Speciallärare / Specialpedagog - information till dig som är antagen inom reguljärt program eller inom Lärarlyftet

Välkommen till Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen vid Linköpings universitet. Vi ser fram emot att träffa dig och tillsammans med dig göra din studietid utvecklande, utmanande och lärorik. Här får du kort information om din första tid på programmet.

Svar på antagningenVisa/dölj innehåll

Om du inte vill ha din plats du är antagen till, kan du lämna återbud här.

RegistreringVisa/dölj innehåll

Du får din plats på programmet genom att registrera dig på programmets första kurs. Du måste registrera dig under perioden från och med den 16 augusti till den 23 augusti senast kl. 10.00.

Om du inte registrerar dig under denna period räknas det som ett återbud. Om du får problem med registreringen kan du mejla till uv-studadm@liu.se senast klockan 10.00 den 23 augusti. Då stryks du inte från utbildningen och behåller din plats.

Att registrera sig på den första kursen på programmet innebär att du är anmäld som student på program och kurs, vilket är ett krav för att få ta del av utbildningen och för att få närvara vid seminarier, föreläsningar och examinationer.

Inledande uppgift, schema och litteraturVisa/dölj innehåll

Inledande läsning och reflektionsuppgift

Inför studierna i specialpedagogik har du säkert både förväntningar och förhoppningar om vad utbildningen ska bidra med i din kunskapsutveckling och din professionella utveckling. Vilka erfarenheter från tidigare utbildning och yrkesverksamhet bärs med in i studierna och vad innebär det att träda in i den nya yrkesrollen som specialpedagog eller speciallärare? Den egna utmaningen att lära och utvecklas tillsammans med nya studiekamrater och lärare står kanske också i fokus för dina funderingar inför höstens studier.

Innan vi möts i höst vill vi att du förbereder dig genom att:

 1. skriva ned dina förväntningar och funderingar inför studierna och
 2. läsa en skönlitterär bok enligt förslag nedan, och skriftligt reflektera över din läsupplevelse.

Syftet med dessa förberedelser är att ”starta resan” in i specialpedagogikens kunskapsområde och lyfta fram tankar, erfarenheter och uppfattningar om specialpedagogik, dess innehåll, verksamhet och organisation.

Din text på 2-3 sidor ska sedan användas som ett underlag för en diskussion under den inledande studieveckan, v 34. Efter seminariet lämnas underlaget till kursansvarig.

Förslag på skönlitterära texter:

 • Aprilhäxan av Maj-Gull Axelsson
 • De kanske lämpade av Peter Hoeg
 • Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon
 • En komikers uppväxt av Jonas Gardell
 • Eskil - Riddaren av Syrénbersån av Gunilla Linn Persson
 • Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
 • Skön är hamnen av Elin Lindholm
 • Ondskan av Jan Guillou
 • Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi
 • Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo
 • Scener ur hjärtat av Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg
 • Sofias egen bok eller Sofia vuxen med sitt MBD av Märta Tikkanen
 • Yarden. En berättelse av Kristian Lundberg  

Schema och kurslitteratur

Kurs 1: Specialpedagogik – kunskapsområde och forskningsfält, 15hp

De tre första undervisningstillfällen kommer genomföras på distans via programmen Zoom och Teams. Det första tillfället är vecka 34 (23, 24 och 25 augusti). Det andra undervisningstillfället är vecka 41 (11 och 12 oktober) och det tredje tillfället vecka 47 (22 och 23 november). Länkar till tillfällena skickas ut senare. De digitala tillfällena kräver att du har tillgång till en viss teknisk standard (dator och interntuppkoppling). Information om Zoom, hur du laddar ner programmet och loggar in med ditt LiU-ID.

Håll koll på eventuella ändringar på studieinfo efter antagning:

LiU och coronavirus/covid-19

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Regeringens beslut om åtgärder för att minska smittspridning. Så påverkas LiU av corona/covid-19.

Utbildningsplan Visa/dölj innehåll

ChecklistaVisa/dölj innehåll

ReservantagningVisa/dölj innehåll

KontaktVisa/dölj innehåll

AntagenVisa/dölj innehåll