Avdelningen för molekylär medicin och virologi (MMV)

Avdelningen för molekylär medicin och virologi (MMV) består av ett flertal forskargrupper som bedriver forskning om olika signalvägar och faktorer involverade i celldifferentiering och cellulära funktioner samt hur virus infekterar och påverkar cellulära funktioner och vårt immunsystem.

Forskningen involverar allt från molekylbiologiska studier till studier av biologiska effekter på celler, vävnad och organismer. Vårt mål är att bedriva forskning som genererar ny förståelse av molekylära processer vilka kan användas för att på sikt förebygga, diagnostisera och bota sjukdom.

Avdelningen är involverad i undervisning på medicinska och biomedicinska grundutbildningar och masterprogram och bedriver dessutom forskarutbildning och post-doktoral utbildning. Målet är att ge studenterna en gedigen kunskap och intresse för att fortsätta med forskning inom våra ämnesområden.


Forskning

Cell signaling in inflammation and cancer.

Cellsignaler i inflammationer

Alla celler i en organism kommunicerar med varandra genom ett signalsystem. Genom att studera de molekylära mekanismer som styr det cellulära beslutsfattandet kan vi förutsäga och kontrollera vad som sker i enskilda celler och komplexa vävnader.

Forskargruppen tumörimmunologi och immunterapi

Tumörimmunologi och immunterapi

Syftet med vår forskning är att kartlägga immunsystemets roll vid utvecklingen av lymfom och andra cancerformer, och utnyttja denna kunskap till att utveckla effektivare immunterapier mot cancer.

Bild föreställande molekyler som tar dig till WCMM:s sida.

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM)

WCMM är ett forskningscentrum i molekylär medicin vid LiU som i samarbete med Region Östergötland och med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ska stärka Sveriges position inom medicinsk forskning.

Nyheter

Manlig forskare i universitetsmiljö.

Claudio Cantù får prestigefullt pris

Professor Claudio Cantù har blivit utsedd till årets mottagare av Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare, vid Linköpings universitet.

Två forskare syns genom dörr med varningsskyltar om smittförande material.

Nässpray med antikroppar skulle kunna förhindra covid-19

Forskare vid BKV har medverkat i en stor studie där ett internationellt forskarteam har visat att IgA-antikroppar i näsans slemhinna kan skydda möss mot infektion med sars-cov-2. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften PNAS.

Människor dricker kaffe.

Bönor till gener: WCMM-studie om kaffe och hjärthälsa

Med 2,25 miljarder dagliga konsumenter världen över är kaffe en allomfattande beteendestimulant. Trots detta är kaffets kliniska påverkan på vår kardiovaskulära hälsa osäker. Med stöd från WCMM ska forskare utforska kaffets påverkan på hjärthälsan.

Kontakta oss