Vägar till slöjdlärare

Är du intresserad av slöjd, dess material, redskap och tekniker? Vill du inspirera och handleda elever i deras eget slöjdande, från idé till färdig produkt? Då kan en utbildning till slöjdlärare vara något för dig.

Bild på tygVid Linköpings universitet finns olika möjliga vägar för att bli legitimerad lärare i slöjd. Vilket väg som passar dig beror på vad du har studerat tidigare och hur din livssituation ser ut. Här hittar du all information du behöver för att veta vilken väg du ska ta.

För dig utan lärarexamen

Ämneslärarprogrammet för årskurs 7-9

För dig som vill läsa ett helt program från start finns Ämneslärarprogrammet med examen mot årskurs 7-9. Utbildningen omfattar 240 hp på helfart med start på höstterminen. Du väljer två ämnen varav ett inom slöjd. Efter utbildningen är du behörig att undervisa i slöjdämnet i hela grundskolan. 

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

För dig som redan läst in ett slöjdämne, genom exempelvis våra slöjdkurser på distans, finns Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Utbildningen ges på halvfart med start höstterminer och helfart med start vårterminer. För att kunna antas krävs att du läst 90 hp i slöjd, vilket du kan göra här på Linköpings universitet.

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL)

För dig som redan är yrkesverksam lärare men saknar lärarexamen finns en vidareutbildning, VAL. Du studerar samtidigt som du arbetar i skolan i VAL. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen och planeras individuellt beroende på din tidigare utbildning och yrkeserfarenhet.

För dig med lärarexamen

Komplettera med kurser - ansök om utökad behörighet

Har du en tidigare lärarexamen avsedd för undervisning inom grundskola och/eller gymnasium? Eller har du en fritidspedagogexamen eller lärarexamen för fritidshem? Då kan du komplettera din utbildning med studier inom något av slöjdämnena (textilslöjd eller trä- och metallslöjd) och sedan ansöka om utökad behörighet i slöjd hos Skolverket. 

Kravet för utökad behörighet i årskurs 7-9 är för närvarande 45 hp, vilket ger dig utökad behörighet i hela grundskolan. Kurserna ges på distans eller på campus.

Slöjdkurser på distans (1-60 hp)

Vill du själv bestämma var och när du ska studera? Då passar våra slöjdkurser på distans dig. Du väljer antingen textilslöjd eller trä- och metallslöjd och inom varje slöjdämne finns fyra kurser som bygger på varandra och som du söker fristående efterhand. Kurserna ges på halvfart och distans med start både på höst- och vårterminen och läses under sammanlagt två år.

Slöjdkurser på campus (1-60 hp)

För dig som föredrar campusförlagd utbildning och redan har en lärarexamen finns tre kurser inom respektive slöjdämne (textilslöjd eller trä- och metallslöjd). Kurserna ges på helfart och läses under totalt ett år, 1 - 30 hp på vårterminen och 31 - 60 hp på höstterminen.

Slöjdkurser på distans - fördjupning

Vill du fortsätta och fördjupa kunskaperna inom ditt slöjdämne? För dig som redan har läst minst 60 hp (varav 45 hp är godkända) inom ett slöjdämne finns fördjupningskurser. Kurserna har olika studietakt och ges på distans med start både på höst- och vårterminen. 

Lärarlyftet

Lärarlyftet ger dig möjlighet att komplettera din legitimation med fler behörigheter. Linköpings universitet erbjuder både ämneskurser för dig med lärarexamen som vill bli behörig i fler ämnen och en Speciallärarutbildning inom ramen för Lärarlyftet.

Mer om Lärarlyftet

Kontakta studievägledare