Att skriva bra rubriker, vettiga ankarlänkar och tänka sökoptimerat

Bild på Zenit och Studenthuset på Campus Valla.
Bild på Zenit och Studenthuset på Campus Valla.

Vilka är de absolut mest vanliga rubrikerna på alla sidor, förutom ingångssidorna, på liu.se? Jo det är bland annat rubrikerna Forskning; Nyheter; Publikationer; Organisation; Medarbetare; Forskare/Forskargruppen; Relaterat innehåll; Kontakt/Kontakta oss; Utbildning.

Ovan nämnda rubriker är de mest förekommande på sidor såsom medarbetarsidor, organisationssidor, forskningsverksamhetssidor och forskningsområdessidor m.fl. Det är rubriker ni skriver i fältet för blockrubriker vilka också visas som ankarlänkar. Det finns mycket att tänka på och förhålla sig till när det gäller sökmotoroptimering (SEO) eller sökordsoptimering. Jag kommer här bara ta upp några saker att tänka på kring rubriker och framför allt blockrubriker.

Rubriker är viktiga och främst är H1:or och H2:or jätteviktiga ur sökoptimeringssynpunkt. I ovan nämnda rubriker finns inte mycket sökoptimering om man vill få in besökare till specifika sidor. Rubriker ska innehåll sökord för sidan. Vad är då sökord? Jo, det är det ord eller fras du skriver in i sökrutan på Google. Det gäller alltså att hitta relevanta sökord som har hög sökvolym (att någon använder dem) och använda dem i rubriker, brödtext, alt-texter m.m. på din sida.

Rubriknivåer

På varje sida finns en H1:a. Den bör inte vara längre än 40 tkn inkl. blanksteg. Det kan ibland vara svårt att hålla sig till på nyheter men även på forskningsverksamhetssidor som ibland har långa projektnamn. 

Vi har många H2:or på våra sidor, inte minst för att alla blockrubriker är H2:or. H2:or likväl som lägre rubriknivåer kan man skapa själv inne i texteditorer.

Ankarlänksnamn andra än blockrubriker

Vi har möjlighet att skapa superbra sökoptimerade blockrubriker som vi sedan skapar korta informativa ankarlänksnamn för.

Max 6 ankarlänkar kan visas på respektive sida. Markerar du ett block och klickar på gröna ikonen längst till vänster får du upp en dialogruta. Där kan du välja om du vill att blockrubriken ska visas som ankarlänk eller ej. Det är de 6 först ibockade rutorna (för varje block) som kommer att visa ankarlänkar på sidan. Har du bockat i fler rutor så visas inte de ankarlänksrubrikerna.

Längre ner på sidan har jag skapat 6 block där alla har fått ett vanligt kortnamn som visas som ankarlänk men en längre informativ blockrubrik som visas på sidan (i desktop och i mobilt läge).

Längst ner i samma dialogruta finns ett fält där du kan skriva in ett valfritt namn på ankarlänken vilket visas istället för det som står i fältet för blockrubriken.

Kom ihåg! Du kan inte spara om du inte skriver in en blockrubrik. Tänk på att blockrubriker är viktiga även för mobilt läge. Där hjälper rubriken besökaren att snabbt få en överblick över innehållet på sidan.

Rubriknivå 2 i texteditorer

Tänk även på att skriva bra sökordsoptimerade rubriker inne i texteditorer. Rubriknivåer ska alltid följas och vi får aldrig skriva en H3:a efter en H1:a, eller en H4:a efter en H2:a. P.g.a. av att detta inte följts har vi tekniskt gjort så att det inte går att hoppa över en rubriknivå.

Forskning om elektroniska växter och en trädgård som ger ny energi 

Nyheter inom forskningsområdet lärarskap och ledarskap i föräldragrupper

Handledare guidar och pratar med student som gör VFU

Sök uppdrag som professionsmentor

Vi söker en professionsmentor i biologi och naturkunskap till Ämneslärarprogrammet vid Linköpings universitet, med start under hösten 2024. Sök senast 12 februari, 2024.

Glad lärare tillsammans med elever som bygger en robot.

Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik - NATDID

NATDID:s uppdrag är att stödja svensk skolutveckling inom naturvetenskap och teknik. Det gör vi genom att göra ämnesdidaktisk forskning mer tillgänglig för dem som är verksamma i skolan.

Nätverk för speciallärare, språk-, skriv- och läsutveckling

Nätverk för speciallärare, språk-, skriv- och läsutveckling

Nätverkets syfte är att vara en plattform för inspiration och möjlighet att tillsammans utveckla idéer för det specialpedagogiska arbetet inom området.

Publikationer inom forskningsområdet hållbara energisystem

2024

Jan W. Bleyl, M. Robertson, S. Mitchell, Patrik Thollander (2024) Simplified measurement and verification combined with quality assurance instruments: a more practical and accessible method for M&V of energy savings Energy Efficiency, Vol. 17, Artikel 37 Vidare till DOI
Vlatko Milić, Patrik Rohdin (2024) Exploring the effects of a warmer climate on power and energy demand in multi-family buildings in a Nordic climate Environmental Advances, Vol. 15, s. 100502-100502, Artikel 100502 Vidare till DOI
Pavel Romanov, Arvid Jahedi, Anders Carlestam, Bahram Moshfegh, Viktor Norman, Ru Peng, Mattias Calmunger (2024) Hardening of Cylindrical Bars with Water Impinging Jet Quenching Technique Steel Research International Vidare till DOI
Markus Johansson, Louise Hedenskog, Rebecka Trangteg, Emma Lindkvist, Christoffer Hahn (2024) Effects of the Covid-19 pandemic on the Swedish Biogas Sector Energy for Sustainable Development, Vol. 78, Artikel 101378 Vidare till DOI
Pavel Romanov, Arvid Jahedi, Anders Backstrom, Bahram Moshfegh, Ivo Kubena, Mattias Calmunger (2024) Differential Microstructure and Properties of Boron Steel Plates Obtained by Water Impinging Jet Quenching Technique Steel Research International, Vol. 95, Artikel 2300406 Vidare till DOI

Kontakta medarbetare på Kommunikations- och marknadsavdelningen

Alla anställda på KOM

Forskargruppen inom urbana experiment för klimatomställning

Forskargruppen finns inom Institutionen för beteendevetenskap och lärande

Åter till huvudsidan