Puls 2.0 Det aktiva klassrummet
Syftet med projektet är att få så många elever som möjligt att nå så hög måluppfyllelse som möjligt oavsett kön eller ursprung. Baserat på lyckade exempel i USA och som en utveckling av vår pulsprofil har Vammarskolan skapat ett konceptklassrum med ledorden "kollaborativt lärande", "aktivitet" och "OTB" ett slags tänk kring fokus över tid. Detta har nu pågått i fem år med goda resultat.
Presentatör: Daniel Hermansson, Legitimerad gymnasielärare och 7-9 engelska franska, högstadiet, Valdemarsviks kommun
Trygga välmående barn med lust att lära
Projektet syftar till att initiera och bygga upp strukturer för ett mer långsiktigt arbete med att främja närvaro, trygghet och mående för alla barn och unga i Vadstena kommun. Det långsiktiga arbetet fokuserar på följande fokusområden
- Förutsättningar för lärande för alla barn
- Samhörighet och trivsel
- Samsyn
- Smidiga och förutsägbara övergångar
- Skolnärvaro
I ett första skede har forskning inom befintliga områden sammanställts och med grund i detta har befintliga arbetssätt och behov kartlagts och analyserats. Under konferensen presenterar vi organisationen som har skapats för ULF-projektet, de aktiviteter som har genomförts och den långsiktiga planen inom ovanstående fokusområden.
Presentatörer: Sofia Kvist Lindholm, LiU, Johan Wernström (Bildningschef Vadstena kommun), Annsofi Hultbäck (Rektor förskolan Vadstena kommun), Anna-Karin Strömmer (Rektor S:t Persskolan F-2 Vadstena kommun), Andreas Müller (Rektor – Petrus Magni skola 7-9 Vadstena kommun), Anna Andersson (Rektor – Katarinaskolan 3-6 Vadstena kommun), Linda Wigren (Enhetschef – Elevhälsan Vadstena kommun)
Min tillgängliga vuxna
En lärmiljö innehåller en mängd olika aspekter som går över de rent fysiska förutsättningarna. En viktig aspekt är hur människor agerar i och använder miljön. I projektet tillgängliga lärmiljöer (2022-2024) ligger fokus på hur skolans vuxna – lärare och andra – agerar i skolmiljön och vad detta får för konsekvenser för elever. I sex lokala aktionsforskningsprojekt arbetar vi med att kartlägga och förändra hur vuxna förhåller sig till varandra och till eleverna för att öka tillgängligheten, det vill säga att eleverna får det stöd och den hjälp de behöver av vuxna, att vuxna bidrar till en trygg och inkluderade arbetsmiljö samt att vuxna agerar på ett sätt som främjar goda lärar-elevrelationer Vilka förändringar som kan bidra till ökad tillgänglighet behöver förankras i den lokala praktiken och i lärares och elevers behov. Av den anledningen arbetar vi i projektet med en gemensam ram (tillgängliga vuxna) men de deltagande skolorna har olika fokus inom denna ram beroende på lokala förutsättningar och behov. I denna presentation beskriver vi såväl det arbetssätt som vi använder (lokala aktionsforskningsprojekt) som det arbete som just nu pågår på de olika projektskolorna samt redogör för gemensamma erfarenheter och preliminära resultat.
Presentatörer: Lina Söderman-Lago, docent LiU, Karin Bertills, PhD LiU, Helene Elvstrand, docent LiU, mellanstadielärarna Katrin Stahlberg och Linda Petterson, Finspångs kommun, Maria Samuelsson och Kristina Karlsson, Kinda kommun, Annelie Krantz och Ylva Lund, Åtvidabergs kommun