
Emelie Havemo
Biträdande universitetslektor
I min forskning undersöker jag kommunikationens roll för styrning och redovisning, med fokus på hur bildspråk och digitalisering påverkar informationsmönster och styrningens utfall.
Biträdande universitetslektor
I min forskning undersöker jag kommunikationens roll för styrning och redovisning, med fokus på hur bildspråk och digitalisering påverkar informationsmönster och styrningens utfall.
Kommunikation är centralt för styrning och rapportering eftersom utformning och förmedling av information kan påverka både förståelse och utfall av styrning.
I takt med att det dyker upp nya digitala verktyg och funktioner uppstår frågan hur digitalisering påverkar verksamhetens styrning. Ger nya verktyg några effekter, och vad bör man som organisation i sådana fall tänka på vid införande och användning? I en forskningsrapport ("Digitala leantavlor") baserat på ett projekt som undersökte tre lean-företags erfarenheter av att använda digitaliserade styrtavlor beskriver jag utmaningar man kan stöta på när verktygen blir digitala. Jag trycker på tre framgångsfaktorer för digitalisering av styrverktyg såsom leantavlor:
1. Behovsstyrd digitalisering. Det är viktigt att organisationen upplever att digitaliseringen skulle kunna ge nytta och uppfylla ett behov. Det finns olika sorters behov som kan leda fram till en digitaliseringsresa, exempelvis att kunna dela information mellan flera team och nivåer, att styra geografiskt utspridda verksamheter, och att följa med i utvecklingen. En bild av behoven innan förändringen påbörjas kan fungera som ett stöd vid införandet.
2. Digital beredskap. Med beredskap menas intresse, vilja och kunskap att använda digitala verktyg. Initiativ där medarbetarna inte är ser nyttan med digitala verktyg är svårare att få igenom, och kan leda till minskat användande. Det är viktigt att se till att det finns, eller kan utvecklas, en digital kompetens i organisationen för att nya digitala verktyg ska tas emot och vara till nytta för organisationen.
3. Engagemang för utveckling. Den tekniska utvecklingen går fort, och för att dra nytta av alla möjligheter som finns är det viktigt att det finns en vilja att fortsätta utvecklas och söka fram nya möjligheter när resan mot digitaliserade styrverktyg väl har börjat.
Hållbarhetsrapportering är ett allt viktigare område för företag, där bildspråk spelar en stor roll för att beskriva hållbara initiativ och utfall. Hur bildspråket används speglar olika synsätt på vad som är hållbarhet, och att förstå dessa är viktigt både för läsare som tolkar informationen och för företagen som utformar och förmedlar den.
Inom detta forskningsområde undersöks vilka möjligheter och utmaningar som finns för att förmedla en bild av det hållbara företaget, och bildspråkets roll i att ”konstruera” hållbarhet i rapportering. Ett viktigt område är hur företag hanterar ansvarsfrågan: hur och när tar de ansvar för hållbarhet i sin rapportering, och vilka möjligheter och utmaningar ger språket för redovisning (siffror, ord och bilder) när det gäller att förmedla informationen?
Jag undervisar bland annat på följande kurser:
• TDEI19 Ekonomisk styrning (kursansvarig)
• TDEI13 Affärssystem (kursansvarig)
• 723G79 Enterprise systems
• Handledare av exjobb i industriell ekonomi