Från och med 1 juli 2024 kommer större företag i Sverige att behöva bedöma och rapportera om påverkan, risker och möjligheter över hela sin värdekedja. Detta markerar ett betydande skifte gällande hur företag ska rapportera kring hållbarhet, då det inte bara krävs transparens utan även specifika mål, prestationsindikatorer och rapportering om framsteg. CSRD är en del av EU:s bredare satsning för att driva övergången till en mer hållbar ekonomi.
Forskningsprojektet syftar till att utforska hur implementeringen av CSRD påverkar företagens hållbarhetsrapportering och interna styrning. Mer specifikt har projektet som mål att förstå hur företag anpassar sina interna system och processer för att möta CSRD:s krav, hur olika branscher svarar på regleringen samt marknadens övergripande reaktioner på denna nya hållbarhetsrapportering.
För att uppnå projektets syfte, så undersöks följande centrala forskningsfrågor:
- Hur påverkar CSRD företagens hållbarhetsrapportering och interna styrning?
- Hur påverkar CSRD rapporteringsinnehåll och språk, och vilka bästa praxis för rapportering framträder inom olika branscher?
- Hur reagerar kapitalmarknaden på CSRD-rapportering?
Projektet är uppdelat i tre delstudier, där varje delstudie fokuserar på olika perspektiv:
Delstudie 1: Förändringar i rapportering och intern styrning
Denna delstudie kommer att undersöka om och hur företag gör förändringar i sin rapportering och interna styrning för att följa CSRD. Studien kommer att baseras på intervjuer med berörda företag, i första hand företag som är listade på Nasdaq Stockholm men även onoterade företag, samt årsredovisningar. I och med att EU kommunicerat regelförändringar i februari 2025 ämnar delstudien även att undersöka hur företagen hanterar snabba regulatoriska förändringar.
Delstudie 2: Förändringar på industrinivå
Denna delstudie kommer att jämföra rapporteringspraxis över olika branscher för att förstå hur branschspecifika normer och regler påverkar anpassningen till CSRD. Denna analys kommer att belysa bästa praxis för rapportering samt de utmaningar som företag möter när de ska anpassa sina rapporter till EU:s nya standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS).
Delstudie 3: Marknadsreaktioner
Denna delstudie kommer att analysera marknadens reaktioner på CSRD-rapporteringen, d.v.s. hur investerare och andra kapitalmarknadsdeltagare reagerar på den ökade transparensen och om de nya regleringarna leder till mer informerat beslutsfattande genom mer pålitlig ESG-data.
Projektet är avgörande för att förstå de bredare effekterna av CSRD på företagens hållbarhetsarbete och på den finansiella marknaden. Genom att fokusera både på förändringar på företagsnivå och marknadsreaktioner, strävar forskarna efter att överbrygga gapet mellan regelverksimplementering och verkliga resultat. Deras mål är att bidra till den akademiska litteraturen om hållbarhetsreglering och internredovisning, som fortfarande är relativt outforskat.
Projektet kommer att ge värdefulla insikter för företag som vill anpassa sig till de nya regleringarna och hjälpa dem att förbättra sina rapporteringsprocesser. Det kommer också vara av intresse för politiker, då det kommer att bedöma om CSRD uppnår sina avsedda mål att främja en hållbar ekonomi och vägleda marknadsinvesteringar i grönare, mer ansvarsfulla företag.
Projektet pågår under 2025 och 2026 och är finansierat av Handelsbankens forskningsstiftelser (Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse, Tore Browaldhs Stiftelse).