Jag arbetar som röntgensjuksköterska vid Röntgenavdelningen, Universitetssjukhuset i Linköping. Linköpings universitet har varit basen för mina akademiska studier med kandidatexamen 2008, mastersexamen 2013 och doktorsexamen 2019. En del av arbetstiden ägnar jag åt klinisk forskning vid CMIV och undervisning vid Linköpings universitet.
Min forskningsinriktning faller under datortomografi (DT) teknik. DT undersökningsteknik är förknippad med höga stråldoser. Joniserade strålning från DT associeras med en ökad risk för strålningsorsakad cancer. Fokus för min forskning är att utvärdera optimeringsmetoder för datortomografiundersökningar genom klinisk forskning som kommer till gagn för patienter. Forskningsresultat från en av delstudier i min doktorsavhandling har lett till implementering av 30 % stråldosminskning vid DT-buk undersökningar. Nästa forskningsprojekt kommer att beröra optimering av bildkvalitet och undersökningsprotokoll med den senaste fotonräknar DT.
Under doktorandutbildning blev jag mer medveten om behov av kompetensutveckling och fördjupning i teknik och metodik inom DT och Magnetic Resonance (MR)-teknik för röntgensjuksköterskor. Genom delaktighet har jag bidragit till att fördjupnings kurser på avancerade nivå och möjlighet att skräddar sy egen Master/Magister utbildning i huvudämnet radiografi finns numera vid Linköpings universitet.
Bharti Kataria
Mitt forskningsfokus är optimering av bildkvalitet och stråldos vid datortomografiundersökningar
Presentation
Om mig
CV
Utbildning
- 2019 Doktorsexamen i Medicin Linköpings universitet.
- 2013 Mastersexamen i Medicin (inriktning omvårdnad) Linköpings universitet
- 2008 Kandidatexamen i Medicin (inriktning omvårdnad) Linköpings universitet
- 1991 Legitimerade Röntgensjuksköterska
- 1981 Radiografutbildning, Bristol School of Radiography, Bristol, UK
Anställningar
- 2014- Röntgenavdelning Universitetssjukhuset Linköping
- 1992-2014 Röntgenavdelning Norrköping-Finspång, Vrinnevisjukhuset
- 1988-1991 Röntgenavdelning Finspångs Lasarett
Utmärkelser
- Artikeln som publicerades i Journal of Radiology Nursing har rankats 9 i Science Direct topp 25 lista över mest nedladdade artiklar under 2013.