Kursen riktar sig till lärare och handledare som är involverade i eller intresserade av interprofessionell utbildning och lärande. Interprofessionell kompetens och att samverka med andra kompetenser blir allt viktigare på dagens arbetsplatser. I den här kursen får du som lärare möjlighet att fördjupa dig i hur du kan arbeta med interprofessionellt lärande och förbereda dina studenter inför ett interprofessionellt arbetsliv.
Interprofessionellt lärande handlar om förmågan att samverka med andra yrkesroller, och att dina studenter lär sig ”med, om och av varandra” för att skapa förutsättningar att arbeta i välfungerande team. Målet är att studenterna ska utveckla en förståelse och kunskap om varandras professionella kompetenser, och därmed bli mer medvetna om sitt eget kompetensområde. Interprofessionell kompetens är central för utbildningar inom medicinska fakulteten där studenter från olika utbildningsprogram läser kurser tillsammans. Men studenter från många olika discipliner kan ha användning av att under studietiden arbeta med interprofessionellt lärande.
Kursinnehåll
Kursen syftar till att öka förståelsen för de pedagogiska processer som äger rum vid interprofessionellt lärande i olika kontexter. Kursen syftar också till att utveckla lärares och handledares strategier för att främja interprofessionellt lärande.
Under kursen lär du dig:
- Grunder för interprofessionell utbildning och interprofessionellt lärande
- Förutsättningar för utveckling och genomförande av interprofessionell utbildning och interprofessionellt lärande
- Uppdrag och roll för lärare/handledare som undervisar interprofessionellt
- Grundläggande förståelse för grupprocesser i interprofessionella grupper
En central del i kursen är att koppla kursinnehållet till din egen verksamhet och din egen roll som lärare.
Kursinformation
Omfattning: 40 timmar
Lokal: Didacticum, Studenthuset, plan 5 Campus Valla
Kostnad: 2 500kr