Prefekt, Professor
Prefekt på Institutionen för datavetenskap
En man före sin tid som gjort viktiga bidrag till datavetenskapen och som ständigt ville dela med sig av sin kunskap. Så beskrivs Harold ”Bud” Lawson som inrättat ett stipendium vid Linköpings universitet.
Verksamheten vid avdelningen AIICS, Institutionen för datavetenskap, är fokuserad på forskning och undervisning inom artificiell intelligens, dess teoretiska grunder och dess tillämpningar.
Avdelningen ADIT vid Institutionen för datavetenskap bedriver forskning inriktad mot principer, metoder och verktyg för definition och konstruktion av avancerade databas- och informationssystem för dagens och framtidens informationssamhälle.
Avdelningen HCS vid Institutionen för datavetenskap bedriver forskning och undervisning inriktad på att studera och förbättra interaktionen mellan individer, datorsystem och informationsresurser.
Programvara och system är en avdelning vid Institutionen för datavetenskap för forskning och utbildning inom programvaruteknik och datorsystem. Forskningen omfattar både grundforskning och projekt i samarbete med industrin.
Vid avdelningen STIMA, Institutionen för datavetenskap, bedrivs forskning inom modern dataanalys. Avdelningen är värd för kandidatprogrammet i statistik och dataanalys, och det internationella masterprogrammet Statistics and Machine Learning.
Avdelningen för verksamhetsstöd vid Institutionen för datavetenskap ger stöd till institutionens verksamhet inom ekonomi, HR, registratur, ledningsstöd, grundutbildnings-, forsknings- och forskarutbildningsadministration, inköp och lokaler.
Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.
När Vetenskapsrådet delar ut forskningsbidrag inom utbildningsvetenskap får Linköpings universitet mest pengar av alla lärosäten. Det står klart efter att bidragstagarna tillkännagivits.
Tillförlitlig, öppen och hållbar – så ska en ChatGPT för europeiska språk inklusive svenska bli. Projektet koordineras av Linköpings universitet och utförs i samarbete med organisationer från Tyskland, Island, Danmark, Norge och Nederländerna.
Cybersäkerhet och AI inom undervisningen är två områden som lyfts fram när LiU satsar på fem nya testlaboratorier. Sammanlagt 40 miljoner kronor går till initiativ som stöttar LiU:s ambition att vara nytänkande inom utbildning och forskning.
Hur får man ut all spännande och viktig forskning till allmänheten? Under vetenskapsfestivalen Forskarfredag storsatsade LiU och testade flera nya varianter av möten och publika arrangemang.
Har en person blivit mördad, förgiftad eller kanske dött av sjukdom? Nu har forskare fått 13 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utveckla metodik för att lösa brott med detaljerade analyser och artificiell intelligens.
Han har jobbat över hela världen med att hitta svagheter i datanätverk som borde vara idiotsäkra. Och jagat fram hackers så att de kan lagföras. Årets alumn Leif Nixon står redo att hugga i mot cyberattacker och dataintrång.
Moraliska överväganden är en av de saker som ett säkert datasystem måste klara av i framtiden. Det anser Erik Sandewall, professor emeritus vid LiU.
Fredrik Heintz, professor i datavetenskap, blir en av två ordföranden i en ny bilateral arbetsgrupp mellan Sverige och Brasilien inom AI. Han hoppas att samarbetet kommer att leda till fler forskningsprojekt och utbyten mellan LiU och Brasilien.
Linköpings universitet får sammanlagt nästan 57 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att bilda två nya excellenscenter för nyskapande forskning. Enligt Vetenskapsrådet sker det i mycket hård konkurrens.
Kan dystopier visa vägen till en ljus framtid? Kan vi koppla av när vi kopplar upp? Det är några av rubrikerna när forskare från Linköpings universitet dyker upp under Almedalsveckan på Gotland 27 juni till 1 juli.
Alumnen Christer Gilén fördjupar sin relation med LiU och bildar en stiftelse med ett kapital på fem miljoner kronor. Han vill sporra framstående studenter och lyfta forskningen med mål att hitta nya användningsområden för teknik i framtiden.
Hur ska vi förstå varandras perspektiv på omställningen till ett hållbart samhälle? Forskare vid LiU utformar metoden megaspel. Människor kan nämligen komma till insikter om svåra frågor genom att i stor grupp spela ett verklighetsnära spel.
Insamlade kläder som fastnar vid gränsen, ingen chaufför vill köra in i ett krig – två exempel på varför logistiken är viktig att planera vid en humanitär insats. Det berättar Professor Gyöngyi Kovács från Helsingfors på Framtidens skadeplats 2023.
Automatiserade system som samarbetar med människor blir bättre om de lär känna användaren med hjälp av artificiell intelligens jämfört med traditionella system som användaren måste lära sig. Det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt vid LiU.
Artificiell intelligens är på mångas läppar tack vare Chat GPT. Men är den nya tekniken ett hot eller en möjlighet? Eller kanske båda? AI-forskaren Fredrik Heintz ser stora möjligheter men också utmaningar.
Sättet att testa studenters kunskaper kommer att ändras. Med intåget av Chat GPT utmanas både universitetets lärare och disciplinnämnd.
Sex forskningsprojekt vid Linköpings universitet får dela på totalt 33,4 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Projekten handlar bland annat om framtidens matproduktion, cirkulär ekonomi och hållbara fotbollsplaner.
Forskarskolan Just Transitions med fokus på ledning och organisering för en rättvis klimatomställning beviljas 39 miljoner kronor under fem år av det statliga forskningsrådet Formas. Flera doktorandtjänster går att söka redan nu.
LiU-doktoranden Fredrik Präntare ligger bakom Linköpingsbolaget Pugstorm som gör global succé med spelet Core Keeper. "Redan när jag läste till civilingenjör satt jag varenda timme utanför plugget och gjorde egna projekt", säger han.
En ny forskarskola och nio olika forskningsprojekt vid LiU beviljas tillsammans närmare 74 miljoner kronor av forskningsfinansiären Formas. Pengarna kommer från tre olika utlysningar som alla på olika sätt omfattar forskning för ett hållbart samhälle.
Nyligen samlades forskare från hela världen vid LiU för att nätverka genom seminarier, aktiviteter och vardaglig interaktion under en så kallad fokusperiod. Allt med målet att samarbeta och hitta nya sätt att bedriva forskning inom hybrid-AI.
I en nära framtid kan autonoma drönare och ”robothundar” utföra räddningsaktioner. Men full autonomi ligger långt in i framtiden för den här typen av system. Därför är ett fungerande samarbete mellan människa och maskin avgörande.
Akshay Gurudath får Christer Gilén-stipendiet för sitt examensarbete i statistik och maskininlärning. I sin uppsats presenterar och jämför Akshay modeller han byggt för att förutsäga positioner för fotgängare, cyklister och självkörande fordon.
Kan en jobba med blockbusters på ett av de främsta företagen i världen inom grafik efter att ha studerat vid LiU? Absolut, den resan har 27-åriga alumnen Rebecca Cedermalm redan hunnit med. I veckan föreläser hon på LiU Game Conference.
Totalt 25 forskningsprojekt vid Linköpings universitet får dela på 92,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Projekten handlar bland annat om robotseende, solceller, flygtrafikledning och klimatforskning.
Sex LiU-forskare får bidrag från Vetenskapsrådet. Projekten handlar om folkhögskolans programutbud, fiktion som redskap i läkarutbildningen, mobbning av unga HBTQI+, högläsning i förskolan och AI och sociala robotar i skolan.
Företag och samhälle utsätts för allt fler cyberbrott i takt med den pågående digitaliseringen. Experter behövs för att skydda samhället. Därför startar Linköpings universitet ett masterprogram i cybersäkerhet hösten 2023.
AI blir en allt större del av vår vardag och enligt många forskare är det bara början. Men den AI som utvecklas behöver vara tillförlitlig. LiU koordinerar EU-projektet TAILOR som har tagit fram en färdplan för framtidens tillförlitliga AI.
Drönare som levererar hjärtstartare och medicin i glest befolkade områden finns och fungerar, men hur ska obemannad trafik fungera i stora städer? Med hjälp av artificiell intelligens och visualisering ska UTM City visa vägen.
Cyberattacker blir ett allt större hot mot samhället. För brottsutredarna blir därför digitala bevis viktigare i jakten på kriminella. Och tekniken finns, inte minst på Linköpings universitet där AI är ett styrkeområde.
Intresset för artificiell intelligens ökar. Det visar inte minst antagningssiffrorna till årets sommarkurser. Där är kursen Grunderna i AI vid Linköpings universitet den sommarkurs i Sverige med allra flest antagna.
Onsdagen den 20 april 2022 besökte energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar Institutionen för datavetenskap för att ta del av innovativa lösningar inom sitt politikområde. Linköpings kommunalråd Mari Hultgren var också med.
Ett forskningsprojekt vid institutionen för datavetenskap får 30 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen för strategisk forskning. Forskningen ska bidra till att utveckla den komplexa mjukvaran som styr och möjliggör "smart teknik".
Under våren 2022 startar NEST, ett nytt forskningsprogram inom WASP, vid Linköpings universitet. I det ska forskarna ta sig an en av de största utmaningarna inom AI-forskningen. Målet är att skapa en ny forskningsmiljö i världsklass.
Sverige har digitaliserats oerhört snabbt. Att analysera och hantera cyberrisker är något som blir allt viktigare för alla samhällsfunktioner. Det är ett högaktuellt ämne som lyftes på Lunchklubben.
Återvinning och återtillverkning är ett gemensamt tema i de två projekten som tillsammans får cirka 50 miljoner kronor i anslag från forskningsprogram inom EU. Eva Blomqvist, biträdande professor i datavetenskap, leder ett av projekten.
Stillasittande har blivit vår tids rökning. Och även om många är medvetna om de negativa effekterna är vi dåliga på att göra något åt det. Genom så kallad gamification uppmuntras regelbundna rörelsepauser som lägger grunden för goda vanor.
Efter nyår går startskottet för WASP-ED, ett nytt nationellt utvecklingsprogram för utbildning inom artificiell intelligens (AI) där LiU får en koordinerande huvudroll. Det står klart då programmet beviljats ett anslag på 18,6 miljoner.
Dylan Mäenpää, 25, är en av årets Christer Gilén-stipendiater. Priset får han för sitt examensarbete inom datavetenskap där han tagit fram en ny metod inom maskininlärning som kan komma till stor nytta inom flera innovativa branschområden.
17 forskare inom teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet får dela på 64 miljoner kronor i forskningsanslag från Vetenskapsrådet.
Energimyndigheten anslår 24,5 miljoner kronor till fyra projekt på LiU som ska öka förståelsen för komplexa samband i energisystemet. Stödet ges inom ramen för forskningsprogrammet Människa, energisystem och samhälle (MESAM).
Två AI-forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med en forskare i Barcelona vunnit det prestigefyllda AI-priset ”IJCAI Distinguished Paper Award”.
Med hjälp av gamification, tekniker från spelutveckling, vill forskare från Linköpings universitet få hjärtpatienter att röra sig mer och elever att bli bättre på matematik.
AI som inte tar hänsyn till mänskliga operatörer skapar problem. Nu bygger LiU-forskare ett system där artificiell intelligens och människan arbetar tillsammans med att övervaka flygtrafik.
Vad händer i samhället om det plötsligt inte går att betala med kort? I forskningsprojektet ”Om betalsystemet kraschar” har länsstyrelser, politiker, medier och butiksägare spelat ett simuleringsspel för att bli bättre på krishantering.
Forskare vid LiU har fått nio miljoner kronor från Energimyndigheten till ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt där ett megaspel ska tas fram. Megaspelet ska kunna bidra till utvecklingen av framtidens hållbara energisystem i regionen.
Det strategiska forskningsområdet inom it och mobil kommunikation – Elliit – växer med ytterligare nio forskningsprojekt som får dela på totalt 95 miljoner kronor över fem år. I åtta av projekten medverkar forskare från LiU.
Forskningsprojektet TextAD vid Linköpings universitet vill bättre förstå olika typer av lässvårigheter. Utifrån den kunskapen ska man sedan ta fram digitala verktyg som automatiskt anpassar texter till olika personers behov.
Minskad produktivitet, social isolering och oro för karriären. Många doktorander far illa under pandemin. Det visar en lokal undersökning som gjorts vid Linköpings universitet. Bilden stämmer överens med erfarenheter från andra lärosäten.
En grupp LiU-studenter har tagit fram en prototyp för en robot som ska hjälpa besökare på Östergötlands museum. De gav den en snäll och en lite otrevlig personlighet.
Forskare har undersökt om allmänheten uppfattar allvaret när en person i deras närhet börjar blöda. Resultatet visade en skillnad som hade med offrets kön att göra – hos blödande kvinnor underskattades både blodförlust och livshotande skador.
Linköpings universitet och Sjöfartsverket har inlett ett samarbete för att utveckla en mer hållbar, effektiv och säker sjöfart med hjälp av forskning inom bland annat artificiell intelligens och interaktiv visualisering.
Den 21 november 2020 spelades The Climate Change Megagame. Det är ett jättelikt spel där framtida klimatförändringar i Östergötland simuleras och deltagarna spelar olika lokala aktörer.
Den 2 december hålls den årliga konferensen KVIT, där kan du gratis se några av Sveriges mest intressanta forskare och debattörer diskutera AI i dag och i framtiden
Alexander Karlsson har tilldelats Christer Giléns stipendium 2020 för en masteruppsats där han med hjälp av ett neuralt nätverk förbättrat en metod för att mäta muskelmassa.
Vetenskapsrådet delar ut 81 miljoner kronor till forskning vid LiU. Totalt 22 forskare får dela på pengarna som ska gå till projekt inom bland annat organisk elektronik, visualisering och maskininlärning.
Online-kursen Grunderna i AI riktar sig både till dem som vill lära sig lite mer om vad AI är och till dem som vill ta första steget att börja jobba med AI. Examinator på kursen är Fredrik Heintz, en av världens främsta AI-forskare.
Trygghet i gigekonomin, bot för långtidsarbetslöshet och kreativitet för unga är områden där LiU:s designstudenter utvecklat nya smarta tjänster. 12-poängskursen i tjänstedesign har just avslutats.
Det blir många möten och konferenser via videolänk så här i distanstider. Mossigt, tycker LiU:s främste robotutvecklare Fredrik Löfgren som fixade en konferens i virtual reality i stället - den största som arrangerats i Sverige.
För att robotar ska kunna röra sig bland människor i den vanliga världen behöver de kunna fatta beslut i realtid, utan mänsklig hjälp. WASP-doktoranden Olov Andersson har i sin avhandling undersökt tre olika metoder för lärande.
Autonom flygledning, vita lysdioder i perovskit, elektronik som skördar energi och forskning kring hur embryon kan överleva i en främmande livmoder är några av de nya projekt som får finansiering inom EU:s Horisont 2020-program.
En ny undersökning visar att fyra av tio unga kvinnor är lockade att arbeta med IT, men fortfarande finns negativa föreställningar om vad IT-yrken innebär.
EU-kommissionen har nu fattat beslut om vilka fyra nätverk som ska stärka europeisk forskning inom artificiell intelligens. Ett av de fyra nätverken koordineras och drivs av Fredrik Heintz, biträdande professor och AI-forskare vid LiU.
EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.
Erik Sandewall blev Sveriges första professor med inriktning på artificiell intelligens. Han skapade breda grundutbildningar särskilt anpassade för AI. Något som fortfarande präglar utbildningsprogrammen på Linköpings universitet.
Andrei Gurtov, professor vid Linköpings universitet, har varit med och skapat ett protokoll som skyddar stora skepp. Nu ska han i ett nytt projekt ta sig an cybersäkerhet för flygplan.
”Den klart lysande forskarstjärnan”, säger kollegerna om Erik Sandewall, Sveriges allra första professor i datalogi. Full av visioner, inspirerande och envis som synden har han i mer än 30 år drivit uppbyggnaden av det som idag är Institutionen för datavetenskap, IDA.
LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock.
Långt fler än förväntat vill få högskolepoäng från LiU sedan de klarat av den nystartade onlineutbildningen Elements of AI. Vi har visat att LiU kan hantera kurser med över 3000 deltagare, säger Fredrik Heintz, AI-forskare på IDA.
Genom ett samarbete mellan två LiU-forskare och Linköpings HC blir det möjligt att snabbt kunna visa motståndarnas spelidé.
LiU-forskaren Fredrik Lindsten och hans doktorand Anna Wigren får i hård konkurrens presentera sina resultat vid världens främsta konferens inom maskininlärning i Vancouver. Deras algoritmer används bland annat för att förstå hur sjukdomar sprids.
Forskare vid LFV och LiU visade upp resultat från det gemensamma Automationsprogrammet under en heldag i Kista. Besökare från branschen fick diskutera med forskarna, ställa frågor och själva prova på några av tillämpningarna.
Den 21 november 2020 kommer LiU-forskaren Ola Leifler att ordna ett "megagame" som ska ge insikter om vad klimatförändringarna kommer att innebära.
27 forskare vid LiU har beviljats totalt närmare 97 miljoner kronor fram till år 2023 i Vetenskapsrådets utlysning inom Natur- och teknikvetenskap. Bland dem finns fem unga forskare som har beviljats bidrag för att bygga upp egna forskargrupper.
Årets CRITIS-konferens hölls i Linköping och organiserades av Simin Nadjm-Tehrani, professor vid institutionen för datavetenskap. Bland annat diskuterades problem kring kriskommunikation i en stad som utsätts för flera typer av attacker samtidigt.
Det är långt kvar tills vi kan samsas med flygande robotar på gator och torg, men årets demonstrationer inom WASP:s arena för publik säkerhet bjöd bland annat på en drönare som artigt viker åt sidan när en människa kommer gående.
”Starta inte mötet utan mig - det är varmt här inne, jag vill komma ut” säger YuMi och avbryter rektor Helen Dannetun som just välkomnar gästerna från ABB till LiU och det nya Studenthuset.
Målet är att årligen dela ut stipendier för att uppmuntra studentarbeten som kan leda till tillämpningar inom näringsliv och offentlig sektorn.
Första kullen från den internationella masterutbildningen i design har tagit examen. ”Att utbildningen var ny och lite oorganiserad passade mig perfekt. Kurserna har varit bra, jag haft nytta av allt i mitt masterarbete”, intygar Caspar Reuterswärd.
Här planläggs nästa stora uppvisning i autonom sjöräddning. På Gränsö har ett 45-tal personer samlats för att utbyta erfarenheter och få inspiration. Forskare och teknikutvecklare, doktorander och examensarbetare - alla strävar mot samma mål.
På vilket sätt ska vissa enheter samarbeta för att lösa en uppgift på bästa sätt? Fredrik Präntare har fått årets Lilla Polhemspris för sitt examensarbete som svarar på just den frågan, och ger en lösning på ett långvarigt optimeringsproblem.
Artificiell intelligens är hett just nu och stora satsningar görs runtom i världen. AI har tagit klivet ut från forskningslabben och vi är mitt i den andra generationens AI-system. I tredje generationen placeras människan i centrum.
Passerar du Stockholms central framöver kanske du stöter på LiU-roboten Pepper. Hen kommer att finnas på plats för att bland annat svara på frågor om tågtrafiken.
En bred satsning på artificiell intelligens krävs i Europa, en satsning som sätter människan i centrum. Det skriver fler än 2000 forskare i ett upprop. "Särskilt viktigt är AI inom offentlig sektor", säger Fredrik Heintz, undertecknare av uppropet.
Screening för hormonstörande ämnen, digitala lösningar för aktivt åldrande och infrastruktur för klimatsimuleringar är tre projekt där LiU deltar och som beviljats medel från EU-satsningen Horizon 2020.
Norddesign 2018 samlar ett hundratal forskare från de nordeuropeiska länderna för en tredagarskonferens om design. Här handlar det om allt ifrån konstnärligt uttryck och användarupplevelser till hållbarhet och teknisk modellering.
LiU:s forskarutbildning inom datavetenskap håller hög kvalitet visar UKÄ:s senaste granskning. "Ett kvitto på att långsiktigt arbete lönar sig" kommenterar Henrik Eriksson, prefekt på Institutionen för datavetenskap.
Nordens kraftfullaste superdator Tetralith kommer att ge extra datorkraft även åt de studenter som läser de populära kurserna i parallelldatorprogrammering. En oundviklig kunskap om man vill ligga i framkant, enligt studenterna.
Gunnar Bark, mångårig chef för Ericssons forskning i Linköping, tar över som föreståndare för WARA, Wallenberg Research Arenas, en viktig del av den stora forskningssatsningen WASP. Jobbet innehåller utmaningar han ser fram emot att ta tag i.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter ytterligare en miljard svenska kronor för en utökning av WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software program, genom en bred satsning på artificiell intelligens.
26 forskare vid LiU får tillsammans drygt 87 miljoner under fyra år från Vetenskapsrådets utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Totalt 19 procent av alla ansökningar beviljades.
De har kommit från olika delar av världen, studenterna på LiU:s nystartade masterutbildning i design. Malin Müller från Kiruna och Linqi Cao från Beijing har just börjat designstudierna med att reda ut vad begreppet sharing egentligen innehåller.
Tränade designers kan göra det inte andra människor kan, ta ett steg åt ett annat håll och ta fram något vi inte visste att vi ville ha. Det säger John Gero, välciterad professor från University of Carolina på snabbesök på LiU.
Med hjälp av artificiell intelligens är det möjligt för robotar och människor att tillsammans utföra avancerade uppdrag, som att rädda nödställda på fjälltoppar. Det visar Patrick Doherty, en av huvudtalarna under drönar-konferensen RED-UAS 2017.
Temat för Knut och Alice Wallenbergs jubileumssymposium vid LiU var material och teknik för vår digitala framtid. Fokus låg på människohärmande tekniker och material, men bredden var stor och symposiet välbesökt.
Kan robotar ha känslor? Om vi lägger in känsloreaktioner i roboten, har den då känslor? Imiterar den känslor eller har den egna? Sofia Thunberg, Fredrik Löfgren och robotarna Ariel och Pepper skapade rubriker i Almedalen.
Hur kan vi förbereda oss på det oväntade? Amy Rankin har i sin doktorsavhandling studerat ett antal incidenter som inte resulterat i olyckor eller katastrofer, men där det krävts ett visst mått av improvisation då rutinerna inte har räckt till.
Användarperspektivet behöver komma in i allt utvecklingsarbete och här är design ett viktigt hjälpmedel. Men att det anställs en designer betyder inte att organisationen har designförmåga, visar Lisa Malmberg i sin doktorsavhandling.
Ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning tilldelas Fredrik Löfgren, robotutvecklare och LiU-student i teknisk fysik.
Att inte vilja ta samma vägar som alla andra, kanske är det ett typiskt kännetecken för en sann entreprenör. För Vera Antonov stämmer det. Nyligen blev hon utsedd till Årets studentföretagare 2017, senare i vår bär det av till Frankfurt för final.
Vad kommer drönare att användas till? Vilka regler ska gälla och hur kan de obemannade farkosterna samsas med den ordinarie flygtrafiken på ett säkert sätt? Det är frågor som LiU-forskare snabbt ska svara på.
Grattis Erik Berglund, universitetslektor i datalogi på IDA som fått årets AF-pris till Kjell Norbergs minne på 5 000 kronor. Hur känns det?
Antagningen har startat till LiU:s internationella masterutbildning i design. Utbildningen är tvåårig och i fokus för den tvärvetenskapliga designutbildningen ligger samhällsutmaningar, under första året analyseras matslöseri och nomadisk välfärd.
Sveriges enskilt största forskningsprogram, Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP har mötts av ett stort intresse från industrin, 52 ansökningar har kommit in till de 20 platserna för industridoktorander.
Tre nya professorer i design och en helt nyutvecklad internationell masterutbildning ska ytterligare stärka LiU:s ställning inom svensk design.
Teknik och psykologi. Under populärvetenskapliga veckan berättade Tom Ziemke, professor i kognitiva system, om projektet DREAM som undersöker sociala robotar som hjälpmedel i terapi för barn med autism.
Testa snarare än att fråga och utveckla snabbt och kontinuerligt. Det var några av de råd Chalmersprofessorn Jan Bosch levererade vid Swedsofts tvådagarskonferens som i år hölls på LiU.
Från spelutvecklingstävling till en bredare konferens med ett uttalat forskningsspår. LiU Game Awards har vuxit i en större kostym och i år hålls den på Kollektivet i Linköping.
De statistiska metoder som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror är för dåliga. Det visar LiU-forskare i högt rankade tidskriften PNAS.
Simuleringar, mikrovärldar och spel ska hjälp oss hantera störningar och attacker mot betalsystemen. Kognitionsvetarna Peter Berggren och Björn Johansson deltar i ett femårigt forskningsprojekt.
Sveriges samlade forskarexpertis inom informations- och datasäkerhet samlas under två dagar för att utbyta erfarenheter och kunskaper. Värd för konferensen är LiU-professorn Simin Nadjm-Tehrani.
Modern språkteori och maskininlärning ska hjälpa svenska myndigheter att göra sig förstådda på nätet. Vinnova satsar drygt nio miljoner i ett forskningsprojekt, lett av LiU-professorn Arne Jönsson.
Ekhiotz Jon Vergara har under sin doktorandtid utvecklat EnergyBox, ett verktyg som mäter och beräknar hur mycket energi uppkopplade prylar drar, som spel och appar. Han fann stora möjligheter till energieffektivisering.
Med klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag vid Institutionen för datatvetenskap.
Tre forskningsledare vid LiU, professorerna Magnus Berggren, Patrick Doherty och Erik Janzén får tillsammans mer än 95 miljoner kronor från SSF:s utlysningar Smarta system och Materialvetenskap.
47 nyantagna doktorander, från fem universitet och 13 olika företag, deras handledare, industrirepresentanter, WASPs styrelse och programledning samlades till en gemensam startkonferens i Linköping.
1041 sökande konkurrerade om de 25 doktorandtjänsterna inom WASP-programmet. Totalt är nu 47 doktorander antagna, varav 23 industridoktorander. Möjligt tack vare att Knut och Alice Wallenberg stiftelse sköt till extra pengar.
ABB:s utmärkelse Årets teknolog 2016 går till Fredrik Löfgren, blivandecivilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik. Han får utmärkelsen, och ett spännande sommarjobb, för sin förmåga att sprida glädje kring teknik och robotar.
Sture Hägglund, professor emeritus i datavetenskap och forskningschef för Santa Anna IT Research Institute, kom till Linköping som doktorand i Erik Sandewalls kölvatten. Han blev den givna samverkansgeneralen som snabbt tog på sig uppgiften att sköta kontakterna med industri och näringsliv.
I Linköping startades landets första civilingenjörsutbildning i datateknik, här bildades landets första datainstitution, IDA och här startades de allra första forskarskolorna. Sture Hägglund, Erik Sandewall och Anders Haraldsson har varit med på den mer än 30-åriga resan. Nu går de i pension, men slår inte ner på takten.
Europeisk industri behöver bättre utvecklingsverktyg för det ökande antalet komplexa produkter som innehåller både hård- och mjukvara. LiU-professorn Peter Fritzson har fått 8,8 miljoner från Vinnova för projektet OpenCPS.
LiU Active Lab på Fenomenmagasinet i Gamla Linköping invigdes i maj 2015. Genom LiU Active Lab kan besökare testa olika kroppsbaserade internaktionssätt och rörelsespel samtidigt som data samlas in.
Det började som en tävling för studenterna på kursen i spelprogrammering. Men LiU Game Awards växer så det knakar. I år var det fler föreläsare, fler besökare än tidigare år och till tävlingen hade över 80 bidrag skickats in.
Kan ett kreativt skapande av bilder med hjälp av kod få fler flickor intresserade av datorer och programmering? Ja, kanske. Erik Berglund, håller en sommarkurs i konstkodning för unga konstnärer mellan 13 och 18 år.
För Anders Haraldsson, biträdande professor i datalogi och prefekt på IDA under hela 1990-talet, har utbildningsfrågorna alltid stått i centrum. Det var exempelvis hans inspirerande föreläsningar på Uppsala universitet som fick forskarkollegan Sture Hägglund intresserad av artificiell intelligens.
Visst kan man odla frukt och grönt småskaligt och mitt inne i stan. Sju studenter på civilingenjörsutbildningen Design och produktutveckling har tagit fram Härlådan, en koncept lämpat för den nya Vallastaden.
En av de största datavetenskapliga institutionerna i norra Europa med forskning och utbildning inom AI, människa-datorinteraktion, programvaruteknik och datorsystem, och data science. Verksamheten är inriktad mot både teknisk och filosofisk fakultet.