Trots detta är det fortfarande en stor andel patienter som inte svarar på behandling. Ökad kunskap om de komplexa interaktioner som sker mellan immunsystemet och cancerceller är avgörande för att kunna utveckla mer effektiva immunterapier som cancerbehandling.
Syftet med vår forskning är att kartlägga de cellulära och molekylära mekanismer som driver systemiska och långtidsverkande effekter av immunbaserad behandling, samt de mekanismer som ligger bakom utveckling av resistans mot immunterapi.
Ett huvudområde inom vår forskning är onkolytiska virus och hur dessa kan samverka med andra former av immunterapi för att uppnå ett optimalt immunsvar mot tumörer. Vi är särskilt intresserade av att bättre förstå antigen-presenterande cellers roll vid effektiv aktivering av anti-tumorala T celler samt hur denna process kan stärkas för bättre behandlingsutfall.
Vår forskning syftar även till att förstå hur tumörheterogenitet samt tumörcellers mikromiljö i olika organ påverkar effekten av behandlingen. För att utforska dessa frågor tar vi hjälp av in vitro-försök, experimentella musmodeller och patientmaterial, i kombination med toppmoderna metoder och verktyg.
Målsättningen är att vår forskning ska bidra till utvecklingen av mer effektiva men samtidigt skonsamma behandlingar för de patienter som idag inte svarar på behandling.