I takt med att samhället digitaliseras blir det viktigt att undersöka vilka möjligheter och utmaningar som uppstår för att människor ska kunna delta och vara aktiva i samhället, både som medborgare och som medarbetare. Ofta lyfts möjligheterna till ökad informationsinhämtning, effektivisering och smarta val fram i hållbarhetssammanhang. Men om vi tar i beaktande att minst en halv miljon svenskar befinner sig i digitalt utanförskap framstår det att digital kompetens krävs för att uppnå de globala hållbarhetsmålen, och förståelse för teknikens sociotekniska sammanhang. I den pågående forskningen vill vi
Illustrationerna syftar till att reflektera kring både hur digitalisering och de globala målen för hållbar utveckling (SDG) är länkade, samt hur de olika målen är länkade sinsemellan.undersöka hur kommuner och bibliotek organiserar insatser för att minska digitalt utanförskap, och hur det går att integrera arbete för digital delaktighet med implementeringen av hållbar utveckling, genom samverkan mellan olika politiska nivåer. Forskningen handlar därmed om sociala och miljömässiga aspekter på hållbarhetspolitiken som jämställdhet, och mer jämlik fördelning av kompetens, resurser och risker.

Karin Skill
Biträdande universitetslektor
Jag är nyfiken på politiska processer och kunskapande om miljöfrågor, hållbar utveckling, och demokratisk digitalisering.