är en del av utställningen Walk the Talk så kan du byta däck, pumpa och mecka med din cykel. Läs mer om hur vi jobbar med hållbarhet på LiU.

Lite längre fakta - exempel 5

Självklart kan du centrera text och därmed bilden, likväl som att välja vänsterställd text (med bild till höger) eller högerställd text (med bild till vänster).

Centrerad text och bild

Fjärrkyla-stationen vid Campus Valla, Linköpings universitet.
Fjärrkyla-stationen vid Campus Valla, Linköpings universitet. Fotograf: Anna Nilsen

Energismart fjärrkyla

Fjärrkyla är både ett klimat- och energismart system för att skapa behagligt inomhusklimat i till exempel kontor eller serverhallar. Här tas överbliven värme till vara och görs om till kyla. Allt utan att behöva använda miljöfarliga köldmedier och dessutom med mindre mängd el än traditionella kylmaskiner.

Hur funkar det?
Fjärrkyla bygger på samma smarta idé som fjärrvärme – det är effektivare och bättre för klimatet att låta en central klimatanpassad anläggning göra jobbet, istället för många små kylanläggningar. Tekniken är enkel. Läs mer på Walk the talk - Fjärrvärme och kyla.

Exempel 6: Bild med text är en komponent som fungerar utmärkt vid t.ex. kortare doktorandporträtt.

Kinga Posadzy doktorand 2017.
Kinga Posadzy. Fotograf: Alexander Åkerberg

Varför doktorerar du?

Kinga – Att forska på avdelningen Nationalekonomi är jätteroligt, mycket tack vare mina kollegor. Jag ingår i JEDI-lab (Judgement, Emotion, Decision, and Intuition Lab), som består av ett multidisciplinärt forskarlag. Under våra veckomöten och seminarier kan vi utbyta idéer och hjälpa varandra. Det är en styrka att vi kommer ifrån olika samhällsvetenskapliga ämnen, det gör att vi kan arbeta med projekt som spänner över flera discipliner. Det är inte vanligt att universitet har sådana här forskarlag. Jag tror att den här stimulerande forskningsmiljön är det som gör mina doktorandstudier så spännande.

Kinga som idag heter Barrafrem i efternamn har nu disputerat och är postdoktor på NEK.

FAQ-komponenten

Riktlinjer FAQ

  • Används för att beskriva innehåll kring "frågor och svar" och exempelvis för checklistor.
  • Placeras långt ner på sidan (sekundärt innehåll).
  • Används på subingångar - (Entrance page) och andra sidor med speciella behov.

FAQ - exempel

Vanliga frågor och funderingar

Kan jag börja plugga redan nu?

Även om du har missat sista datum för ansökan kan det finnas möjligheter att snabbt komma igång med studier. Vissa av våra utbildningar i sommar och till hösten är öppna för sen anmälan.

Öppet för sen anmälan

Hur anmäler jag mig till en utbildning?

Du hittar all information om våra utbildningar på liu.se/utbildning. Där hittar du också länk vidare till antagning.se där du gör din ansökan.

Vilka förkunskaper behöver jag ha?

Foto Tove FriskFör att studera på universitetet behöver du ha vissa förkunskaper, så kallad behörighet. Vilka behörighetskraven är varierar beroende på vad du vill läsa. Basåret ger dig behörighet våra tekniska och naturvetenskapliga utbildningar.

Vilka möjligheter finns för mig som vill kompetensutveckla mig?

Kontinuerligt lärande blir allt viktigare i dagens arbetsliv. För dig som kommit en bit i karriären finns flera möjligheter att vässa sin befintliga kompetens, eller bredda sig mot nya områden.

Kompetensutveckling

Fristående kurser

Jag har frågor kring ett program, vart vänder jag mig?

Här finns kontaktuppgifter https://liu.se/utbildning/kontakt

Fråga vad du vill!

Vi svarar gärna på dina frågor om studier, studentliv och allt annat vid Linköpings universitet.

Kontakta oss på Infocenter!

Fråga en forskare

Astronomi

Jag läste att temperaturen i yttre rymden är ungefär 270 minusgrader, vilket förklarades med att i rymden så finns ingen partikelrörelse som kan alstra någon energi pga vakuum. Det förstår jag. Men min fråga är angående svarta hål. Där finns ingenting, inte ens ljus. Vad skulle temperaturen vara där? Och hur mäter man något sånt? Kan temperatur stiga pga den otroliga gravitationen i ett svart hål? / Jesper

Det här med temperatur i rymden är knepigt! När vi talar om temperatur här på jorden menar vi ett mått på hur mycket ett ämnes atomer eller molekyler vibrerar (kallas ibland värmerörelse). Så vad menar vi då med temperatur i rymden där det varken finns atomer eller molekyler? Även om det saknas materia ute i rymdens vakuum så finns det dock överallt elektromagnetisk strålning av olika våglängder som t.ex. vanligt ljus, gammastrålning eller radiovågor. Förutom den strålning som kommer från stjärnorna finnas även en svag strålning överallt som kallas mikrovågsbakgrunden och som härrör från Universums skapelse vid Big Bang för drygt 14 miljarder år sedan.

Det här innebär att ett föremål som svävade någonstans ute i rymden skulle påverkas av den strålning som finns just där och anta en viss temperatur. Även om föremålet befann sig långt från några stjärnor skulle det ändå få en temperatur på några grader över den absoluta nollpunkten på grund av mikrovågsbakgrunden. Därifrån kommer siffran 2,7 K vilket svarar mot -270,5 grader Celsius som man ibland ser angiven som ”rymdens temperatur”.

Ett svart hål utgör en masskoncentration som är så stor att allting, både materiepartiklar och strålning, som sugs in av dess gravitation och når den s.k. ”händelsehorisonten” aldrig kan komma ut igen. Detta innebär att man inte kan ”se” ett svart hål på annat sätt än att observera den gravitationseffekt det har på sin omgivning. Det supermassiva svarta hål som finns i centrum av vår galax, Vintergatan, gör inte mycket väsen av sig men kan detekteras genom att vi studerar banorna hos närliggande stjärnor. Andra svarta hål som befinner sig i centrum av avlägsna (och därför mycket unga) galaxer kan dock ge upphov till exotiska objekt som hör till de hetaste man hittat och som kallas kvasarer. Dessa objekt utsänder enorma mängder strålning som alstras av friktionen hos den materia som just sugs in i det svarta hålet innan den passerar händelsehorisonten. Denna enormt höga temperatur alstras alltså av materien alldeles utanför det svarta hålet och säger ingenting om temperaturen i dess inre. Enligt teoretiska beräkningar kan temperaturen inne i det svarta hålet, alltså innanför händelsehorisonten, vara extremt låg och variera med det svarta hålets massa. Att verifiera detta experimentellt lär inte bli så lätt då ingenting som kommit dit kan komma åter! / Ragnar Erlandsson, professor emeritus

Varför bildades det ett ärr på planeten Jupiter efter kraschen med Shoemaker- Levy 9 när planeten är gjord av gas? / Robin

Den här händelsen när fragment av Shoemaker-Levy 9 kometen kolliderade med Jupiter 1994 är de största kosmiska kollisioner i vårt solsystem som man kunnat observera i detalj och som gav astronomerna unik information om den här typen av dramatiska händelser. De över 20 fragmenten gav upphov till gigantiska explosioner som sände iväg plymer som sträckte sig 3000 km upp och bestod av material från lägre liggande lager av planetens atmosfär samt förångade rester av kometfragmenten. När det här materialet föll tillbaka bildades de enorma, mörka, halvcirkelformade fläckar som syns bra på NASA:s video.

Planeten har visserligen inte någon fast yta, men när objekt med den här hastigheten, 60 km/s, och en storlek av upp till 1 km i diameter kommer in i den täta atmosfären utvecklas enorma mängder energi (långt mer än alla kärnvapen här på jorden) så det handlar inte precis om några ”mjuklandningar” utan resultatet blir enorma explosioner.
Eftersom ”ärren” bestod av färgvariationer i atmosfären försvann de snart (efter ett antal månader) och gav i samband med det astronomerna en unik möjlighet att studera vindarna i planetens atmosfär. Små förändringar i sammansättningen av atmosfär kan man dock fortfarande detektera med känsliga instrument.

Ett annat märkligt fenomen på Jupiter, den stora röda fläcken, visar dock att färgvariationer i atmosfären kan finnas kvar i århundraden utan att försvinna. Det här handlar om ett gigantiskt vädersystem som trots att det flyttar sig och förändras har behållit sin identitet sedan 1600-talet!

Observationerna av Jupiters kollision med Shoemaker-Levy 9 illustrerar också något viktigt för oss som lever här på jorden, nämligen att Jupiter med sin enorma massa tjänar som ”dammsugare” i vårt solsystem genom att dra till sig mindre himlakroppar som kunde utgöra en fara för oss. Samtidigt är ju en sådan här händelse en påminnelse om att det finns andra otrevligheter än pandemier som skulle kunna drabba oss här på jorden! / Ragnar Erlandsson, professor emeritus

Eftersom vi har ljusast vid tolv-tiden varje dag så måste jordens faktiska rotation vara nästan 1 grad snabbare (eller långsammare?) för att detta ska vara fallet. Om så inte var fallet skulle ju jorden vetta åt ”andra hållet” relativt solen efter ett halvår och vi skulle ha mörkt på dagen. Så frågan är: roterar jorden fortare eller långsammare än ett varv på 24 timmar? Har detta en inverkan på en stjärnbilds läge klockan 24.00 varje dag under året? / Staffan

Du har helt rätt i att om solen stod som högst kl. 12:00 ett visst datum så skulle det vara midnatt kl. 12:00 ett halvår senare om ett dygn svarade mot att jorden roterade exakt ett varv relativt avlägsna stjärnor. Av den anledningen så svarar ett "vanligt" dygn (s.k. soldygn) mot att jorden roterar något mer än ett varv (mer, eftersom jordens rotationsriktning överensstämmer med banrörelsen runt solen). Tidigare var det denna tidsperiod, dvs tiden mellan att solen nådde en viss position på himlen och att den passerade samma punkt nästa dag, som användes som definition av dygnet och därmed våra tidsenheter. Eftersom det finns små oregelbundenheter i hur himlakroppar rör sig använder man idag en annan metod som baserar sig på s.k. atomur för att definiera tidsenheterna. Eftersom man givetvis vill att solen alltid skall stå som högst kl. 12:00 så måste man dock emellanåt lägga till en skottsekund.

Inom astronomin används dock ofta "stjärndygn" och "stjärntid" som just utgår från ett dygn som svarar mot att jorden roterar precis ett varv per stjärndygn. Illustrationen här visar tydligt skillnaden mellan stjärndygn och soldygn.

Använder man sig av stjärntid så kommer en avlägsen stjärna alltid att befinna sig i samma riktning ett visst klockslag vilket är praktiskt om man skall ställa in ett teleskop. Eftersom ett vanligt soldygn är 24 timmar långt kommer ett stjärndygn (ett varvs rotation) att ta lite kortare tid, närmare bestämt 23 tim 56 min och 4,1 sekunder.

Eftersom jorden alltså roterar lite mer än ett varv på 24 tim så är alltså rotationshastigheten något högre än 1 varv/24 tim, närmare bestämt 1,0027 varv/24 tim. Stjärnbildernas läge ett visst klockslag kommer också att ändra sig under året.

/ Ragnar Erlandsson, professor emeritus

 

Kontakta Fråga en forskare

Undrar du över någonting? Fråga en expert! LiU:s forskare står redo att besvara dina spörsmål.

Ett urval av frågorna besvaras och svaren publiceras på LiU-webben. Vi kan inte hjälpa till med svar på skoluppgifter.