Designa din egen utbildning - läs fristående kurser

Vill du välja bland våra kurser och kombinera ämnen som du själv är intresserad av att läsa? Har du redan en examen eller ett arbete och vill fortbilda dig? Genom att läsa fristående kurser kan du designa din egen utbildning.

Foto Anna NilsenFristående kurser är ett utmärkt alternativ för dig som vill skräddarsy din egen utbildning. Du söker och antas till en kurs i taget och kan på så sätt läsa ett enskilt ämne, eller forma en unik utbildning efter intresse då flexibiliteten och valfriheten är stor. Linköpings universitet har över 550 fristående kurser att välja mellan inom ett stort antal ämnesområden.

Eftersom du bara antas till en termin i taget kan det också vara ett bra sätt att "prova på" hur det är att studera och känna efter vilket/vilka ämnen som passar just dig.

Många fristående kurser ges på deltid eller kvällstid vilket kan passa bra för dig som jobbar dagtid. Om du arbetar finns det också stora möjligheter att du kan hitta kurser som du har nytta av i ditt yrkesliv. Många av våra kurser vänder sig särskilt till olika yrkeskategorier och fungerar som fort- eller vidareutbildning.

Om du läser på ett program kan du komplettera din utbildning med fristående kurser och på så sätt spetsa dig.

Att välja kurser

Om du planerar att läsa fristående kurser kan det vara bra att kontakta en studievägledare för att få hjälp att planera dina studier. Vilka kurser du väljer beror på dina framtida yrkesplaner och intressen.

Kontakta studievägledare

Kursernas längd

Kurser kan vara olika långa, allt från några veckor till flera terminer, och de går att läsa på olika nivåer – grundnivå och avancerad nivå. De har också olika studietakt, en del ges på helfart, andra på halvfart och en del på kvartsfart. 

Läs mer om olika utbildningsnivåer

Och med alla dessa variationer ökar möjligheten att just du ska hitta något som passar dig!

Välkommen att läsa fristående kurser på LiU!

Hur går det till?
Visa/dölj innehåll

Lyssna på Ebba som valde att sätta ihop sin utbildning av fristående kurser - här berättar hon hur och varför. Videon är en inspelning från vårt Öppet hus, då våra studenter höll flera intressanta seminarier.

Vägen till examen genom kurser
Visa/dölj innehåll

Att läsa fristående kurs och vad man kan jobba med sen
Visa/dölj innehåll

Nyheter och reportage om kurser
Visa/dölj innehåll

Ansökan till fristående kurs
Visa/dölj innehåll

Antagen till en kurs? Så gör du nu!
Visa/dölj innehåll

Hitta din utbildning här
Visa/dölj innehåll