27 oktober 2022

Tidningen Ny Teknik listar årligen de 33 bästa och mest lovande startup-företagen i Sverige, i den så kallade “33-listan”. I år finns två bolag med starka band till LiU med på den prestigefulla listan. Argus Eye och Grafren arbetar med innovation inom skilda områden, men bolagen bygger på forskning som bedrivits vid Linköpings universitet.

Grafren och ArgusEye Företagen Grafren och Argus Eye har uppstått ur forskning som bedrivits vid Linköpings universitet.

Argus Eye har skapat ett sensorsystem som förenklar och effektiviserar produktionen av biomediciner, som till exempel vid framställningen av läkemedel.

- Det finns väldigt många innovativa startups i Sverige och konkurrensen är jättehård. Vi är verkligen glada och stolta att vi lyckats komma med på denna prestigefyllda lista, säger Erik Martinsson, medgrundare och vd för Argus Eye. 


Grafren utvecklar applikationer för materialet grafen. De har till exempel skapat en väv belagd med grafen, vilket gör den elektriskt ledande. Ett användningsområde är till exempel att man kan hetta upp väven. 

- Det är en stor ära för oss att vara med på “33-listan” i Ny Teknik. Vi är glada att de ser potentialen i Grafren och tror på oss som bolag. Det är inte bara en belöning, utan en kvalitetsstämpel, säger Erik Khranovskyy, grundare och vd för Grafren. 


Båda företagen har uppstått ur forskning som bedrivits vid LiU och institutionen för fysik, kemi och biologi. 

- Vi är glada att vi fötts vid Linköpings universitet och är tacksamma för alla kollegor och handledare som inspirerat och stöttat oss under åren, säger Erik Khranovskyy.


Att placera sig på listan innebär också ökad exponering, något som är mycket viktigt för startups. 

- Detta hjälper oss att få fler kunder och partners, attraherar mer resurser till bolaget i form av personal och investerare, säger Erik Martinsson. 
Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.