Cybersäkerhetslabbet vid LiU

Datorsal med studenter
Cybersäkerhetslabbet vid LiU Fotograf: Magnus Johansson

Cybersäkerhetslabbet vid LiU erbjuder lokaler som är skräddarsydda för undervisning i cybersäkerhet inom grund- och uppdragsutbildningar.

Myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner är alla potentiella mål för cyberattacker. Digitaliseringen av tjänster och produkter tillsammans med den ökande mängden cyberbrott ställer allt större krav på att skydda system från att hackas. Är du beroende av datorer, molntjänster, och nätverk i ditt arbete bör du idag ha en grundläggande förståelse för cybersäkerhet, det vill säga hur man skyddar information och system från skadliga attacker. Vad är hoten? Hur bedömer man olika hot? Hur undviker man onödiga risker? Det är några typiska frågor som behandlas i utbildningar på området.

Som forskningsfält är cybersäkerhet mångfacetterat och i ständig förändring. LiU har flera framstående forskargrupper inom området som kan stötta dig och din organisation i arbetet för en stärkt cybersäkerhetskultur.

Om labbet

Cybersäkerhetslabbet är en miljö där studenter och säkerhetsexperter kan testa och utveckla tekniker för att skydda sig mot cyberhot. Miljön möjliggör övningar där man tränar både så kallad defensiv och offensiv säkerhet. Vid träning i defensiv säkerhet övar man sig i att försvara system. Man simulerar och tränar på hantering av olika typer av säkerhetsincidenter, vilket hjälper en att förbereda sig för verkliga attacker. Vid offensiv säkerhetsträning angriper man system och lär sig därigenom hur man bygger system som bättre kan stå emot angrepp.

Fysisk och virtuell labbmiljö

Utbildningar i cybersäkerhet vid LiU

Övriga utbildningar med masterprofil säkra system

Forskning inom cybersäkerhet vid LiU

Forskningen inom cybersäkerhet vid Linköpings universitet är såväl teoretiskt som praktiskt inriktad och bidrar till att förbättra säkerheten och motståndskraften för all kritisk infrastruktur, allt ifrån försörjning av vatten, el, värme eller internet, system i fordon och andra cyberfysiska system till programvara och webbaserade tjänster.

Exempel på forskningsämnen är nätverk- och webbsäkerhet, hot- och riskanalys, analys av mänskligt beteende, formell säkerhetsanalys, integritet, kriminalteknik, anomalidetektion och kvantkrypto.

WASP vid Institutionen för datavetenskap (IDA)

WASP, Wallenberg AI autonomous systems and software program, är den största enskilda forskningssatsningen i Sverige i modern tid. En av forskningsmiljöerna kopplade till WASP vid Linköpings universitet, finns vid Institutionen för datavetenskap.

ELLIIT

ELLIIT är ett nätverk för forskning inom ICT vid Linköpings och Lunds universitet, Högskolan i Halmstad och Blekinge tekniska högskola. ELLIIT kombinerar programvaruutveckling, elektronik och kommunikationssystem med visualisering och datavetenskap.


ELLIIT (engelsk hemsida)

NEST-project:AIR2

AI for Attack Identification, Response, and Recovery - Where software and communications meet in the next decade: cybersecurity attacks and defences


NEST-project: AIR2 (engelsk hemsida)

Nyheter

Cybersäkerhet vid LiU

Forskarna som måste ligga steget före

Dagens samhälle vilar på cybersäkerhet och förmågan att ligga steget före hackare och främmande makt. På senare år har också ett nytt hot uppstått – AI. Men enligt forskarna Elisa Bertino och Simin Nadjm-Tehrani kan AI också vara en del av lösningen.

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.

Kontakta oss

Organisation