Faktaresistens farligt för demokratin Vi tolkar fakta så att vår världsbild bekräftas. Det visar studier av en grupp LiU-forskare. Det gör samhället mer polariserat och försvårar det demokratiska samtalet.
Vägen mellan demokrati och envälde Det finns flera faktorer som gör att demokratiska samhällen kan utvecklas i auktoritär riktning. Också moderna och liberala välfärdssamhällen bär frön till sin egen förvandling. Det visar en ny tvärvetenskaplig avhandling vid LiU.
Beslutsfattande i skuggan av en kris I Sverige finns en tradition av att alltid ha en färdig plan för hur olika situationer ska hanteras. När krisen slår till med extremt hög hastighet riskerar det svenska förhållningssättet till beslutsfattande att ställas på ända.
Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.
Efterfrågad demokratiprofessor Hur skapas en gemensam grund och tilltro till samhället när alla kan välja sina egna nyhetsflöden via sociala medier? Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap och demokratiforskare, är efterfrågad både som forskare och föreläsare.
"Det pågår en kamp om historieskrivningen" Hur ska samhället agera när det samtal man är van vid att föra i demokratiska rum inte fungerar? Vilken roll har lärosäten? Frågorna blev aktuella när politiker och våldsverkare försökte tysta en utställningen om nazism på Norrköpings stadsmuseum.
Större valdeltagande ökar jämlikheten Tingsten hade rätt! I sin doktorsavhandling visar Richard Öhrvall att tesen om att större valdeltagande ökar jämlikheten verkligen stämmer. 80 år efter att teorin först lanserades.
Ordningen i syskonskaran påverkar om du röstar Är du yngst eller äldst i syskonskaran? Visste du att det kan påverka ditt röstbeteende? En ny undersökning visar att äldre syskon röstar i större utsträckning än yngre.
Skola och migration förenar högern och vänstern Höger och vänster i svensk politik är inte de motpoler som man oftast tror. På flera politikområden har S och M konvergerat och blivit allt mer lika varandra. Det är slutsatserna i en ny doktorsavhandling i statsvetenskap vid Linköpings universitet.
I fokus: Demokrati I år är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes och kvinnor fick rösta för första gången. Detta är ett jubileum värt att både fira och fundera över. Det gör vi genom att lyfta en del av det arbete vid LiU som är kopplat till demokrati.