Lärarlegitimation och utöka behörighet

Alla studenter som erhåller en förskollärar-/lärarexamen får de behörigheterna i legitimationen som avses i respektive examen. När du har en legitimation kan du bygga ut din behörighet med flera ämnen och/eller årskurser.

Det är Skolverket som ansvarar för lärarlegitimationen samt beslutar om utökad behörighet i lärarlegitimationen:

Ska du komplettera för utökad behörighet är det viktigt att tänka på både omfattningen och innehållet i kurserna. Innehållet ska vara relevant för skolämnet. Vill du utöka behörighet i specifika ämnen kan du studera genom:

Utöka din lärarbehörighet?Visa/dölj innehåll

Utifrån din nuvarande lärarexamen behöver du följande för att utöka din behörighet:

Förskollärarexamen

Grundlärarexamen fritidshem

Grundlärarexamen f-3

Grundlärarexamen 4-6

Ämneslärarexamen 7-9

Ämneslärarexamen gymnasiet

Yrkeslärarexamen

Speciallärarexamen

Specialpedagogexamen

Utöka din ämnesbehörighet?Visa/dölj innehåll

Nedan följer en sammanfattad information om innehåll i respektive ämne på ämneslärarprogrammen på LiU.

Observera att innehållet  inte är en kravlista för vad Skolverket kräver för utökad behörighet, utan en sammanställning som kan ge en vägledning i hur innehållet kan se ut i de olika ämnena. Det är alltid viktigt att uppnå bra bredd i det ämne man önskar få utökad behörighet inom. Det ställs inga krav på didaktik, examensarbete eller VFU.

Biologi

Filosofi