Innan allt arbete med kemiska produkter påbörjas ska man utvärdera om det finns några faror med hanteringen/metoden, och om skyddsåtgärder samt hanteringsinstruktioner krävs. Hela hanteringskedjan ska utvärderas. Det ska också finnas en nödlägesrutin på plats i händelse av spill, olycka, läckage, utsläpp eller brand. Denna utvärdering görs genom en riskbedömning.
Vid riskbedömning av experiment, metoder och arbetsmoment med mera ska:
- kemiska riskkällor och deras farliga egenskaper identifieras
- det undersökas om särskilda krav eller regler gäller. Till exempel krav på tillstånd, särskild skyltning eller utbildning, medicinska kontroller
- riskfyllda arbetsmoment och aktiviteter identifieras, gäller moment under hela hanteringskedjan
- åtgärder för att minska risker identifieras och dokumenteras
- sannolikhet och konsekvens ska bedömas så att riskernas storlek kan uppskattas och bedömas. Om risknivån är hög behövs ytterligare skyddsåtgärder för att sänka risknivån. Riskmatris finns som kan används som stöd i att bedöma sannolikhet och konsekvens.
- riskbedömning vara skriftlig och godkännas (skrivas under) av en ansvarig chef (chef med fördelade arbetsmiljöuppgifter eller motsvarande)
- riskbedömning ska finnas tillgänglig
Riskbedömningen ska omfatta all hantering även transport och avfallshantering och aspekter som nödlägesberedskap, första hjälpen samt påverkan på yttre miljö ska tas med utöver olika arbetsmiljöaspekter. För att täcka in alla de lagkrav som ställs på riskbedömning av kemiska riskkällor ska riskbedömningsverktyget i KLARA användas vid LiU.
Allmän information om riskbedömning
Läs mer om riskbedömningar på sidan Säker arbetsmiljö på labb.
Riskbedömningsverktyg i kemikaliehanteringssystem
Att genomföra en riskbedömning av kemiska produkter ställer höga krav på de aspekter som behöver tas med i bedömningen. Vid LiU används därför verktyget i kemikaliehanteringssystemet KLARA vid riskbedömning av kemiska produkter. Att använda riskbedömningsverktyget i KLARA ger stöd och hjälp vid genomförandet av riskbedömningen.
För åtkomst till riskbedömningsverktyget krävs behörighet till detta i KLARA. Vid frågor kring behörigheter kontakta LiUs koordinator för kemikaliehantering.
Information om riskbedömningsverktyg i Region Östergötlands kemikaliehanteringssystem Chemgroup Pro finns på Region Östergötlands intranät.
Om kemisk produkt och kemisk riskkälla
- Kemisk produkt: kemiskt ämne eller blandning av kemiska ämnen
- Farlig kemisk produkt: kemisk produkt som medför hälsofara, fysikalisk fara, miljöfara enligt klassificering enligt CLP-förordningen (har faropiktogram).
- Kemisk riskkälla: En kemisk produkt, ett kemiskt ämne eller flera kemiska ämnen tillsammans som kan medföra ohälsa eller olycksfall genom
- sina hälsofarliga egenskaper, till exempel giftig, frätande eller allergiframkallande
- sin temperatur
- att minska halten syrgas i luften
- att öka risken för brand, explosion eller annan farlig kemisk reaktion
Begreppet kemisk riskkälla innefattar även, avgaser eller andra luftföroreningar - sådant som kan orsaka ohälsa eller olycksfall utan att det klassificeras som farligt enligt CLP-förordningen. Som exempel har höga halter av damm en skadlig effekt på luftvägarna och kan alltså vara en kemisk riskkälla även om dammets sammansättning i sig inte är hälsofarlig. Även mögelsporer och kemiska ämnen som frisätts från mikroorganismer, och som kan medföra allergier och toxiska effekter omfattas också av definitionen "kemisk riskkälla".
- Kemisk produkt med okända egenskaper: När ämnen med okända egenskaper hanteras så gäller försiktighetsprincipen; ämnet ska betraktas som "farligt" och hanteras därefter.
Att riskbedöma hantering: riskfyllda arbetsmoment, aktiviteter och risk för exponering
För att avgöra när och på vilket sätt en kemisk riskkälla är farlig och innebär risker, behöver både den kemiska riskkällans egenskaper, som medför ohälsa eller olycksfall, identifieras men också hur riskkällan hanteras, vilka risker finns för exempelvis olyckor, brand eller att personer kan exponeras vid de arbetsmoment och aktiviteter som identifieras.
Exempel på riskfyllda arbetsmoment och aktiviteter i samband med hantering av kemisk riskkälla kan vara:
- uppvägning av kemisk produkt
- tillredning av blandning, lösning med farliga egenskaper
- förflyttning av behållare, provmaterial mm som innebär en risk att tappa behållare som går sönder, att spill eller stänk uppstår
- arbete med varma eller kalla material
- hantera kärl eller behållare som är tunga eller hala
- hantera vassa föremål, trycksatta kärl eller gasflaskor
Exempel på faktorer för att bedöma risk för exponering är att identifiera om det finns risk för:
- Skadlig exponering av riskkällan via inandning, hudkontakt, stänk i ögonen eller via munnen.
- I bedömning av risk för exponering bör hänsyn tas till:
- riskkällans fysiska egenskaper; om det är dammande pulver, flyktigt ämne, ämne som lätt tas upp genom huden och så vidare
- vilken mängd av kemisk riskkälla hanteras
- under hur lång tid sker exponering för riskkällan
- var den kemiska riskkällan kommer att hanteras, till exempel på öppen arbetsbänk eller i dragskåp
- Notera om särskilda risker med exponering finns för den som är gravid eller ammande.
Att riskbedöma hantering: risk för olyckor
Exempel på faktorer för att bedöma risk för olyckor, brand, spill med mera är att identifiera om det finns risk för:
- Personskador eller materiella skador till följd av farlig kemisk reaktion uppstår, exempelvis reaktiva eller materialförstörande egenskaper; gasutveckling, övertryck, att behållarens material försvagas och så vidare?
- Kan det finnas samverkande faktorer som uppstår tillsammans med andra kemiska riskkällor eller material?
- Kan farliga reaktioner uppstå när kemisk riskkälla åldras?
- Personskador till följd av minskad halt syrgas i luften, exempelvis vid hantering av kväve- eller argongas?
- Ökad risk för brand eller explosion på grund av riskkällans fysiska egenskaper; brandfarlig eller explosiva ämnen men också om kemisk riskkälla kan skapa farliga kemiska reaktioner, bilda explosiva peroxider och så vidare
- Spill når yttre miljö exempelvis via avlopp; finns risk att ett kemikaliespill kan rinna ner i diskho, vattenho, golvbrunn och så vidare?
Därutöver ska riskbedömningen innehålla beskrivning av hur oförutsedda händelser ska hanteras, exempelvis spill, strömavbrott, ventilationsbortfall eller brand. Varje verksamhet ska ha rutiner för hur man ska agera vid brand och andra nödsituationer. Rutinerna skall vara anpassade till den egna verksamheten och lokaler.
Andra faktorer eller krav som ska ingå i riskbedömning
Gravida och ammande arbetstagare
I samband med en graviditet är det mycket viktigt att gå igenom medarbetarens arbetssituation. En viktig del är att revidera alternativt göra en ny riskbedömning avseende hantering av kemiska riskkällor av gravid eller ammande medarbetare, om inte detta framgår ur redan genomförda riskbedömningar.
Hygieniska gränsvärden
Om kemiska riskkällor som har ett hygieniskt gränsvärde ingår i arbetet som ska riskbedömas behöver en bedömning genomföras för att säkerställa att halten luftföroreningar i inandningsluften för den aktuella hanteringen är godtagbar utifrån gränsvärdet.
Utbildning allergiframkallande ämnen
I riskbedömningen ska det framkomma om utbildning för allergiframkallande ämnen krävs. I kemikaliehanteringssystemet KLARA framgår om utbildning krävs under rubriken ”Regler och krav” på produktens presentationssida i KLARA.
Medicinska kontroller
I riskbedömningen ska det framkomma om det är aktuellt med medicinska kontroller vid exempelvis arbete med bly, kadmium eller kvicksilver. I kemikaliehanteringssystemet KLARA framgår om medicinska kontroller krävs under rubriken ”Regler och krav” på produktens presentationssida i KLARA.
Avfall
I riskbedömningen ska det tydligt framgå hur olika avfallsslag ska tas omhand och vilka risker som kan förknippas med detta ska identifieras.
Ytterligare krav på dokumentation finns för CMR produkter
Det finns även andra lagkrav som ställer krav på ytterligare skriftlig dokumentation när det gäller CMR- produkter; cancerframkallande, reproduktionstoxiska och mutagena ämnen eller produkter.
Om riskminskande åtgärder
Genom val av kemisk produkt och metod kan risker minimeras. Det innebär att den kemiska produkt, riskkälla eller metod som medför så små risker som möjligt bör väljas.
Det är också viktigt att så få personer som möjligt exponeras. Arbetet bör utföras på en lämplig plats och vid en tid som innebär att endast de personer som behövs för arbetet är på plats och riskerar att exponeras.
Det är också viktigt att exponering sker för en så liten mängd som är möjligt. Mängden som förvaras på arbetsplatsen bör hållas så låg som möjligt.
Att använda lämpliga skyddsåtgärder
Tekniska skyddsåtgärder som exempelvis skyddsventilation (dragskåp, dragbänk, punktutsug med mera).
Personlig skyddsutrustning som exempelvis skyddshandskar, ögonskydd, andningsskydd.
Dokumentation och tillgänglighet
- När riskbedömningen är färdig ska den godkännas av (skrivas under) av en ansvarig chef (chef med fördelade arbetsmiljöuppgifter eller motsvarande).
- Godkända riskbedömningar ska kommuniceras till alla som berörs av dem och finnas tillgängliga i verksamheten, det kan innebära i pappersform eller elektroniskt.
- Det är viktigt att alla berörda förstår riskerna även om man inte deltagit i riskbedömningsarbetet. Riskbedömningen bör vara skriven på svenska och/eller engelska (beroende på arbetsplats).