Utbildningen är ett stöd för dig som behöver öka din kunskap inom området våld mot barn och funderar över hur ni ska genomföra undervisningen på ditt lärosäte.
Målgrupp
Kursen vänder sig till universitets- och högskolelärare (lärare, studierektorer, programstudierektorer eller motsvarande) på följande utbildningar: fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom, tandläkare och tandhygienist.
Kursen syftar till att vara ett stöd för dig som planerar/genomför utbildningsmoment om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med fokus på barns våldsutsatthet.
Om utbildningen
Sedan 2018 är examensordningen i högskoleförordningen ändrad för följande åtta utbildningar: fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom, tandläkare och tandhygienist. Kursen ges på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten som ett stöd till universitet och högskolor i implementeringen av utbildningsmoment inom det nya examensmålet.
Undervisning och arbetsformer
Kursen är en webbaserad utbildning som omfattar två heldagar och en halvdag (examination).
De första två dagarna innefattar aktivt deltagande via webben i olika läraraktiviteter. Därefter skriver kursdeltagarna individuella examinationsuppgifter som presenteras och diskuteras vid ett examinationstillfälle.
Inför kursen
Innan kursstart måste du ha gått Barnafrids basprogram om våld mot barn. Detta är en webbaserad utbildning som du läser när det passar dig genom att skapa ett konto.
Innehåll
Kursen innehåller föreläsningar men bygger till största delen på ett kollegialt lärande där du som deltagare får diskutera över dilemman, utmaningar och vägval i undervisningen tillsammans med kollegor från andra lärosäten.Kursen inkluderar:
- Teorigenomgångar om området våld mot barn, barns rättigheter och definitioner av våld.
- Pedagogiska verktyg för att planera och genomföra utbildningsmoment.
- Diskussion och reflektioner kring attityder och värderingar inom området våld mot barn.
Kursplan
På den här sidan finns kursplan.
Omfattning och examination
Examinationsuppgiften fokuserar på att planera ett eget undervisningsmoment i examensmålet eller bearbeta en frågeställning som är relevant för din undervisning.