Jag arbetar huvudsakligen inom specialistsjuksköterskeprogrammet hjärtsjukvård där jag är kursansvarig, men deltar även i olika moment på grundutbildningen för sjuksköterskor. E-hälsa och omvårdnadsdiagnostik är också ämnen som jag föreläser om.
Jag kombinerar min adjungering på LiU med en tjänst inom Region Östergötland där jag är specialiserad inom hjärtsvikts- och arytmiområdet och möter patienter och närstående på mottagningen. Jag har också startat upp Sveriges första livsstilsmottagning för patienter med förmaksflimmer.
Om mig
CV
Medicine doktorsexamen i medicinsk vetenskap 2023
Magisterexamen specialistsjuksköterska i kardiologi 2022
HURS Awards DOMFIL 2023 Andra pris för ”Årets bästa vetenskapliga artikel”
Mona Schlyters kliniska pris 2021
Nätverk
CESAR [Collaboration and Exchange in Swedish cardiovascular caring Academic Research] består av en grupp forskare som samarbetar i ett nätverk i den sydöstra sjukvårdsregionen för att bedriva gemensam omvårdnadsforskning
iCARE [the innovative Cardiac Arrest REsearch group] är ett forskarsamarbete som utgår från Linneuniversitetet för att bedriva forskning kring hjärtstoppsöverlevare och deras närstående
LiU CircM är ett strategiskt forskningsnätverk för forskare vid Linköpings universitet och Region Östergötland inom forskningsområdet cirkulation och hjärt-kärlrelaterade metabola riskfaktorer. Nätverkets syfte är att stimulera och stärka forskning inom området cirkulation och hjärt-kärlrelaterade metabola riskfaktorer med mål att förbättra prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdom
Forskning
Jag disputerade 2023 inom området ”Närståendes närvaro vid hjärtstopp på sjukhus”. Mitt intresseområde är kardiologi och rytmrubbningar som tex förmaksflimmer och hur vi kan förbättra vården under och efter ett hjärtstopp för alla involverade, dvs ur både patientens, närståendes som vårdpersonalens perspektiv.
Jag disputerade 2023 inom området ”Närståendes närvaro vid hjärtstopp på sjukhus”. Mitt intresseområde är kardiologi och rytmrubbningar som tex förmaksflimmer och hur vi kan förbättra vården under och efter ett hjärtstopp för alla involverade, dvs både ur patientens, närståendes som vårdpersonalens perspektiv.
Resultatet av min forskning har bla resulterat i en 10-minuter lång utbildningsfilm riktad till vårdpersonal om närståendebevittnad HLR.
Filmen finns att ladda ner från Vimeo och kan användas fritt vid HLR-utbildning.
Klicka på pilen för att starta filmen.
Filmen finns också på Youtube. Sprid den gärna till alla som kan ha nytta av budskapet, dvs att vi i sjukvården ska erbjuda närstående närvaro vid HLR, enligt rådande riktlinjer. Filmen belyser att närstående ofta har behov av att se att allt gjordes och önskar få en möjlighet att säga farväl, men också den oro och tveksamhet som finns hos vårdpersonal då det finns oro att det skulle vara för traumatiskt för närstående att närvara. Filmen beskriver också patientupplevelser, och evidens för att närståendes närvaro inte försämrar överlevnaden för patienten. Budskapet i filmen kan också användas i utbildningssyfte för vårdpersonal i andra svåra situationer där närstående har en önskan om att få vara med.