03 juni 2024

Microsoft satsar stort på AI i Sverige och Linköpings universitet är med och bidrar i arbetet med kompetenshöjning inom området.

Flygbild från campus som visar svenska flaggan och LiU-flaggan hissad utanför byggnader.

Microsoft kommer i Sverige att satsa 33,7 miljarder kronor under två år på molninfrastruktur och artificiell intelligens. En del av dessa pengar kommer gå till ett AI-kompetenslyft för att höja 250 000 svenskars kunskap inom AI-området, både inom näringslivet och offentlig sektor samt studenter och medarbetare på lärosätena. Ett så kallat insiktsråd kopplas till kompetensprogrammet och där kommer LiU ha en ledande roll och tillsammans med flera andra parter arbeta med frågorna som rör kompetenshöjningen.

− Vi är glada och det ska bli en rolig utmaning! Vi är ett naturligt val för Microsoft att jobba med eftersom vi har djup kompetens och lång erfarenhet inom just AI, säger Digitaliseringsdirektör Joakim Nejdeby.

Övriga parter och representanter i kompetensprogrammet kommer bland annat att vara Arbetsförmedlingen, TechSverige och samarbetspartner inom svenska Microsofts Responsible AI Innovation Center.

Mer om artificiell intelligens vid LiU