29 september 2020

Boken "Understanding Deviance in a World of Standards" presenterades under ett forskningsseminarium online vid IEI. Boken undersöker varför företag, medvetet eller omedvetet, avviker från standarder. Något som i slutändan kan leda till exempelvis olyckor som flygkrascher eller svåra missförhållanden för anställda.

En kortare version av seminariet, som hölls på engelska, kan ses här:

Video

Undersöker avvikelse från standarder

"Understanding Deviance in a World of Standards", redigerad av Andrea Fried, docent i företagsekonomi vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), undersöker standarder som ett globalt fenomen som påverkar de flesta branscher och sektorer. Boken utforskar under vilka förhållanden som olika typer av avvikelser från standarder förekommer.

Kan få ödesdigra konsekvenser

Bland annat har författarna studerat mjukvaruutvecklare i fallstudier för att få en förklaring till varför företag avviker från standarder. I dessa fall kan avvikelser få konsekvenser som flygplanskrascher eller brott mot miljöstandarderna för bilutsläpp.

Bild på framsidan av boken Framsidan på boken "Understanding deviance in a world of standards".

– Boken är väldigt intressant ur många olika perspektiv. Ämnet ligger också nära min egen forskning, säger Solmaz Filiz Karabag, docent i projekt, innovation och entreprenörskap vid LiU, under seminariet.

Avgörande för innovation

Karabag tar på seminariet upp att även individer och universitet ibland bryter mot forskningsintegriteten. Vidare diskuteras bokens perspektiv, att organisatorisk avvikelse inte bara innefattar manipulation av standarder. Avvikelse från standarder kan nämligen också vara avgörande för innovation och lärande.

 

"Understanding Deviance in a World of Standards"

Redigerad av Andrea Fried

Bidragsgivare

Ronny Gey, Friedrich Schiller University Jena
Besma Glaa, Linköping University
Andrea Fried, Linköping University and Friedrich Schiller University Jena
Sarah Langer, Friedrich Schiller University Jena
Diana Karadzhova-Beyer, Friedrich Schiller University Jena
Arvind Singhal, The University of Texas at El Paso
Peter Walgenbach, Friedrich Schiller University Jena

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.