24 oktober 2024

Centrumsatsningen CNSx3 har fått 60 miljoner SEK i bidrag av SSF för att skapa 3D-modeller av mänskliga organ, för att hjälpa forskare att förstå sjukdomar och dess förlopp. I projektet ingår Daniel Aili, professor inom biofysik och bioteknik vid Linköpings universitet.

Forskaren Daniel Aili
Daniel Aili

CNSx3 är ett nytt SSF-finansierat multidisciplinärt forskningscentrum för komplexa cellulära system där målsättningen är att utveckla avancerade, labbodlade modeller av centrala nervsystemet, så kallade hjärn-organoider. Helt enkelt vill man bygga en mycket avancerad och verklighetstrogen kopia av den mänskliga hjärnan. Målet är att utveckla nya behandlingar mot hjärnans sjukdomar och att kunna skräddarsy terapier för enskilda patienter. 

Tre tekniker kommer att användas tillsammans: organoidkulturer i vätskekretsar, patientspecifika biobanker och avancerad beräkningsmetodik. För att lyckas måste forskare med kompetenser från olika forskningsfält och olika bakgrunder samarbeta, vilket är ett av de uttalade syftena med SSFs centrumsatsning. Daniel Aili är professor inom biofysik och bioteknik vid Linköpings universitet och en av forskarna som ska bilda en del av centrumet. 

- I den här utlysningen finansierar SSF endast ett centrum, och vi är jätteglada över att vi får chansen att ta CNSx3 från idé till verklighet. Vi kommer också att samverka nära med flera företag, vårdgivare, och patientorganisationer, säger han.

Som biomaterialforskare kommer Daniel Aili att leda utvecklingen av de stödmaterial som ska användas för att styra bildandet av organoiderna. Hans forskargrupp kommer också att jobba mycket med att tillverka och integrera blodkärlsliknande strukturer i systemen, med hjälp av olika biofabrikationstekniker som de är med och utvecklar.

- Det är otroligt spännande och komplexa vetenskapliga utmaningar och som är centrala för att vi ska kunna få fram tillräckligt fysiologiskt relevanta modeller av hjärnan för att vi ska kunna studera sjukdomsmekanismer och nya behandlingar.

Huvudsökande för bidraget är Sven Nelander, vid Uppsala universitet. 

Kontakt

Mer infromation

Två forskare i ett labb som sitter vid ett bord.

Sårförbandet som avslöjar infektion

Ett sårförband gjort av nanocellulosa som kan visa tidiga tecken på infektion utan att störa läkningen. Det har forskare vid Linköpings universitet utvecklat. Studien är ytterligare ett steg på vägen mot en ny typ av sårvård.

Grafren och ArgusEye

LiU-spinoffs bland "bästa startups 2022"

Tidningen NyTeknik listar årligen de 33 bästa och mest lovande startup-företagen i Sverige, i den så kallade “33-listan”. I år finns två bolag med starka band till LiU med, ArgusEye och Grafren.

Porträttbild av Daniel Aili.

Daniel Aili får stort europeiskt anslag

Daniel Aili får ett av årets ERC Consolidator Grants från det europeiska forskningsrådet ERC. Han ska utveckla en metod för att mäta en typ av cancerrelaterade enzymer, som på sikt ska kunna användas för både diagnostik och förbättrad behandling.