Arbetsterapeutprogrammet - information till dig som är antagen
Välkommen till Arbetsterapeutprogrammet i Norrköping!
Svara på antagningsbeskedet
Om du vill ha din plats
Du som antagits i urval 1 måste svara Ja om du vill ha din plats. Ditt svar ska ha inkommit senast 16 december 2024 via antagning.se.
Har du antagits i urval 2 behöver du inte lämna svar om du vill ha din plats.
Även om du har för avsikt att söka anstånd måste du tacka ja till din plats.
Om du inte vill ha din plats
Oavsett när du antagits ska du snarast lämna återbud om du inte vill ha din plats. Du kan lämna återbud till platser som du är antagen till, men också till reservplatser. Läs mer på antagning.se – Tacka ja eller nej
Upprop och reservantagning
Programmet startar med ett obligatoriskt upprop. Meddela i god tid om du inte kan vara med på uppropet.
Tid för uppropet
Arbetsterapeutprogrammet startar med upprop och kort information måndagen den 20 januari 2025 kl. 10.45–12.00 i sal Belladonna på Campus US (Universitetssjukhuset) i Linköping. Uppropet är obligatoriskt.
Innan uppropet är det en gemensam samling i Växthuset (hus 511) kl. 10.00–10.30 på Campus US, ingång 75, 76 eller 78, plan 9–11.
Meddela om du inte kan komma på uppropet
Om du inte kan närvara vid uppropet, måste du meddela detta till studievägledare Suzana Tomicic via e-post: suzana.tomicic@liu.se eller telefon 013-28 68 95.
Är du inte närvarande på uppropet förlorar du platsen, om du inte i förväg kontaktat oss och fått skälet till frånvaron godkänt.
Välkommen till Arbetsterapeutprogrammet
Före uppropet har du möjlighet att träffa dina faddrar och studiekamrater och att vara med på en gemensam samling för alla nya studenter.
Gemensam välkomstsamling
Före uppropet sker en välkomstsamling med alla nya studenter vid Medicinska fakulteten.
Tid: 20 januari kl. 10.00–10.30
Plats: Växthuset (hus 511) ingång 75, 76 eller 78, Campus US i Linköping.
Hållpunkter
10.00 LiTHe Blås.
10.10 Välkommen från dekan och prodekan, LiU samt Region Östergötland.
10.25 Studentkåren Consensus.
10.30 Klart.
Träffa faddrarna och åk gemensamt till Linköping första dagen
Du kommer att studera mestadels i Norrköping, men uppropet är i Linköping. Om du vill kan du åka tillsammans med faddrarna och andra nya studenter från Norrköping till Campus US i Linköping på uppropsdagen. Ni samlas kl. 08.00 vid Norrköpings resecentrum för gemensam färd. Mer information finns i Nollehandboken från faddrarna.
Hämta ut ditt LiU-kort
LiU-kortet används som passerkort, bibliotekskort m.m. Du måste göra ett par saker innan du kan hämta ut ditt LiU-kort. Se vad under ”Förberedelser steg för steg” på sidan Checklista för nya studenter.
Bra att veta inför studiestarten
Termin 1 på Arbetsterapeutprogrammet
Den första veckan är en introduktionsvecka och de följande veckorna ger en översikt över ämnet arbetsterapi, arbetsterapeutprofessionen och angränsande områden samt studieinformation. De första veckorna är också en introduktion till universitetsstudier och till problembaserat lärande (PBL). PBL innebär bland annat att utveckla förmågan att arbeta i grupp, förmågan till problemlösning och att själv ta ansvar för sitt lärande. Studierna utgår till stor del från arbete i mindre grupper, så kallade basgrupper, där deltagarna med stöd av en handledare planerar, genomför och utvärderar studierna.
Interprofessionellt lärande (IPL 1)
Under sex veckor på termin 1 läser studenter från olika utbildningar vid Medicinska fakulteten ett gemensamt avsnitt. Momentet heter ”Professionalitet i hälso- och sjukvård, samt socialtjänsten” men kallas kort IPL 1. Studenter som ska bli arbetsterapeuter, biomedicinska analytiker, läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter studerar tillsammans. Dessutom medverkar studenter från Logopedprogrammet varje vårtermin.
Vecka 10 och 15 läser du IPL 1 på heltid. Under vecka 11–14 bedrivs IPL 1 och programspecifika studier parallellt. Under dessa totalt sex veckor är studierna vanligtvis förlagda både till Campus Norrköping i Norrköping och till Campus US i Linköping.
Innehållet i IPL 1 är en viktig introduktion och grund till studierna vid Medicinska fakulteten. Avsikten är att öka förståelsen för de faktorer som påverkar samspelet mellan samhället och människans hälsa. IPL 1 ger också en grund för förståelse och kunskap om varandras yrkesområden, och i och med det ökad medvetenhet om sitt eget kompetensområde. IPL 1 utmärks också av att lärare från alla utbildningar arbetar tillsammans med studenterna.
Hur kan du förbereda dig inför studierna?
Som förberedelse inför utbildningen rekommenderar vi att du går in på Lisam och besöker ”Om universitetsstudier”. Du kommer åt båda sajterna så snart du aktiverat ditt LiU-id.
Om du har frågor om vad det innebär att läsa på universitetet vill vi tipsa om boken ”Att studera på högskolan: studieteknik och motivation på vägen” skriven av Marina Bergman och Israelsson Britt-Marie (2018).
Studieort och verksamhetsförlagd utbildning
Dina studier är i huvudsak förlagda till Campus Norrköping. Uppropet sker dock på Campus US i Linköping.
Från och med termin 2 kommer en del av den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) att vara på olika verksamheter i framför allt Östergötlands län, men den kan även vara förlagd inom andra delar i regionen, vilket kan innebära vissa merkostnader för resa.
Som student på VFU ska du följa verksamhetens hygienregler. Se till exempel hygienregler för Region Östergötland.
Frågor inför studiestarten
Vedrana Baric är kursansvarig för termin 1. Annika Öhman är programansvarig vid Arbetsterapeutprogrammet och finns vid Institutionen för hälsa, medicin och vård (HMV).
Postadress: Campus Norrköping, 601 74 Norrköping.
Besöksadress: Kungsgatan 40, plan 7, Norrköping.
För frågor och mer information kan du höra av dig till Vedrana Baric eller studievägledare Suzana Tomicic. Se kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Studera med funktionsnedsättning
Har du en varaktig funktionsnedsättning och ska börja plugga på universitetet? Kontakta våra koordinatorer så snart som möjligt för att se vilket stöd som kan vara aktuellt för dig.
Det här läser du
Inför terminsstart
När kommer jag åt alla system?
Vanliga frågor om åtkomst till digitala resurser på Linköpings universitet
Har du studerat på LiU tidigare?
Om ditt LiU-id är inaktivt behöver du aktivera det igen för att komma åt kursrummet i Lisam. Annars dyker det upp så snart det öppnar.
Är du ny student?
Innan du registrerat dig har du begränsad tillgång till information i kursrummet i Lisam. Full tillgång får du när du registrerat dig (efter uppropet).
Allt på ett ställe: Liunet student
Tillgång till studenternas intranät "Liunet student" får du när du registrerat dig (efter uppropet).
Flyttanmälan och studiemedel
Folkbokför dig på studieorten
Aktuella adressuppgifter är viktiga, både för dig och för universitetet så att information som skickas via brev verkligen kommer fram. Enligt folkbokföringslagen är du skyldig att folkbokföra dig på studieorten. Undantag gäller för den som har make/maka, sambo, barn på annan ort (eller saknar bostad på studieorten).
Gör flyttanmälan hos Skatteverket
Ladok hämtar adressuppgifter från Skatteverket. Tillfällig adress anger du själv i Ladok, som du får tillgång till när du har registrerat dig på utbildningen.
Ansök om studiemedel och lämna studieförsäkran
När du har registrerat dig dagen efter uppropet rapporteras det automatiskt till Centrala studiestödsnämnden (CSN) och sedan sker utbetalningen av studiemedel. OBS! För att utbetalning skall ske måste du lämna en studieförsäkran till CSN.
Vi rekommenderar dig att söka studiemedel för så lång period som möjligt, eftersom CSN gör en ny prövning vid varje ansökan.
CSN har kontor i Linköping:
Hamngatan 13, 581 96 Linköping, tel. 0771-27 60 00
csn.se