Öppna nätbaserade kurser (MOOC)

Få en känsla av vad det innebär att studera på ett universitet och samla på dig ny kunskap. Nu genomför Linköpings universitet en bredare satsning på öppna nätbaserade kurser. Den här formen av utbildning kan även kallas för MOOC.

Hösten 2021 gick startskottet för de första av en handfull nyproducerade ”öppna nätbaserade kurser” vid Linköpings universitet. Detta format kallas även för MOOC – Massive Open Online Course och är en relativt ny utbildningsform för universitet och högskolor i Sverige.

Vad är en ”öppen nätbaserad kurs”?

Linköpings universitets öppna nätbaserade kurser, eller moocar, skiljer sig från vanliga fristående kurser på några punkter:

  • De ger inga högskolepoäng, men vid vissa av kurserna skrivs ett intyg ut till de som är godkända. Du kan inte tillgodoräkna dig resultat från en öppen kurs för vidare studier.
  • De är tillgängliga för alla, det finns ingen antagning, alla som har en e-postadress kan ansluta till kursen. Men en öppen kurs kan ha en rekommendation på förkunskaper eller tidigare erfarenheter inom området.
  • De är alltid helt och hållet på distans och det finns inget krav på fysiska träffar.

I en öppen nätbaserad kurs har du ett stort eget ansvar för att driva dina studier framåt, eftersom det till största delen handlar om självstudier. 

Kurser (MOOC) vid LiU Visa/dölj innehåll

LiU:s öppna nätbaserade kurser - tre på svenska och två på engelska

Frågor och svar Visa/dölj innehåll

Vem kan läsa en öppen nätbaserad kurs (MOOC)?

Måste jag ha några särskilda förkunskaper?

Ger kursen några högskolepoäng?

Hur lång tid tar det att genomföra en kurs?

Vad händer om jag inte slutför kursen?

Får jag något kursintyg?

Fler öppna kurser Visa/dölj innehåll