Myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner är alla potentiella mål för cyberattacker.
Digitaliseringen av tjänster och produkter tillsammans med den ökande mängden cyberbrott ställer allt större krav på att skydda system från att hackas. Är du beroende av datorer, molntjänster, och nätverk i ditt arbete bör du idag ha en grundläggande förståelse för cybersäkerhet, det vill säga hur man skyddar information och system från skadliga attacker. Vad är hoten? Hur bedömer man olika hot? Hur undviker man onödiga risker? Det är några typiska frågor som behandlas i utbildningar på området.
Som forskningsfält är cybersäkerhet mångfacetterat och i ständig förändring. LiU har flera framstående forskargrupper inom området som kan stötta dig och din organisation i arbetet för en stärkt cybersäkerhetskultur.
Om labbet
Cybersäkerhetslabbet är en miljö där studenter och säkerhetsexperter kan testa och utveckla tekniker för att skydda sig mot cyberhot. Miljön möjliggör övningar där man tränar både så kallad defensiv och offensiv säkerhet. Vid träning i defensiv säkerhet övar man sig i att försvara system. Man simulerar och tränar på hantering av olika typer av säkerhetsincidenter, vilket hjälper en att förbereda sig för verkliga attacker. Vid offensiv säkerhetsträning angriper man system och lär sig därigenom hur man bygger system som bättre kan stå emot angrepp.