17 mars 2025

Från och med 2024 måste företagen ta sitt hållbarhetsarbete på ännu större allvar – på grund av den nya lagstiftningen CSRD. Ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet undersöker effekterna av de nya reglerna och vad som händer när hållbarhetsrapportering blir ett "måste" i stället för ett val.

Johanna Sylvander, Nandita Mishra och Josefine Rasmussen står utomhus och tittar in i kameran
– Vi kommer att undersöka marknadsreaktionerna, säger Josefine Rasmussen, biträdande universitetslektor i företagsekonomi. Kommer den nya informationen att påverka hur investerare bedömer företag och leda till hållbara investeringar? Fotograf: Caroline Holm

Den 1 juli 2024 trädde den nya lagstiftningen, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), i kraft i Sverige och betyder att många företag måste tänka om när det gäller hur de rapporterar sitt hållbarhetsarbete. Direktivet innebär en markant förändring av hur företag ska redovisa sin påverkan på miljön och samhället, och ställer krav på ökad transparens och specifik data om hållbarhet.

Från vag rapportering till tydliga mål

CSRD är en del av EU:s mål att göra Europa klimatneutralt till 2050. Direktivet syftar till att ge investerare, myndigheter och andra aktörer en mer rättvisande och jämförbar bild av företagens hållbarhetsarbete, för att driva omställningen till en grönare ekonomi.

– Det här är en omfattande förändring, och många företag känner av trycket att förstå vad som krävs och anpassa sig till de nya kraven, säger Emelie Havemo, biträdande universitetslektor i industriell ekonomi vid Linköpings universitet.

– För många företag handlar det om att skapa nya insikter kring deras strategiska prioriteringar och hur de ska arbeta framöver.

Johanna Sylvander, Nandita Mishra och Josefine Rasmussen
Nandita Mishra, Johanna Sylvander och Josefine Rasmussen Fotograf: Caroline Holm

Hållbarhetsrapportering i sig är inget nytt men nu ställs det mycket högre krav. Tidigare behövde företagen bara rapportera kring sin egen verksamhet, men nu inkluderas även underleverantörer och kunder. Enligt CSRD måste företagen nu följa specifika standarder och datapunkter som definieras av European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Det innebär att det inte bara handlar om att redovisa vad företagen gör, utan också att sätta upp tydliga mål för framtiden – och följa upp om de nås.

– Även mindre företag kommer att omfattas av detta redan nu, eftersom de stora företagen måste rapportera för sin värdekedja, säger Johanna Sylvander, universitetslektor i företagsekonomi.

– Det innebär större transparens och en bättre möjlighet att göra jämförelser mellan företagen.

Hållbarhetsrapportering får ökad betydelse för investeringar

För att uppnå EU:s klimatmål är det också avgörande att företagen tar hållbarhet på allvar och att kapital flödar till de företag som faktiskt bidrar till en mer hållbar framtid. Detta har lett till att hållbarhetsrapportering nu får större betydelse på marknaden. Investerare och banker kommer att behöva mer rättvisande och jämförbara uppgifter för att kunna fatta välgrundade beslut om vilka företag de ska investera i.

– Det handlar om att styra kapitalet rätt – att investera i de företag som arbetar på ett hållbart sätt, och inte i de som skadar planeten. Detta ger investerare bättre beslutsunderlag och kan leda till en mer hållbar marknad, förklarar Johanna Sylvander.

En utmaning för företagen – och en möjlighet för framtiden

För företagen innebär CSRD-implementeringen en komplex process för att förstå vilka datapunkter som är relevanta för deras verksamhet, och att börja rapportera dessa på ett systematiskt sätt. De kommer att behöva beakta både miljömässiga och sociala faktorer, och vara transparenta med sina åtgärder och resultat.
Johanna Sylvander
Företagen måste bland annat redovisa specifika datapunkter, som koldioxidutsläpp, och visa hur de minskar sin påverkan.
Medan vissa företag redan är på väg att anpassa sig till de nya kraven, kommer det för andra att vara en helt ny utmaning.

– Företagen måste identifiera de mest väsentliga områdena och börja rapportera på dem. Det kan vara hundratals datapunkter som företagen måste ta ställning till, beroende på deras påverkan på omvärlden, säger Johanna Sylvander.

– CSRD påverkar allt från stora börsnoterade företag till icke-noterade företag (se faktaruta). Genom att förstå och tillämpa kraven kan företagen inte bara uppfylla lagstiftningen utan också få bättre insikt i sin hållbarhetsresa och stärka sin marknadsposition.

Bli en del av forskningen

Johanna, Josefine och Nandita tittar på sina datorer
Fotograf: Caroline Holm

Är ditt företag i färd med att anpassa sig till CSRD? Dela gärna dina erfarenheter och utmaningar!

Forskarna uppmuntrar företag som påverkas av de nya reglerna och som vill dela sina erfarenheter och utmaningar att ta kontakt och samarbeta.

De är särskilt intresserade av att höra från företag som anpassar sig till CSRD, för att bättre förstå deras erfarenheter och bidra till att lösa eventuella problem som kan uppstå.

Kontakt

Läs mer om forskningsprojektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.

Två män skriver under ett avtal.

LiU och Siemens Energy ingår strategiskt partnerskap

För att finna långsiktiga lösningar på framtida utmaningar inom energiområdet skriver Linköpings universitet och Siemens Energy AB ett avtal om strategiskt partnerskap.

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.