CV
Jag erhöll en diplom i företagsekonomi och vocationomics från Friedrich Schiller University Jena och en doktorsexamen från Chemnitz University of Technology i Tyskland. Jag har arbetat som postdoktor och innehaft en C1-position vid Chemnitz University of Technology. Innan jag blev biträdande professor i företagsekonomi (med inriktning mot ekonomisk styrning och organisation), var jag internationell gästforskare och universitetslektor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet. Jag har också varit gästforskare vid Department of Science Research and Science Sociology, University of Basel, Schweiz, vid Institute of Management, University of St. Gallen, Schweiz, och vid Department of Computer Science and Software Engineering, Tshwane University of Technology, Pretoria, Sydafrika.
Jag är medlem i forskningsrådet vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI, sedan 2018 och medlem i Filosofiska fakultetens forskarutbildningsråd sedan 2023. 2017 till 2020 var jag ansvarig för enheten för ekonomisk styrning, organisation och innovation vid avdelningen för företagsekonomi vid Linköpings universitet.Forskning
I sin forskning behandlar hon frågor om effekterna av standarder och lagstiftning på företag som en viktig aspekt av modern organisering. Standarder och lagstiftning ses som ett generellt försök att minimera risker genom revisions- och kontrollprocesser.
Andrea är särskilt intresserad av hur standarder och lagar skapas och implementeras i organisationer, hur organisationer avviker från dem, följer dem med olika konsekvenser och själva påverkar standarder och lagar.
Andreas forskning finansieras av högt uppsatta nationella och internationella finansieringsorganisationer. Dessa inkluderar Vetenskapsrådet VR och Tyska forskningsstiftelsen DFG, men även Energimyndigheten och Wallanders och Tom Hedelius stiftelse inklusive Tore Browaldhs stiftelse. Hon ledde forskningsprogrammet DaDriS, som finansierades omfattande två gånger av DFG och som handlade om farliga men också innovativa avvikelser från standarder i moderna arbetsorganisationer. VR finansierar för närvarande CODIRES-projektet som hon leder. CODIRES handlar om hur organisationer hanterar cyberattacker, hur de lär sig av dem och hur de stödjer regulatoriska regler.
Undervisning
- Ekonomisk styrning, civilekonomprogrammet, 15 hp (722A14)
- Management control systems, masternivå, 7.5 ETCS (722A46)
- Management control, grundläggande nivå, 7.5 ETCS (723G71, 723G72, 723G84)
- Organising for cybersecurity, masternivå, 6 ECTS (TEIG01)
- Master thesis course, SMIO program, masternivå, 30 ECTS (722A31)
- Examensarbete i företagsekonomi, civilekonomprogrammet, 30ECTS (722A35)